Bekijk alle opleidingen

Retailmanager BBL

Gaat je hart sneller kloppen van verkoop, weet jij van aanpakken en wil je een leidinggevende functie in een winkel? Dan is de opleiding Retailmanager bij MBO Utrecht je op het lijf geschreven. 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij de opleiding Retailmanager leer je door te doen. Door het doorlopen van alle onderdelen van een bedrijf tijdens de lessen en je stage– van de goederenontvangst tot het aansturen van een team – leer én ervaar je wat je nodig hebt om een goede manager te worden in een winkel. Je weet hoe je een klant moet helpen, maar ook hoe je de winkelomzet kunt halen.  

  Als Retailmanager werk je met een team van verkopers. Daarnaast ben je medeverantwoordelijk voor het assortiment en het behalen van de commerciële doelstellingen. Je zorgt voor het behalen van de geplande omzet, maar het liefste kom je daar nog bovenuit. Je zoekt kansen en mogelijkheden en bedenkt oplossingen. Je bent commercieel, cijfermatig onderlegd én ondernemend. Want, continu verbeteren en inspelen op innovaties zie je met jouw instelling nu eenmaal als een uitdaging! 

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Retailmanager is een driejarige studie in de BBL-vorm. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en beroepsgerichte theorie. Praktijkervaring doe je op bij jouw werkplek. Een greep uit de vakken die je volgt:

  • Retaillogistiek
  • Klantreis en visual merchandising
  • Retaillandschap en retailmarketing
  • Management en organisatie
  • Verkoopresultaten en kengetallen

   

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-niveau 2 of 3
  • Een leerwerkplek voor minimaal 21 uur per week

  Voor het aanmelden voor deze opleiding in BBL vorm is het belangrijk dat je al over een werkplek beschikt. Dit mag overigens ook een 0-uren contract of tijdelijke aanstelling zijn als je maar aan meer dan 21 uren per week komt.

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je her bekijken.

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 300, Utrecht (Google Maps)
 • 25807 / Retailmanager
 • Nee
 • We bieden deze opleiding versneld aan in 2 jaar. Mocht het tempo te hoog liggen dan bieden we maatwerk zodat je je diploma haalt.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €330,-
  Leerjaar 2: €290,-
  Leerjaar 3: €70,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Werk jij al in de Retail en wil je verder groeien in je huidige baan? Ben jij iemand die de handen uit mouwen wil steken, die alles wil verkopen van rolletjes pepermunt tot bankstellen en een groot gevoel voor commercie heeft? Denk je anderen goed te kunnen aansturen en heb je ook nog een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je opleiding Retailmanager kun je aan de slag bij diverse bedrijven in de detailhandel. Je voert verkoop- en adviesgesprekken, verzorgt presentaties, begeleidt de opslag van goederen en handelt verkooptransacties af. Ook stuur je collega’s aan en voer je het beleid uit van het hoofdkantoor samen met je personeel. En natuurlijk heb je oog voor allerlei verbeteringen, want je neemt nu eenmaal graag initiatief.

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud- studenten kozen vaak voor de volgende studies:

Feiten & Cijfers
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Mijn stage is super interessant en mijn leidinggevende geeft me veel verantwoordelijkheid. Dat voelt goed, zo leer je echt het vak.

Walid

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Persoonlijke school & betrokken docenten
  Wij zijn een persoonlijke school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Mocht deze niveau 4 opleiding te moeilijk voor je zijn, is het mogelijk om je diploma op niveau 3 te halen.

Wil je nog dit schooljaar starten? Onder bepaalde voorwaarden is dat bij deze opleiding mogelijk. Meld je hieronder aan, dan nemen wij vervolgens contact met je op.

Aanmelden 2024-2025

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 300, Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events