Bekijk alle opleidingen

Pedagogisch medewerker kinderopvang BBL

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Zie jij jezelf werken binnen een kinderdagverblijf (KDV), buitenschoolse opvang (BSO) of integraal kindcentrum (IKC) waar kinderopvang en onderwijs samen onder één dak worden aangeboden? En wil jij werken en leren combineren? Dan is de BBL-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang bij MBO Utrecht iets voor jou.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als Pedagogisch medewerker kinderopvang werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. Je verzorgt, begeleidt en stimuleert kinderen in een veilige omgeving waar opvoeding en ontwikkeling centraal staan.  Je leert actief hoe kinderen zich ontwikkelen en gaat dit zelf ook ervaren. Bijvoorbeeld hoe je kinderen individueel of in een groep spelenderwijs kan stimuleren om zich te ontwikkelen en welke activiteiten je kan aanbieden. Je leert hoe je communiceert met ouders en met je collega’s.

  De BBL-opleiding is gericht op werken en leren in de praktijk. Je krijgt direct verantwoordelijkheden in de praktijk en in het onderwijs op school pak je eigenaarschap in je leerproces. Dat noemen wij flexibel leren bij MBO Utrecht.

 • Inhoud en vakken

  Ons zelfsturend onderwijs is ingericht in vier pijlers:

  • Pedagogiek
   Denk aan: ontwikkelingspsychologie, opvoedvaardigheden- en stijlen en pedagogische visies.
  • Methodiek 
   Denk aan: oberserven. Een begeleidings- en activiteitenplan schrijven en uitvoeren. Werken volgens een ontwikkelingsgericht programma om onderwijsachterstanden te voorkomen of verminderen en dit te kunnen signaleren.
  • Beroepshouding
   Denk aan: communiceren, reflecteren en evalueren.
  • Activeren
   Denk aan: toepassen van spel in de begeleiding van kinderen.

  Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

  Jouw lesdag wordt de woensdag.

 • Vooropleiding en toelating

  Deze BBL-opleiding start bij voldoende aanmeldingen en bestaat uit een combinatie van de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) en pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3). Om de BBL-opleiding te kunnen volgen heb je een arbeidsovereenkomst nodig van minimaal 20 uur per week, tijdens de inschrijving vragen we jou om het bewijs hiervan te uploaden

  Daarnaast geldt een van de onderstaande situaties voor jou.

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma mbo niveau 2.

  Al in het bezit van een ander Mbo-diploma en/of relevante werkervaring?
  Bij aanvang bekijken we of je recht hebt op vrijstellingen van onderdelen van de opleiding.

Ik heb voor MBO Utrecht gekozen omdat het een gezellige school is. Het is erg kleinschalig en voelt daardoor vertrouwd.

Suzanne

Echt iets voor mij?

Je bent enthousiast en gedreven om aan het werk te gaan in de kinderopvang. Je ziet een intensief- werk en studietraject zitten. Leergierig is één van jouw karaktereigenschappen, verder ben je flexibel en niet bang om verantwoordelijkheid te nemen. Je bent een echte aanpakker. Jij geeft kinderen het gevoel dat ze veilig zijn en begeleidt hen in hun spel. Je bedenkt ontwikkelingsgerichte activiteiten zodat kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen. Het meeste leer je in de praktijk, één dag in de week ga je naar school.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met een mbo-diploma pedagogisch medewerker kinderopvang op zak heb jij de vaardigheden om te werken in de kinderopvang. Of om door te stromen naar een vervolgopleiding. Bijvoorbeeld niveau 4.

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Kind en Onderwijs
 • Onderwijsboulevard Australiëlaan in Utrecht (Google Maps)
 • 25696 / Pedagogisch medewerker kinderopvang
 • Nee
 • Je kunt de opleiding in 1 jaar en 9 maanden afronden. Dit stemmen we af op basis van jouw persoonlijk ontwikkelplan.
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. Samen kijken we naar jouw persoonlijke leerroute die je onder begeleiding zelf uitstippelt.
 3. Je krijgt meer dan een diploma
  Samen met het werkveld kijken we naar de vaardigheden die jij in de toekomst nodig hebt. Zo zijn vereiste zoals babyscholing, EHBO en 3F taalniveau in ons onderwijs opgenomen.

Aanmelden en kennismaken

Je gaat zelf op zoek naar een werk- en leerplek in de kinderopvang om je vervolgens bij ons aan te melden. Je kunt je aanmelden voor deze opleiding in overleg met de kinderopvangorganisatie waar je werkt.

Vragen over de opleiding
Heb je specifieke vragen over de BBL-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang? Dan kun je per mail terecht bij Rick Ploemen, onderwijscoördinator/docent academie voor Kind & Onderwijs: r.ploemen@mboutrecht.nl

Locatie

Academie voor Kind en Onderwijs

Onderwijsboulevard Australiëlaan
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Kind en Onderwijs
Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
20% Doorstroom MBO
48% Landelijk
66% Geslaagden
67% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events