Bekijk alle opleidingen

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Lijkt het je leuk om op een kinderopvang te werken? Of met iets oudere kinderen op een voor- of naschoolse opvang? Wil je graag kinderen verzorgen en leuke activiteiten bedenken. Dan is de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

In deze video vertelt docent Graciaella Douglas je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van nul tot twaalf jaar. Je verzorgt ze en zorgt voor een veilige én stimulerende omgeving. Wij leren je hoe je het pedagogisch beleidsplan van een organisatie vertaalt naar de werkvloer. Hoe je zelfstandig – onder leiding van een leidinggevende – je werk kunt doen. Welke activiteiten je kunt aanbieden. Hoe je aandacht geeft aan een kind, maar ook aan de gehele groep. En hoe je communiceert met kinderen en contacten onderhoudt met hun ouders en je collega’s. Je stage vormt het hart van je opleiding. Je leert vanuit de praktijk en op school maak je de koppeling tussen theorie en praktijk.

  Tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker niveau 3 leer je hoe je kinderen van verschillende leeftijden kunt begeleiden. Je biedt gedurende de dag of delen van de dag opvang en zorg aan kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook zorg je  voor een veilige en stimulerende omgeving voor hun ontwikkeling. Je werkt voor een belangrijk deel volgens standaardprocedures en volgens protocollen van de organisatie.

  Je werkt samen met collega’s in een team en je werkzaamheden stem je af met elkaar. Je kunt zelfstandig je taken uitvoeren onder regie van een leidinggevende. Daarbij ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden. Er wordt van je verwacht dat je aandacht kunt geven aan elk kind, maar ook aan de gehele groep. Tenslotte moet je om kunnen gaan met verschillen in culturele normen en waarden.

 • Inhoud en vakken

  In je opleiding krijg je vakken die gericht zijn op het beroep en algemene vakken:

  • Communiceren met kinderen
  • Ontwikkelpsychologie
  • Pedagogiek
  • Activiteiten organiseren
  • Voorlezen
  • Functioneren in de organisatie
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Je loopt de volgende perioden stage:

  • Leerjaar 1: twee dagen per week vanaf periode 2
  • Leerjaar 2: gedurende het gehele schooljaar loop je twee dagen stage
  • Leerjaar 3: het eerste half jaar loop je drie dagen stage, in de derde periode vier dagen

  Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij veel BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

  Benieuwd hoe een stagedag eruit ziet? Bekijk dan snel de video van Insider Shabnam waarin zij jou meeneemt op haar stagedag.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

Ik heb voor MBO Utrecht gekozen omdat het een gezellige school is. Het is erg kleinschalig en voelt daardoor vertrouwd.

Suzanne

Echt iets voor mij?

Je bent verantwoordelijk en zelfstandig en je hebt vanzelfsprekend iets met kinderen of tieners. Je bent initiatiefrijk, weet van aanpakken en kan goed samenwerken in een team. Je bent in staat om je in de ander te verplaatsen. Vooral in kinderen en tieners.

Benieuwd hoe een lesdag eruit ziet? Bekijk dan snel de video waarin Insider Shabnam jou meeneemt bij haar lesdag!

Na de opleiding

Je kunt als pedagogisch medewerker gaan werken met kinderen van 0 tot 12 jaar, waarbij je verantwoordelijk bent voor de verzorging, begeleiding en opvoeding van de kinderen. Je zult veel activiteiten aanbieden. Dat betekent dat je kunt gaan werken op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en in de onderbouw van het (speciaal) basisonderwijs.

Doorleren in het mbo kan ook, bijvoorbeeld de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Met een positief studieadvies kun je deze opleiding in één jaar afronden.

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2021
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht (Google Maps)
 • 25603 / Pedagogisch medewerker kinderopvang
 • Nee
 • Je kunt de opleiding in 2 jaar afronden. Na het eerste jaar kijken we of je op basis van resultaten op school en stage en je studiehouding in aanmerking komt voor het versnelde traject.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Niveau 3 en niveau 4 starten bij deze opleidingsrichting in een gemengde klas. Samen kijken we in het eerste leerjaar welk niveau het beste bij je past en op wel niveau je je diploma gaat halen. Zo halen we het beste uit elke student.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
20% Doorstroom MBO
48% Landelijk
63% Geslaagden
61% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geef je op voor de
Lastminute Infomarkt of rondleiding op school!

Studiekeuze-events