Bekijk alle opleidingen

Medewerker sport en recreatie

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Hou jij van sport en bewegen en vind je het leuk om activiteiten te organiseren en anderen te helpen fit en gezond te blijven? Dan is de opleiding Medewerker sport en recreatie iets voor jou!

Let op: de Open Dag van 7 april vindt plaats op Sportpark Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 680 in Utrecht. 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Op de Sportacademie leer je hoe je kunt assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten bij een sportclub, in het zwembad of bij een fitnesscentrum. Je leert hoe je gasten begeleidt en toezicht houdt en hoe je mensen enthousiast krijgt en kunt vermaken. Je weet hoe je volgens voorschriften en instructies werkt en bent alert op het signaleren van bijzonderheden. Praktijkervaring binnen en buiten de opleiding staat bij ons centraal! Zo hebben studenten via ons leerbedrijf Usport in de afgelopen jaren geholpen bij evenementen als het WK Beachvolleybal, de Koningsspelen en sportdagen.

  Je volgt deze opleiding bij de Sportacademie, een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en met mooie sportfaciliteiten zoals diverse sporthallen, sportvelden en een moderne fitness. De Sportacademie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

 • Inhoud en vakken

  Je bent veel in beweging en krijgt de volgende vakken:

  • Assisteren in de sport
  • Organisatie werkzaamheden (werken in de sport)
  • Fitnesstheorie
  • EHBO
  • Keuzedelen ”assistent fitness“, “oriëntatie op ondernemerschap” en “sportspecialisatie (basketbal)”
  • Conditionele vaardigheden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.
 • Stagelopen

  Binnen de niveau 2 opleiding Medewerker sport en recreatie staat praktijkervaring binnen en buiten de opleiding centraal. In het eerste half jaar loop je vijf uur per week stage en in het tweede halfjaar dertien uur per week. Voor het eerste halfjaar kan dit bij een sportvereniging of welzijnsinstelling zijn. De stage in het tweede halfjaar is bij een fitnesscentrum, zwembad of sportvereniging.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

  Op de kennismakingsdag doe je een bewegingsbaan en een sportclinic en kijken we of je fysiek goed in staat bent om deze opleiding te volgen. Daarna volgt een adviesgesprek waarin we aangeven of je wel of niet bij deze opleiding past. Verder is het van belang om te kunnen zwemmen. In het opleidingsprogramma is het onderdeel ‘zwemmend redden’ opgenomen.

  Beperkt aantal plaatsen

  De opleiding Medewerker Sport en Recreatie kent voor 2021-2022 een beperkt aantal plaatsen. Dit omdat de kans op werk niet zo groot is. Dit wordt op volgorde van het afronden van je aanmelding bepaald. Je aanmelding is afgerond als je de talentscan en DDD hebt afgerond. Daarbij geldt: wie het eerste komt, wie het eerste maalt. Ook wordt er een reservelijst opgesteld, indien nodig. Hiervoor gelden dezelfde regels.

Mijn grote droom is om personal trainer te worden en bij de eerste les van de opleiding wist ik dat ik mijn droom waar kon maken.

Tyrone

Echt iets voor mij?

Jij bent een sportief type en het lijkt je leuk om anderen te helpen om gezond en fit te blijven. Je bent sociaal en hebt een flinke portie doorzettingsvermogen. Je vindt het leuk om met mensen te werken.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met een diploma Medewerker sport en recreatie kun je assisteren bij het geven van trainingen en lessen bij bijvoorbeeld een sportvereniging, zwembad of een fitnesscentrum. Of assisteren bij bewegingsactiviteiten waarbij het meer draait om recreatie, ontspanning of sociale vaardigheden. Je kunt aan de slag bij een sportclub, bij buitensportondernemingen, fitness- en gezondheidscentra, zwembad en sportorganisatiebureaus. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport– en bewegingsleider, niveau 3.

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Sportacademie Utrecht
 • Daltonlaan 500 (theorie) en sportlocaties Olympos, Merwestein en Galecop (Google Maps)
 • 25500 / Medewerker sport en recreatie
 • Nee
 • Ja, je kunt de opleiding versnellen naar 1 jaar. Na ieder half jaar bekijken we samen welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €310,-
  Laptop: €500,-
  *Deze bedragen zijn exclusief eventuele kosten voor keuzedelen (niet verplicht).

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Sportacademie Utrecht

Daltonlaan 500
Utrecht. Na de zomer 2022 verhuist onze Academie voor de praktijklessen naar Sportpark Zuilense Vecht. De theorielessen geven we in de omgeving van het sportpark.

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Sportacademie
Feiten & Cijfers
6, 2 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
67% Doorstroom MBO
69% Landelijk
74% Geslaagden
73% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events