Bekijk alle opleidingen

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Wil je graag mensen met één of meerdere (chronische) ziekten of problemen begeleiden? Lijkt het je mooi om hen te ondersteunen bij het zo zelfstandig mogelijk leiden van hun leven? Meld je dan aan voor de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg bij de Academie voor Zorg en Welzijn van MBO Utrecht!

 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Met deze mbo-opleiding op niveau 4 ontwikkel jij je tot ‘eerstverantwoordelijke begeleider’ van één of meerdere cliënten. Dit betekent dat je eindverantwoordelijk bent voor het leveren van zorg aan één of meerdere cliënten. Je schrijft het zorgplan, coördineert de zorg en bent het eerste aanspreekpunt voor cliënten, hun familieleden en het team.

  De opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is heel breed. Je kunt straks aan de slag in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang, ouderenzorg of geestelijke gezondheidszorg.

  De doelgroep waarmee je werkt, is divers. Je kunt te maken krijgen met cliënten van alle leeftijden met bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Maar ook met cliënten die dak- of thuisloos zijn, psychosociale problemen hebben of gedragsproblemen. Ook cliënten met bijvoorbeeld een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis of een verslaving horen tot de doelgroep.

 • Inhoud en vakken

  We leren je tijdens de opleiding hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse bezigheden en bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Verder leer je hoe je activiteiten organiseert die belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven. En hoe je goed luistert en communiceert. Bovendien leer je omgaan met onverwachte situaties en uitdagende omstandigheden.

  Vakken
  Belangrijke beroepsgerichte vakken zijn:

  • Ontwikkelingspsychologie
  • Gezondheids- en ziekteleer
  • Maken van een begeleidings- en activiteitenplan
  • Zorgtechnische vaardigheden
  • Communicatie- en copingstechnieken
  • Creatieve lessen over activiteitenbegeleiding
  • Begeleidingsmethodieken voor verschillende doelgroepen.

  Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

  Extra uitdaging
  We organiseren regelmatig leuke activiteiten om jou extra uit te dagen tijdens je opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen met challenges en Skills of een symposium bezoeken om je verder te verdiepen in specifieke thema’s.

 • Stagelopen

  Het leren vindt voor het grootste deel van de opleiding plaats in de beroepspraktijk, tijdens je stages. Op de werkvloer leer je alle benodigde beroepscompetenties en kun je je persoonlijk ontwikkelen. Je leert dus vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling met de theorie.

  Tijdens je stage (oftewel: beroepspraktijkvorming) ontwikkel je specifieke vakkennis, vaardigheden en een gezonde dosis zelfkennis. Tijdens de stage krijg je coaching on the job. We observeren je handelen en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.

  Het uitgangspunt is dat je tijdens de opleiding stageloopt bij minimaal twee categorieën zorgvragers, zowel in de wijk als op een afdeling van een zorginstelling.

  De opbouw van de stages is als volgt:

  • Leerjaar 1: gemiddeld twee dagen per week stage, twee periodes lang.
  • Leerjaar 2: gemiddeld twee dagen stage per week, gedurende het hele schooljaar (vier periodes).
  • Leerjaar 3: gemiddeld drie dagen stage per week, gedurende het hele schooljaar.

  In de eerste twee leerjaren loop je stage in de gehandicaptenzorg of ouderenzorg om daar je zorgtechnische examens af te ronden. In leerjaar 3 kun je ervoor kiezen om in een andere omgeving en met een andere doelgroep te werken tijdens je stage.

  Je mag je eigen stageplek (BPV-plek) zoeken, bijvoorbeeld via www.stagemarkt.nl. Maar wij kunnen je daar ook bij helpen.

  Bij veel BPV-plekken is een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding? Je mag je aanmelden als je voldoet aan één van de onderstaande eisen:

  • Je hebt een diploma vmbo (kader, GL, TL) of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25779 / Maatschappelijke Zorg
 • Nee
 • Op dit moment zijn er geen versnellingsmogelijkheden voor deze opleiding.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €340,-
  Leerjaar 2: €50,-
  Leerjaar 3: €120,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor mij?

Ben je geduldig, behulpzaam en creatief? Kun je goed organiseren, improviseren en omgaan met complexe situaties? Heb je een open houding en ben je respectvol naar anderen? Houd je ervan om zelfstandig te werken, maar kun je ook goed samenwerken? Dan is deze opleiding vast iets voor jou!

5 redenen om voor de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Niet alleen aandacht voor welzijn, maar ook voor zorg.
 • We leren je heel de mens zien; je kijkt ‘voorbij de beperking’.
 • De docenten hebben allemaal ruime ervaring in de praktijk.
 • Veel nadruk op leefplezier voor cliënten. Je leert ervoor te zorgen dat zij een leuke dag hebben.
 • Met deze opleiding heb je veel kans op werk.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met je diploma op zak kun je aan de slag in verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg, maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg. Ook kun je werken in woonvoorzieningen, dagbesteding, vrijetijdssector, welzijnsinstellingen, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra, sociale werkplaatsen, zorgboerderijen en ziekenhuizen. Verder ben je inzetbaar in overige verzorgend-agogische functies binnen het sociaal agogisch werk of de verpleging en verzorging.

Doorstromen naar een hbo-opleiding is ook een optie.

Feiten & Cijfers
6, 1 Studenttevredenheid
6, 5 Landelijk
31% Geslaagden
60% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Als kind wist ik al dat ik later kinderen met een beperking wilde helpen.

Tom

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events