Bekijk alle opleidingen

Software developer

Hou je van programmeren? Droom je ervan om mee te werken aan het bouwen van websites, apps of games en daar later je beroep van te maken? Dat kan! Meld je aan bij de opleiding Software developer bij MBO Utrecht.

De opleiding

In deze video vertellen docenten DJ Reijersen van Buuren, Sander Brouwer & Jesse Malotaux je alles over de opleiding!

 • Wat ga je leren?

  Tijdens deze drie tot vier-jarige opleiding leer je hoe je zelfstandig apps, games of webapplicaties kunt maken met behulp van frameworks en object georiënteerd programmeren. Het is een echte programmeeropleiding, geen knippen en plakken maar degelijk codekloppen. Je verdiept je in nieuwe ontwikkelingen zoals AI en Big Data. Je werkt projectmatig en gebruikt programmeertalen zoals PHP, C#, Typescript en SQL. Je ontwikkelt je beroepshouding, presentatietechnieken en leert samen te werken. Je leert een product ontwikkelen, bouwen, testen, documenteren en opleveren.

  Naarmate je verder komt in je studie ga je je niet alleen verder verdiepen/verbreden door middel van keuzedelen maar leer je ook je werk te documenteren. De opleiding sluit je in het derde / vierde leerjaar af met een beroepsgericht examen.

 • Inhoud en vakken

  De inhoud van de opleiding bestaat uit technische en algemene vakken:

  • Webdevelopment
  • Appdevelopement
  • Gamedevelopment
  • Systeemontwikkeling
  • Databaseontwikkeling
  • Security
  • Projectmanagement
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  In het laatste deel van je opleiding loop je stage en werk je bij een bedrijf van jouw leergebied. Je loopt het hele jaar drie tot vier dagen stage.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Ik ben gek op computers en ik wilde graag van mijn hobby mijn werk maken.

Gabriëlle

Echt iets voor mij?

Ben je thuis al een beetje aan het experimenteren met het bouwen van sites of het maken van applicaties? Dan ben jij vast iemand die het niet erg vindt om uren achter een computer te zitten. Je vindt het leuk om te puzzelen met codes. Je bent technisch en kunt zelfstandig werken.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na de opleiding kun je gaan werken als junior developer en kun je meewerken aan het bouwen van websites, apps of games. De vraag naar programmeurs voor het ontwikkelen van allerlei applicaties neemt steeds meer toe.

Doorleren op het hbo kan ook, onze oud-studenten kozen vaak voor de volgende opleidingen:

 • Hbo informatica
 • Hbo Game development

Praktische informatie

duur 3-4 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • ICT Academie
 • Vanaf september 2022: nieuwe Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan in Utrecht. Let op: de Open Dagen zijn nog op de huidige locatie aan de Daltonlaan 300 Utrecht. (Google Maps)
 • 25604 / Software developer
 • Nee
 • Ja, in overleg met de opleiding
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €270,-
  Leerjaar 2: €70,-
  Leerjaar 3: €70,-
  Laptop: €900,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Onderwijsboulevard

Er wordt gebouwd aan de nieuwe Onderwijsboulevard van MBO Utrecht aan de Australiëlaan. Een plek waar al onze opleidingen samen zullen gaan komen midden in de wijk Kanaleneiland. Je vindt hier straks al ons onderwijs onder één dak.

De opleidingen van de ICT academie gaan in de zomer van 2022 verhuizen naar deze nieuwe onderwijsboulevard. Hieronder kan je alvast een impressie zien van het nieuwe gebouw.

Let op: De Open Dagen zijn dit schooljaar nog op de huidige locatie: Daltonlaan 300 te Utrecht. Deze locatie krijg je ook nog eens in je mailbox nadat je je hebt opgegeven voor onze Open Dag.

Locatie

ICT Academie

Vanaf 1-09-2022: Onderwijsboulevard Australiëlaan. Let op: de Open Dagen zijn nog op de huidige locatie aan de Daltonlaan 300. Utrecht
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

ICT Academie
Feiten & Cijfers
6, 4 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
53% Doorstroom HBO
54% Landelijk
74% Geslaagden
63% Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events