Bekijk alle opleidingen

Meewerkend Horeca ondernemer

Lijkt het je leuk om leiding te geven in een hotel of je eigen restaurant te starten? Tijdens de opleiding Meewerkend Horeca Ondernemer bij MBO Utrecht leren wij je hoe je een bedrijf in de horeca aanstuurt!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  In het 1e leerjaar start je met theorie, vaardigheden en praktijkuren die nodig zijn voor een succesvolle carrière in de horeca én toerisme. Je praktijkuren maak je op een leerwerkplek bij een erkend bedrijf zoals: Van der Valk of Albron. Daarnaast kan er in onze eigen brasserie ook praktijkervaring op gedaan worden. Op deze manier leer je in een praktijkomgeving met echte gasten. Veel docenten komen zelf uit het werkveld en hebben dus ook in de praktijk gewerkt (o.a. het beheren van een eigen restaurant). Hierdoor is de lesstof heel actueel! 
   
  Aan het eind van het eerste jaar kies je welke richting je verder wilt volgen: horeca of toerisme. Kies je voor Meewerkend Horeca Ondernemer? Dan ga je je verder verdiepen in de horecasector. Je leert alles over de dagelijkse werkzaamheden, zoals het serveren van drankjes en het opmaken van de rekening. Later ga je ook een eigen ondernemingsplan maken en leer je hoe je een inkoopbeleid maakt. 

 • Inhoud en vakken

  Tijdens de opleiding krijg je een afwisselend programma van theorielessen, vaardigheden en praktijklessen. Je krijgt bijvoorbeeld de volgende vakken: 

  • Horecavaardigheden
  • Gasten ontvangen
  • Toeristische kennis (Nederland, Europa, rest van de wereld)
  • Trends en ontwikkelingen binnen de sector
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Economie en Burgerschap

  Naast Engels en Nederlands bieden wij momenteel ook Spaans en Duits aan.  

 • Stagelopen

  In je tweede en derde leerjaar ga je stagelopen. Altijd eens een langere tijd in het buitenland willen wonen en werken? Dit is je kans! Er zijn binnen onze opleiding mogelijkheden om in het buiteland stage te lopen. 

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de volgende situaties voor jou? Dan kan je je aanmelden voor deze opleiding: 

  • Je hebt een diploma vmbo-kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-niveau 2 of 3
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25185 / Meewerkend horeca ondernemer
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €340,-
  Leerjaar 2: €30,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Werken in de horeca betekent vooral werken met mensen. Je bent sociaal en vindt het leuk om het mensen naar hun zin te maken. Je werkt hard en onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou. Je speelt een grote rol in de beleving van de gast in de horeca en zorgt dat het hen aan niets ontbreekt. 

Studentenvlogs

Na de opleiding

Na je studie kun je aan het werk bij hotels, restaurants of bijvoorbeeld cateringbedrijven. Je geeft leiding aan de gastvrouwen en gastheren of denkt mee aan het verbeteren van de gastvrijheid in een restaurant. Je werk is afwisselend en zeker niet van 9 tot 5 uur. 

Doorleren aan het hbo kan natuurlijk ook. Onze studenten kiezen dan vaak voor de Hogere hotelschool of Vrijetijdsmanagement. 

Feiten & Cijfers
6, 7 Studenttevredenheid
7 Landelijk
23% Doorstroom HBO
32% Landelijk
65% Geslaagden
77% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Toen ik de kans kreeg om in Milaan stage te lopen, heb ik die met beide handen aangepakt. Er is een wereld voor mij open gegaan.

Myra

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Persoonlijke school & betrokken docenten
  Wij zijn een persoonlijke school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events