Bekijk alle opleidingen

Scratch / Marketing en Communicatie

Alternatieve onderwijsvorm

Bij de nieuwe onderwijsvorm Scratch krijg je veel vrijheid om te leren op een manier die bij jou past. We kijken naar wie jij bent, wat je leuk vindt en wat je kan. Samen spreken we af hoe je dát kunt inzetten om jezelf te ontwikkelen. Ben je initiatiefrijk, creatief en flexibel? Wil je graag zelf je eigen opleiding vormgeven? Sta je open voor nieuwe uitdagingen? En heb je interesse in marketing en communicatie? Dan past deze opleiding bij jou!

We hebben dit jaar plek voor maximaal 40 studenten.

De opleiding

Bij Scratch zijn er geen lesroosters, geen leslokalen en geen toetsen. Wat hebben we dan wel? Ruimte. Ruimte om te ontdekken waar je blij van wordt en waar je goed in bent (of misschien juist niet). Ruimte om aan de slag te gaan met waar je (nog) beter in wilt worden. En ruimte om te ontdekken waar je naartoe onderweg bent en hoe je daar het beste kunt komen.

 • Wat ga je leren?

  Wil je bijvoorbeeld weten hoe het algoritme van TikTok werkt? Of hoe je met AI een voice-over kunt maken? Wil je leren hoe je foto’s bewerkt via Photoshop? Hoe je een planning en begroting maakt voor een voetbaltoernooi? Of hoe je op zoek gaat naar de beste trainingsschema’s voor in de sportschool? Bij Scratch kan dat allemaal!

  Hoe ga je leren?
  Als student ontwikkel jij je ook volop buiten school. Dat vinden wij waardevol en willen we stimuleren. Je gaat bij ons aan de slag met projecten waarover jij ook in je vrije tijd enthousiast bent. Deze zetten we om in leerroutes die aansluiten bij de doelen van de opleiding en die goed bij je passen. In deze leerroutes kan het zijn dat je vooral in de praktijk gaat leren. Of dat je juist liever een lesmethode volgt. Misschien wil je leren door gesprekken te voeren met experts uit het werkveld. Of bekijk je graag tutorials op YouTube. Het kan allemaal!

  Wij begeleiden jou bij je professionele ­– en persoonlijke – ontwikkeling. En we bereiden je zo goed mogelijk voor op de examens van de opleiding Marketing & Communicatiespecialist.

 • Inhoud en vakken

  Introductie
  We vinden het belangrijk om elkaar te leren kennen, zodat we goede leerroutes kunnen maken. Bij de start van Scratch volg je daarom een uitgebreid introductieprogramma. Ook leer je tijdens de introductie de basisvaardigheden die je nodig hebt om het Scratch-onderwijs te kunnen volgen.

  Drie soorten leerdoelen
  Tijdens de opleiding werk je aan leerdoelen op het gebied van:

  • Marketing en communicatie
   Deze gaan bijvoorbeeld over klantcontact, zakelijke communicatie en het opstellen van een marketingcommunicatieplan.
  • Loopbaan en burgerschap

  Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of je na de opleiding wilt doorstuderen aan het hbo. Of dat je liever gaat werken. Of je doet een project om te ontdekken wat je politieke voorkeur is.

  • Algemene vorming
   Deze leerdoelen gaan over Nederlands, Engels en Rekenen.

  Keuzedelen
  De keuzedelen bieden je de mogelijkheid om dieper in een bepaald onderwerp te duiken.

  Scratchweek
  Driemaal per jaar is er een Scratchweek. De inhoud bepaal jij als student, samen met je medestudenten en de coaches (docenten). Jullie kunnen bijvoorbeeld op studiereis gaan, vrijwilligerswerk doen of bedrijfsbezoeken afleggen.

 • Stagelopen

  Je loopt stage wanneer dat voor jou past. Je kunt op veel verschillende plekken terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan een groot commercieel bedrijf, een (online) marketingbureau, een gemeente, een muziektheater, bij een webshop en nog veel meer.

 • Vooropleiding en toelating

  Deze onderwijsvorm vraagt om een andere leer- en werkhouding dan dat je gewend bent van de middelbare school. Scratch past vooral goed bij studenten die een sterke motivatie hebben. En die het fijn vinden om zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk te zijn voor hun leerproces.

  Herken jij jezelf hierin? En geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, TL of GL.
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3.

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Marketing en Communicatie
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25727 / Marketing & Communicatie Specialist
 • Nee
 • De duur van de opleiding is afhankelijk van je kennis, skills en werkhouding. Onze inschatting is dat de meeste studenten er 2 tot 3 jaar over doen. Het kan ook sneller of langzamer. Samen met je coach bepaal je het tempo.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Ook zijn er kosten voor de aanschaf van een laptop, enkele (online) leermiddelen, excursies en reizen. Houd rekening met onderstaande bedragen (ongeveer):

  Per leerjaar: €150,-
  Laptop: €500,-

  Heb je vragen over de opleiding? Neem contact op met Jan Willem van Asperen: <j.van.asperen@mboutrecht.nl>

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Ben je een gedreven en ondernemend persoon? Heb je interesse in het vakgebied Marketing & Communicatie? Maak je graag je eigen keuzes? En wil je veel regie over je eigen ontwikkeling? Dan is deze opleiding vast iets voor jou!

5 redenen om voor Scratch bij MBO Utrecht te kiezen:

 • Je krijgt veel ruimte om te ontdekken waar je blij van wordt en waar je goed in wilt worden.
 • Er is veel flexibiliteit, zodat je kunt leren op de manier die het beste bij jou past.
 • We bieden een intensief coachingsprogramma
 • Dit onderwijs sluit aan bij hoe bedrijven werken. Je bent dus goed voorbereid op de toekomst.
 • Met deze brede opleiding leg je een goede basis om verder te studeren in het hbo.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na je diplomering kun je aan de slag bij een bedrijf of organisatie, bijvoorbeeld als medewerker marketing & communicatie, online marketeer, contentschrijver, redactie-assistent, pr-medewerker of socialmediaspecialist.

Ook doorstuderen aan een hogeschool is een optie. Bijvoorbeeld aan de opleiding Commerciële Economie, International Business and Languages, Journalistiek, Reclame, Marketing & Communicatie of Bedrijfskunde.

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bepalen we samen of deze onderwijsvorm bij jou past. Is dat niet zo? Dan verwijzen we je graag door naar een van de andere opleidingen bij de Academie voor Marketing & Communicatie van MBO Utrecht.

Locatie

Academie voor Marketing en Communicatie

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 6257 050 51 (WhatsApp)

Academie voor Marketing en Communicatie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events