Bekijk alle opleidingen

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Wil jij aan de slag in de kinderopvang en kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar begeleiden in hun ontwikkeling? Ben je sociaal, geduldig en werk je graag samen met kinderen, ouders en collega’s? Dan is de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang misschien iets voor jou.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Je verzorgt, begeleidt en stimuleert kinderen in een veilige omgeving waar opvoeding centraal staat. Je leert hoe kinderen zich ontwikkelen. Hoe je kinderen individueel of in een groep spelenderwijs kan stimuleren om zich te ontwikkelen en welke activiteiten je kan aanbieden. Je leert hoe je communiceert met ouders en met je collega’s.

  Tijdens je opleiding koppel je theorie aan praktijk. Je oefent in de praktijk je toekomstig beroep uit, leert evalueren en reflecteren. Ook binnen de schoolmuren gaan we praktisch aan de slag.

 • Inhoud en vakken

  Ons onderwijs is ingericht in vier pijlers:

  • Pedagogiek Denk aan: ontwikkelingspsychologie, coachen van
   kinderen en opvoedvaardigheden.
  • Methodiek
   Denk aan: oberserven en begeleidings- en activiteitenplan schrijven.
  • Beroepshouding 
   Denk aan: basiscommunicatie, reflecteren en evalueren.
  • Activeren
   Denk aan: drama, creatieve therapie en spel.

  Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

 • Stagelopen

  De stage, bij ons beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, vormt het hart van de opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk. In de stage word je begeleid middels “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Je loopt de volgende perioden stage:

  • Leerjaar 1: vanaf oktober twee dagen per week.
  • Leerjaar 2: gedurende het gehele schooljaar loop je drie dagen stage.
  • Leerjaar 3: het eerste half jaar loop je drie dagen stage, in de derde periode vier dagen.

  Je mag je eigen BPV-plek zoeken, maar wij kunnen je daar ook bij helpen, je krijgt dan van ons informatie hoe je het beste een stageplek kunt zoeken. Het is in elk geval noodzakelijk dat jouw BPV-plek door SBB erkend is als leerbedrijf voor jouw opleiding. Bij onze BPV leerplekken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd. Je kan ook naar een stageplaats zoeken via www.stagemarkt.nl.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-niveau 2
 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

Ik heb voor MBO Utrecht gekozen omdat het een gezellige school is. Het is erg kleinschalig en voelt daardoor vertrouwd.

Suzanne

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Kind en Onderwijs
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25696 / Pedagogisch medewerker kinderopvang
 • Nee
 • Ja, je kunt deze opleiding versneld afronden in 2 jaar, hiervoor gelden strenge aanvullende eisen. Aan het einde van het eerste jaar kijken we samen met jou naar de mogelijkheden. Kom je in aanmerking? Dan kun je vanaf het tweede leerjaar versnellen. Met je diploma kun je daarna in een kopjaar in één jaar niveau 4 afronden. Volg je het reguliere traject, dan zijn er in jaar drie meerdere afstudeermomenten.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €300,-
  Leerjaar 2: €150,-
  Leerjaar 3: €100,-
  Laptop: €500,- tot €700,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Je bent een echte aanpakker die de ontwikkeling van kinderen spelenderwijs wil stimuleren met activiteiten. Jij zorgt ervoor dat kinderen zich veilig voelen en geeft hen de liefde en aandacht die ze nodig hebben. Je stemt af met ouders en met je collega’s over hoe het met de kinderen gaat.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na de opleiding: Je kunt als pedagogisch medewerker gaan werken met kinderen van 0 tot 12 jaar op een kinderdagverblijf (KDV), buitenschoolse opvang (BSO) of in een brede school / integraal kindcentrum (IKC).

Doorleren in het mbo kan ook, bijvoorbeeld de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (BOL of BBL). Met een positief studieadvies kun je deze opleiding in één jaar afronden.

Feiten & Cijfers
7, 2 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
20% Doorstroom MBO
48% Landelijk
59% Geslaagden
57% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

 

Locatie

Academie voor Kind en Onderwijs

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Kind en Onderwijs

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events