Bekijk alle opleidingen

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg BBL (Reinaerde)

Wil je graag werken met mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking? En wil je ervoor zorgen dat de zorg goed geregeld is? Meld je dan aan voor de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg BBL (Reinaerde).

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  De doelgroep waarmee je als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg werkt, is zeer divers. Er zijn cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Tijdens je opleiding leren we hoe je cliënten voor een korte of langere tijd begeleidt. Bijvoorbeeld hoe je ze kunt helpen bij de dagelijkse zorg en hoe je goed luistert en communiceert. Ook leer je hoe je een begeleidingsplan moet schrijven en hoe je de zorg coördineert. Je geeft begeleiding aan nieuwe collega’s, stagiaires en vrijwilligers.

  Dit vraagt specifieke kennis en vaardigheden. De stage vormt het hart van je opleiding. Je leert vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling tussen theorie en praktijk.

  Een persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg richt zich op hoe de cliënt kan  leren leven met de beperking, het behouden of vergroten van de eigen regie van de cliënt en het bevorderen van de kwaliteit van leven. De persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg handelt zelfstandig op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen en huishouden, dagbesteding.

  Naast de dagelijkse verzorging ben je als persoonlijk begeleider ook de eerstverantwoordelijke begeleider van één of meerdere cliënten. Je schrijft het begeleidingsplan, coördineert de zorg en bent het eerste aanspreekpunt voor de cliënt, familie en het team. Je werkt vaak in complexe situaties en je moet kunnen omgaan met onverwachte situaties.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg BBL (Reinaerde) duurt twee jaar. Op maandag ga je naar school bij MBO Utrecht op de Australiëlaan 25 in Utrecht. Eén keer in de maand is je lesdag op één van de locaties van Reinaerde.

  Belangrijke vakken die je krijgt zijn:

  • Doelgroepenkennis
  • Zorgvakken (ADL, verpleegtechnische handelingen)
  • Communicatie
  • Observeren
  • Methodisch begeleiden
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Vooropleiding en toelating

  Om je te kunnen aanmelden moet je in dienst zijn bij Reinaerde. Je wordt aangedragen om de opleiding te doen. Aanmelden gaat ook via Reinaerde, dus niet rechtstreeks via MBO Utrecht.

Als kind wist ik al dat ik later kinderen met een beperking wilde helpen.

Tom

Iets voor mij?

Om te werken met verschillende doelgroepen is het van belang dat je van nature geduldig en behulpzaam bent. Je kan goed organiseren en omgaan met complexe situaties. Maar als het even anders loopt dan gepland vind jij het leuk om te improviseren.

Na de opleiding

Met een diploma op zak ben je gekwalificeerd om te gaan werken met verschillende doelgroepen. Je kunt aan de slag met ouderen, gehandicapten en ook bij maatschappelijke opvang. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, dagopvang, zorgboerderij of sociale werkplaats.

Doorleren behoort ook tot de mogelijkheden.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start i.o.m. Reinaerde
 • Academie voor Welzijn
 • Australiëlaan 25, Utrecht (Google Maps)
 • 25477 / Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt deze BBL-opleiding aan in nauwe samenwerking met zorginstelling Reinaerde. Alleen wanneer je in dienst bent van Reinaerde kun je je aanmelden voor de opleiding. Via Reinaerde word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht.

Heb je vragen over het BBL traject Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, neem contact op met Eline Post, e.post-kuiper@mboutrecht.nl.

Locatie

Academie voor Welzijn

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Welzijn
Feiten & Cijfers
4, 9 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geef je op voor de
Lastminute Infomarkt of rondleiding op school!

Studiekeuze-events