Bekijk alle opleidingen

Ondernemer Handel

Heb je veel ideeën en zie je overal kansen? Ben je een ambitieuze en harde werker? En droom je van een eigen onderneming? Bij de opleiding Ondernemer Handel van de Academie voor Economie en Ondernemen leren wij je hoe je jouw eigen bedrijf start en succesvol maakt.

De opleiding

Deze opleiding Ondernemer Handel draait om het leren opzetten van je eigen onderneming. Je leert onder meer hoe je een bedrijfsplan schrijft en op welke wijze je producten of diensten in de markt zet. Maar ook hoe je een zakelijk netwerk opbouwt, hoe je leiding geeft, de voorraad beheert, verkoopgesprekken voert en bestellingen verwerkt. Ook werk je aan het vergroten van je organisatorische en communicatieve vaardigheden. We stimuleren een onderzoekende, kritische houding. En je leert oplossingsgericht denken.

 • Wat ga je leren?

  Je krijgt les van een enthousiast docententeam. Een aantal van jouw docenten heeft zelf ervaring met het ondernemerschap. Er is veel aandacht voor jou als persoon en kijken steeds hoe jij jezelf zo goed mogelijk kunt ontwikkelen.

  De opleiding Ondernemer Handel is een brede opleiding. Zo vinden we bijvoorbeeld sociale vaardigheden en algemene economische kennis heel belangrijk. De skills die je leert, komen goed van pas als je voor jezelf begint. Maar ook als je in loondienst gaat werken.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Ondernemer Handel duurt drie jaar. Het onderwijs is een mooie mix van theorievakken en veel ervaring opdoen in de praktijk!

  Vakken

  Beroepsgerichte vakken
  Als zelfstandig ondernemer moet je verstand hebben van economische ontwikkelingen, financiën, communicatie, management, administratie, promotie, hospitality, trends en ontwikkelingen in de markt, in- en verkoop, klantvoorkeuren en nog véél meer. Deze brede beroepsgerichte kennis doe je op tijdens je opleiding.

  Algemene vakken
  Je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  Keuzedelen
  Met keuzedelen bieden we jou de mogelijkheid om je uitgebreider in een bepaald onderwerp te verdiepen. We hebben al een grote verscheidenheid aan keuzedelen. En het worden er ieder jaar meer!

 • Stagelopen

  Elk jaar loop je stage. In de stages zit een logische opbouw: het praktijkdeel wordt in de loop van de drie studiejaren steeds groter. We vinden het belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar een stageplek bij een erkend leerbedrijf. Lukt het niet, dan helpen wij je op weg.

 • Versnellen of vertragen

  De opleiding duurt drie jaar. Versnellen is soms mogelijk. Dit hangt onder meer af van jouw ambitie, resultaten en houding. Ook vertragen is soms een optie. We bieden zoveel mogelijk maatwerk: we sluiten aan bij wat jij nodig hebt om je goed te kunnen ontwikkelen en het diploma te halen.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. De OER kan je hier bekijken.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 300, Utrecht (Google Maps)
 • 25880/ Ondernemer handel
 • Nee
 • Je kunt deze opleiding versneld afronden.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €320,-
  Leerjaar 2: €260,-
  Leerjaar 3: €20,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Ondernemer Handel bij MBO Utrecht

5 redenen om voor de opleiding Ondernemer Handel bij MBO Utrecht te kiezen:

 • We denken mee over jouw ondernemingsplan en reiken je de tools aan om het te realiseren.
 • Tijdens je opleiding werk je aan de opbouw van je zakelijke netwerk.
 • We hebben veel oog voor jou als student.
 • Je studeert midden in het economische hart van Nederland: er is dus een grote potentiële afzetmarkt in de buurt.
 • Toch niet helemaal goed gekozen? Dankzij de brede oriëntatie die we je meegeven kun je eenvoudig switchen naar een andere opleiding van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Echt iets voor jou?

Ben je commercieel en klantgericht? Durf je risico’s te nemen? Denk je vaak out of the box? Vind je winst maken belangrijk? Ga je graag op zoek naar een gat in de markt? Ben je een aanpakker die de touwtjes zelf in handen neemt? En wil je jouw leidinggevende capaciteiten ontwikkelen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als je klaar bent met de opleiding Ondernemer Handel weet je hoe je jouw eigen onderneming opzet en runt. Je bent opgeleid om beslissingen te nemen die jouw bedrijf laten groeien en bloeien. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn dat producten verkoopt aan consumenten (business-to-consumer, b2c), dat zich richt op andere bedrijven (business-to-business, b2b, zoals een groothandel) of gespecialiseerd is in dropshipping.

Kies je ervoor om toch geen ondernemer te worden? Werkgevers staan te springen om ondernemende werknemers! Met jouw kennis en bagage kun je terecht bij bijvoorbeeld een retailer, in de horeca, de fashion-wereld, bij een groothandel of een consultancybureau. Je kunt dus op heel veel verschillende plekken aan de slag.

Doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs is een andere optie. Onze studenten kiezen vooral voor hbo-vervolgopleidingen in het economisch domein, bijvoorbeeld Small Business, International Business of Commerciële Economie.

Ik ben hard aan het werk om mijn diploma te halen. Walid heeft twee dromen; top profvoetballer worden en een eigen zaak. Het liefst een sportzaak. Leidinggeven zit in me, heb ik ontdekt.

Walid

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Persoonlijke school & betrokken docenten
  Wij zijn een persoonlijke school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 300, Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events