Bekijk alle opleidingen

Onderwijsassistent

Wil jij later graag met kinderen of tieners werken? Vind je het leuk om ze te ondersteunen? Hen dingen te leren? Meld je dan aan voor de opleiding Onderwijsassistent bij MBO Utrecht!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als onderwijsassistent heb je een belangrijke rol in de (taal)ontwikkeling van leerlingen. Wij leren je kinderen helpen, begeleiden en stimuleren in hun ontwikkeling. Dat kan een jong kind zijn met een taalachterstand, maar ook een tiener die het leren lastig vindt. Dan heb je meer een coachende functie. Wij leren je over pedagogiek (= opvoedkunde) en didactiek (= onderwijskunde). Hoe je kinderen moet observeren en het probleem in kaart kunt brengen. En hoe je zowel met kinderen en tieners kunt communiceren. De leraar is altijd eindverantwoordelijk voor de leerresultaten van de leerlingen.

  Vind jij het leuk om met kinderen te werken in de leeftijd van 4 tot circa 16 jaar? Wil je ze leren dingen zelf te doen? In het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs? Als onderwijsassistent ga je leerlingen coachen en docenten assisteren bij het uitvoeren van verschillende taken, zoals het voorbereiden van lesprogramma’s, het observeren van leerlingen, het organiseren van activiteiten en projecten én het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Wil jij direct in de praktijk leren hoe je onderwijsassistent wordt? Dat kan met deze opleiding.

 • Inhoud en vakken

  In het eerste jaar begin je meteen al met één dag in de praktijk. Op de andere dagen krijg je theorie aangeboden in verschillende vakken, zoals pedagogiek, didactiek, activiteiten organiseren, rekenen, Engels en Nederlands. Je doet dit alles met maar één doel: kinderen helpen, begeleiden en stimuleren in hun ontwikkeling. Belangrijke vakken op deze opleiding:

  • Communiceren met kinderen
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Voorlezen
  • Speciaal onderwijs
  • Functioneren in de organisatie
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  In leerjaar 1, 2 en 3 ga je stagelopen. Hierbij ga je in leerjaar 1 na een aantal weken één dag per week stagelopen, in leerjaar 2 en 3 het eerste halfjaar twee dagen stagelopen en het tweede halfjaar drie dagen stagelopen.

  Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen. Je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Ik ging van havo 4 naar het mbo en dat was een goede keus. Nu ben ik al zo doelgericht bezig met mijn latere beroep. Alles wat ik leer kan ik tijdens mijn stage in de praktijk brengen.

Lees het verhaal van Lotte 

Lotte

Iets voor mij?

Je bent verantwoordelijk en zelfstandig en je hebt vanzelfsprekend iets met kinderen of tieners. Je bent initiatiefrijk, weet van aanpakken en kan goed samenwerken in een team. Je bent in staat om je in de ander te verplaatsen. Vooral in kinderen en tieners.

Na de opleiding

Als onderwijsassistent kun je werken op een basisschool, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en in het speciaal onderwijs. Je werkt samen met de groepsleerkracht en assisteert bij het voorbereiden en uitvoeren van lesprogramma’s en de begeleiding ervan. Je houdt je ook bezig met verzorgende taken, houdt toezicht en helpt bij het organiseren van activiteiten en administratieve werkzaamheden. Ook ga je leerlingen ondersteunen en coachen.

In het basis- en speciaal onderwijs heb je vooral een verzorgend-pedagogisch/ didactische rol. In het voortgezet- en beroepsonderwijs kan je ook te maken krijgen met technisch-instrumentele werkzaamheden.

Doorleren in het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen bijvoorbeeld vaak voor het volgen van de PABO of hbo pedagogiek.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht
 • 23183 / Pedagogisch werk
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

info@mboutrecht.nl
06 - 257 050 51

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 9 Studenttevredenheid
7, 1 Landelijk
49% Doorstroom HBO
47% Landelijk
82% Geslaagden
76% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte