Bekijk alle opleidingen

Retailmedewerker

Vind jij het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je een echte detailhandel- gastheer / gastvrouw? Ben je klantgericht en vind je het niet erg om in de avond of in het weekend te werken? Dan is de opleiding Retailmedewerker bij MBO Utrecht echt iets voor jou! 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Overal in Nederland vind je winkels. Goede retailmedewerkers zijn daarbij heel belangrijk. Wij leren je hoe je een relatie met de klant opbouwt, de verkoop en bijverkoop stimuleert en de klanten aanmoedigt om terug te komen. Hiermee lever jij een belangrijke bijdrage aan de commerciële doelstellingen van de winkel. Wij leren je hoe je ervoor zorgt dat de winkel er netjes uitziet. Hoe je goederen ontvangt en verwerkt. Hoe je veilig en volgens Arboregels werkt en hoe je klachten kunt afhandelen. 

 • Inhoud en vakken

  In twee jaar tijd leiden wij je op tot verkoper. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en beroepsgerichte theorie als kassa draaien, goederenverwerking, verkoop, veiligheid en arbo. In beide leerjaren loop je stage. Ook kun je je specialiseren op de winkelbranche die jij interessant vindt.

  Belangrijke vakken binnen deze opleiding zijn:

  • Hospitality
  • Retaillogistiek
  • Visual merchandising
  • Verkoopgesprekken en klantenreis
  • Veilig werken in de retail
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  In het eerste schooljaar ga je vanaf november op stage. De stage is twee dagen in de week, de andere dagen ga je naar school. Ook in het tweede schooljaar bestaat de opleiding voor een belangrijk deel uit stage. Je loopt dan twee dagen per week stage vanaf oktober. Het praktijkexamen vindt plaats binnen het stagebedrijf. Tijdens de stage word je dagelijks begeleid door je praktijkopleider. Dit is een werknemer binnen het bedrijf. Van school uit krijg je directe begeleiding door een bpv-consulent of door één van de docenten.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

Ik had al veel goede dingen gelezen en gehoord over MBO Utrecht. Ik vind het fijn dat het niet zo’n grote school is. Ik hou meer van het kleinschalige en persoonlijke.

Bianca

Echt iets voor mij?

Vind jij het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en blijf je vriendelijk, ook als het ineens heel druk is? Heb je er geen moeite mee om te werken als anderen meestal vrij zijn, dus ’s avonds, op zaterdag en soms ook op zondag? Is het voor jou een uitdaging dat de klant tevreden de winkel verlaat en graag terugkomt? Dan is dit echt een opleiding voor jou. Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als verkoper in de winkelbranche waarop jij je hebt gespecialiseerd. Doorleren op het mbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende mbo-opleiding op niveau 3:

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht. In de zomer van 2023 verhuist de opleiding naar de Daltonlaan 300 in Utrecht. (Google Maps)
 • 25808 / Retailmedewerker
 • Nee
 • We bieden deze opleiding versneld aan in 1 jaar. Mocht het tempo te hoog liggen dan bieden we maatwerk zodat je je diploma haalt.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €405,-
  Leerjaar 2*: €100,-
  Laptop: €500,-
  * Alleen als je de opleiding niet in 1 jaar afrondt

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200, Utrecht. In de zomervakantie van 2023 verhuist de opleiding naar de Daltonlaan 300 in Utrecht.
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
6, 7 Studenttevredenheid
6, 4 Landelijk
59% Doorstroom MBO
62% Landelijk
63% Geslaagden
64% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events