Bekijk alle opleidingen

Retailmedewerker

Vind jij het leuk om in een winkel/de detailhandel/retail te werken en klanten te adviseren? Stel jij je gemakkelijk en behulpzaam op? Ben je klantgericht en vind je het niet erg om in de avond of in het weekend te werken? Dan is de opleiding Retailmedewerker bij MBO Utrecht echt iets voor jou! 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Overal in Nederland vind je winkels. Goede retailmedewerkers zijn daarbij heel belangrijk. Wij leren je hoe je een relatie met de klant opbouwt, de verkoop en bijverkoop stimuleert en de klanten aanmoedigt om terug te komen. Hiermee lever jij een belangrijke bijdrage aan de commerciële doelstellingen van de winkel. Wij leren je hoe je ervoor zorgt dat de winkel er netjes uitziet. Hoe je goederen ontvangt en verwerkt. Hoe je veilig en volgens Arboregels werkt en hoe je klachten kunt afhandelen. 

 • Inhoud en vakken

  Versneld in 1 jaar tijd leiden wij je op tot verkoper. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en beroepsgerichte theorie als kassa draaien, goederenverwerking, verkoop, kassa draaien, veiligheid en arbo. Tijdens je studie loop je stage waar je theorie en praktijk samen komen. Ook kun jij je specialiseren op de winkelbranche die jij interessant vindt.

  Belangrijke vakken binnen deze opleiding zijn:

  • Hospitality
  • Retaillogistiek
  • Visual merchandising
  • Verkoopgesprekken en klantenreis
  • Veilig werken in de retail
 • Stagelopen

  In leerjaar 1 ga je vanaf november op stage. De stage is twee dagen in de week, de andere dagen ga je naar school. Tijdens de stage word je begeleid vanuit school en het bedrijf. Het praktijkexamen vindt plaats binnen het stagebedrijf. 

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

  Voldoe je niet aan de bovenstaande criteria, maar heb je veel ervaring met werken in een winkel. Neem dan contact met ons op. Wij gaan dan graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden die wij je kunnen bieden. 

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je her bekijken.

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 300 (Google Maps)
 • 25808 / Retailmedewerker
 • Nee
 • We bieden deze opleiding versneld aan in 1 jaar. Mocht het tempo te hoog liggen dan bieden we maatwerk zodat je je diploma haalt.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €405,-
  Leerjaar 2*: €100,-
  Laptop: €500,-
  * Alleen als je de opleiding niet in 1 jaar afrondt

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Vind jij het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en blijf je vriendelijk, ook als het ineens heel druk is? Heb je er geen moeite mee om te werken als anderen meestal vrij zijn, dus ’s avonds, op zaterdag en soms ook op zondag? Is het voor jou een uitdaging dat de klant tevreden de winkel verlaat en graag terugkomt? Dan is dit echt een opleiding voor jou. Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als verkoper in de winkelbranche waarop jij je hebt gespecialiseerd. Doorleren op het mbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende mbo-opleiding op niveau 4:

Feiten & Cijfers
59% Doorstroom MBO
62% Landelijk
50% Geslaagden
64% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Ik had al veel goede dingen gelezen en gehoord over MBO Utrecht. Ik vind het fijn dat het niet zo’n grote school is. Ik hou meer van het kleinschalige en persoonlijke.

Bianca

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Wil je nog dit schooljaar starten? Onder bepaalde voorwaarden is dat bij deze opleiding mogelijk. Meld je hieronder aan, dan nemen wij vervolgens contact met je op.

Aanmelden 2023-2024

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 300, Utrecht
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events