Bekijk alle opleidingen

Onderwijsassistent

Wil je aan de slag in het onderwijs? Vind je het leuk om kinderen individueel of in groepjes te begeleiden en wil je leerkrachten of docenten ondersteunen en je bijdrage leveren aan een onderwijsteam? Dan is de opleiding Onderwijsassistent misschien iets voor jou.

 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als onderwijsassistent heb je een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen van 4 tot circa 16 jaar in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo), of speciaal onderwijs.

  Wij leren je hoe je kinderen kan begeleiden en stimuleren in hun ontwikkeling en hoe je kinderen observeert en je eventuele problemen in kaart kunt brengen en bespreken.

  Op je stage assisteer je bij verschillende taken. Denk hierbij aan het voorbereiden van lesprogramma’s, het werken met groepjes kinderen, het organiseren van activiteiten en projecten én het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. De leerkracht of docent is altijd eindverantwoordelijk.

   

 • Inhoud en vakken

  Ons onderwijs is ingericht in 4 pijlers:

  • Pedagogiek
   Denk hierbij aan vakken als ontwikkelingspsychologie, coachen van kinderen en
  • Didactiek
   Hier leer je hoe je vakken als rekenen en taal kunt overbrengen op kinderen.
  • Beroepshouding
   Denk hierbij aan vakken als gespreksvoering, reflecteren en evalueren.
  • Activeren
   Dit zijn vakken als drama, creatieve vaardigheden en spel.

  Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

   

 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Je loopt stage in de volgende perioden:

  • Leerjaar 1: vanaf oktober twee dagen per week.
  • Leerjaar 2: gedurende het gehele schooljaar drie dagen per week.
  • Leerjaar 3: het eerste half jaar drie dagen per week, daarna vier dagen per week.

  Je zoekt je eigen BPV-plek en wij kunnen je daar ook bij helpen. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Dat is gelukkig bij veruit de meeste scholen het geval. Bij de meeste BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Je hebt een diploma mbo niveau 2 of 3

   

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Kind en Onderwijs
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25698 / Onderwijsassistent
 • Nee
 • Ja, je kunt deze opleiding versneld afronden in 2 jaar, hiervoor gelden strenge aanvullende eisen. Aan het einde van het 1e jaar kijken we samen met jou naar de mogelijkheden. Kom je in aanmerking? Dan kun je vanaf het 2e leerjaar versnellen. Volg je het reguliere traject, dan zijn er in jaar drie meerdere afstudeermomenten.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €300,-
  Leerjaar 2: €190,-
  Leerjaar 3: €100,-
  Laptop: €500,- tot €700,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Als je kinderen en tieners op weg wilt helpen bij hun leerproces, je verantwoordelijk en zelfstandig bent, je van aanpakken weet en goed kan samenwerken in een team. Dan zou de opleiding Onderwijsassistent goed bij jou kunnen passen.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als onderwijsassistent kun je werken op een basisschool, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en in het speciaal onderwijs. Je werkt samen met de groepsleerkrachten, docenten en andere teamleden en assisteert bij het voorbereiden en uitvoeren van lesprogramma’s en de begeleiding ervan. Je houdt je ook bezig met verzorgende taken, houdt toezicht en helpt bij het organiseren van activiteiten en administratieve werkzaamheden. Ook ga je leerlingen ondersteunen en coachen.

Doorleren in het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen bijvoorbeeld vaak voor het volgen van de volgende opleidingen:

 • Pabo
 • Hbo Social work
 • Hbo Pedagogiek
 • Lerarenopleiding 2e graads
Feiten & Cijfers
6, 9 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
38% Doorstroom HBO
29% Landelijk
75% Geslaagden
71% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Lotte: “Ik ging van havo 4 naar het mbo en dat was een goede keus. Nu ben ik al zo doelgericht bezig met mijn latere beroep. Alles wat ik leer kan ik tijdens mijn stage in de praktijk brengen.

Lees het verhaal van Lotte 

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Kind en Onderwijs

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Kind en Onderwijs

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events