Bekijk alle opleidingen

Medewerker sport en recreatie

Hou jij van sport en bewegen en vind je het leuk om activiteiten te organiseren? Dan is de opleiding Medewerker sport en recreatie iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Op de Sportacademie leer je hoe je kunt assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten bij een sportclub, in het zwembad of bij een fitnesscentrum. Je leert hoe je gasten begeleidt en toezicht houdt en hoe je mensen enthousiast krijgt en kunt vermaken. Je weet hoe je volgens voorschriften en instructies werkt en bent alert op het signaleren van bijzonderheden. Praktijkervaring binnen en buiten de opleiding staat bij ons centraal! Zo hebben studenten via ons leerbedrijf Usport in de afgelopen jaren geholpen bij evenementen als het WK Beachvolleybal, de Koningsspelen en sportdagen.

  Je volgt deze opleiding bij de Sportacademie, een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en een mooi sportcomplex met onder andere een topsporthal, fitness en verschillende soorten sportvelden. De Sportacademie ligt op loopafstand Utrecht Centraal. Als je na een jaar je diploma haalt kun je makkelijk doorstromen naar onze niveau 3 en 4 opleidingen.

 • Inhoud en vakken

  Je bent veel in beweging en krijgt de volgende vakken:

  • Assisteren in de sport
  • Organisatie werkzaamheden (werken in de sport)
  • Fitnesstheorie
  • EHBO
  • Keuzedelen ”assistent fitness“, “oriëntatie op ondernemerschap” en “sportspecialisatie (basketbal)”
  • Conditionele vaardigheden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.
 • Stagelopen

  Binnen de niveau 2 opleiding Medewerker sport en recreatie staat praktijkervaring binnen en buiten de opleiding centraal. In het eerste half jaar loop je vijf uur per week stage en in het tweede halfjaar dertien uur per week. Voor het eerste halfjaar kan dit bij een sportvereniging of welzijnsinstelling zijn, de stage in het tweede halfjaar is bij een fitnesscentrum, zwembad of sportvereniging.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

   

  Op de kennismakingsdag doe je een bewegingsbaan en een sportclinic en kijken we of je fysiek goed in staat bent om deze opleiding te volgen. Daarna volgt een adviesgesprek waarin we aangeven of je wel of niet bij deze opleiding past.

  Verder is het van belang om te kunnen zwemmen (zwemdiploma A). In het opleidingsprogramma is het onderdeel ‘zwemmend redden’ opgenomen.

Iets voor mij?

Jij bent een sportief type en het lijkt je leuk om anderen te helpen om gezond en fit te blijven. Je bent sociaal en hebt een flinke portie doorzettingsvermogen. Je vindt het leuk om met mensen te werken.

Na de opleiding

Met een diploma Medewerker sport en recreatie kun je assisteren bij het geven van trainingen en lessen bij bijvoorbeeld een sportvereniging, zwembad of een fitnesscentrum. Of assisteren bij bewegingsactiviteiten waarbij het meer draait om recreatie, ontspanning of sociale vaardigheden. Je kunt aan de slag bij een sportclub, bij buitensportondernemingen, fitness- en gezondheidscentra, zwembad en sportorganisatiebureaus. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport– en bewegingsleider, niveau 3.

Praktische informatie

duur1 jaar
niveau2i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding duurt 1 of 2 jaar. Het bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Sportacademie Utrecht
 • Grebbeberglaan 11, Utrecht (Google Maps)
 • 25500 / Medewerker sport en recreatie
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 5 Landelijk
70% Doorstroom MBO
67% Landelijk
72% Geslaagden
73% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Kom naar de Open Dag
Registreer je vandaag!

Registreren Open Dag