Bekijk alle opleidingen

Medewerker sport en recreatie

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Lijkt het je leuk om te assisteren bij sport- en beweegactiviteiten van sportorganisaties en sportverenigingen? Wil je leren hoe mensen fit en gezond kunnen blijven? En hoe je de faciliteiten regelt die mensen nodig hebben om te kunnen sporten? Dan is de opleiding Medewerker Sport en Recreatie bij de Sport Academie van MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je hoe je kunt assisteren bij het geven van sport- en beweegactiviteiten en -trainingen. Hoe maak je mensen enthousiast en krijg je ze in beweging? Hoe ontvang je gasten op een prettige manier? Hoe houd je toezicht en werk je volgens instructies en voorschriften? En hoe maak je (sport)ruimtes en sport- en beweegfaciliteiten klaar voor gebruik? Dit en nog veel meer ga je leren tijdens deze opleiding! Niet voor niets is ons motto: There’s more to explore!

  Je volgt deze niveau 2-opleiding bij de Sport Academie van MBO Utrecht. Deze is gelegen op Sportpark Zuilense Vecht, een vernieuwend sportief hart van Utrecht. Je vindt hier diverse sportvelden, een moderne fitness accommodatie en verschillende sporthallen. Ons professionele, enthousiaste en betrokken docententeam bied je veel persoonlijke begeleiding.

 • Inhoud en vakken

  Je leert vooral in de praktijk. Onze studenten helpen regelmatig bij grote en kleinere sportevenementen, zoals de Koningsspelen en sportdagen. En natuurlijk ben je veel in beweging!

  Je volgt onder meer de volgende beroepsgerichte vakken:

  • Sport en recreatie, binnen en buiten
  • Werken in de praktijk
  • Reddend zwemmen voor zwembaden
  • EHBO
  • Assisteren
  • Dienstverlening

  Daarnaast heb je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) en Burgerschap.

  Met keuzedelen duik je dieper in een bepaald onderwerp. Wij bieden onder meer de volgende keuzedelen: Assistent Fitness, Oriëntatie op Ondernemerschap en Digitale Vaardigheden.

 • Stagelopen

  Je gaat vrijwel vanaf het begin stagelopen, voor acht uur per week. In totaal loop je twee stages: een bij een sportvereniging en een bij een (sport)bso, fitnesscentrum, zwembad of een andere sportorganisatie.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding? Je mag je aanmelden als je voldoet aan één van de onderstaande eisen:

  • Je hebt een diploma vmbo-basis.
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 1 (Entreeopleiding).

  Daarnaast is het noodzakelijk dat je in bezit bent van zwemdiploma A.

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je her bekijken.

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Sport Academie
 • Sporthal Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 674 in Utrecht (Google Maps)
 • 25500 / Medewerker sport en recreatie
 • Nee
 • Ja, je kunt de opleiding binnen 1 jaar afronden. Na ieder half jaar bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €310,-
  Laptop: €500,-
  *Deze bedragen zijn exclusief eventuele kosten voor keuzedelen (niet verplicht).

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Je bent een sportief, behulpzaam en sociaal type, met een flinke dosis doorzettingsvermogen. Een uitdaging ga je niet uit de weg. En hard werken tijdens onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou.

5 redenen om te kiezen voor de opleiding Sport- en bewegingsleider bij de Sport Academie van MBO Utrecht:

 • De Sport Academie beschikt over veel moderne sportfaciliteiten.
 • Naast je diploma Sport- en bewegingsleider kun je verschillende branche- en bondsdiploma’s behalen.
 • Je maakt kennis met verschillende visies op de sport- en beweegwereld.
 • De opleiding is kleinschalig; hierdoor kunnen we veel persoonlijke aandacht bieden.
 • We dagen je uit om jezelf te ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. There’s more to explore!

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als je de opleiding Medewerker Sport en Recreatie succesvol hebt afgerond, kun je jouw collega’s ondersteunen bij sportieve activiteiten en evenementen. Je weet hoe je verschillende doelgroepen begeleidt en hoe je het overzicht houdt.

Met jouw diploma kun je aan de slag bij bijvoorbeeld sportverenigingen, zwembaden, sportorganisaties, recreatieparken, (sport)bso’s, indoor-hallen, fitness- en gezondheidscentra, buitensportorganisaties en nog veel meer.

Binnen onze Sport Academie kun je ook doorstromen naar de opleiding Sport- en bewegingsleider (niveau 3). Of kies voor een andere opleiding op niveau 3 (of 4) binnen MBO Utrecht.

Mijn grote droom is om personal trainer te worden en bij de eerste les van de opleiding wist ik dat ik mijn droom waar kon maken.

Tyrone
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
67% Doorstroom MBO
69% Landelijk
64% Geslaagden
71% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

De verplichte kennismakingsactiviteiten voor de Sport Academie bestaan uit een aantal opdrachten, waarvan een aantal thuis worden gemaakt waaronder een toets voor Nederlands. Ook nodigen we je uit voor de Sport & Bewegen Experience Day. Je maakt dan kennis met onze Sport Academie, de docenten en vakken die je gaat volgen. Na deze kennismakingsdag volgt een adviesgesprek.

Locatie

Sport Academie

Burgemeester Norbruislaan 674
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Check de locatie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events