Bekijk alle opleidingen

Sport- en bewegingscoördinator

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Houd je wel van een (fysieke) uitdaging? Zou je in de toekomst graag voor een groep staan? Vind je het leuk om mensen in beweging te krijgen? Zie je jezelf wel als buurtsportcoach, leefstijlcoach of trainer-coach? Dan is de opleiding Sport- en bewegingscoördinator bij de Sport Academie van MBO Utrecht iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  In de twee basisjaren leer je bij ons alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden aan verschillende doelgroepen. Jij weet straks bijvoorbeeld hoe je les- en trainingsprogramma’s opstelt, hoe je wedstrijden, toernooien of evenementen organiseert en hoe je mensen coacht en stimuleert bij sport- en beweegactiviteiten. Ook weet je hoe je de gezondheid van deelnemers monitort en ze hierover adviseert. Maar je leert nog veel meer. Niet voor niets is ons motto: There’s more to explore!

  Als aankomend sport- en bewegingscoördinator ga jij je verder specialiseren in een bepaald vakgebied. Na de basisjaren volgen twee profieljaren, waarbij je kiest voor één van de drie profielen: buurtsportcoach, leefstijlcoach of trainer-coach.

  Je volgt deze niveau 4-opleiding bij de Sport Academie van MBO Utrecht. Deze is gelegen op Sportpark Zuilense Vecht, een vernieuwend sportief hart van Utrecht. Je vindt hier diverse sportvelden, een moderne fitness accommodatie en verschillende sporthallen. Ons professionele, enthousiaste en betrokken docententeam bied je veel persoonlijke begeleiding.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding is een mooie mix van theorie en praktijk. Natuurlijk ben je zelf ook veel in beweging! De opleiding duurt vier jaar, maar versnellen is mogelijk.

  Je volgt algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en Rekenen.

  Daarnaast heb je beroepsgerichte vakken, zoals:

  • Les- en leidinggeven
  • Leren organiseren
  • Trainingskunde
  • Diverse sport-praktijklessen
  • EHBO
  • Anatomie en fysiologie
  • Visies op de sportwereld
  • Specifieke theoretische en praktische profielgerichte vakken

  Daarnaast bieden we je ook sportbadges, zoals Toprope klimmen, Reddend zwemmen voor zwembaden en Baseball5. Je kunt hiermee een bonds- of branchegerelateerd certificaat behalen.

  Met keuzedelen duik je dieper in een bepaald onderwerp. Wij bieden de volgende keuzedelen: Snowsports instructeur (skiën, snowboarden), PADI divemaster, KNVB-pupillen/juniorentrainer, Fitnessinstructeur, Conditietrainer, Outdoor-instructeur, Sportmassage, Zwem-ABC en Instructeur specifieke doelgroepen. Ook een aantal van deze keuzedelen kun je behalen met een bonds- of branchediploma.

 • Stagelopen

  Past het werk van sport- en bewegingscoördinator echt bij jou? Daar kom je achter door stage te lopen. Met behulp van stageopdrachten van school ga je kennismaken met alle aspecten van het werkveld en je toekomstige baan.

  In de eerste twee leerjaren loop je ongeveer 25 procent van je opleidingstijd stage bij een sportorganisatie of sportvereniging. In de profieljaren loop je circa 50-60 procent van de tijd stage, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Je loopt dan één stage voor je profieldeel en één voor een keuzedeel.

 • Uitstroomprofielen

  In de eerste twee jaar leggen we een brede basis. In het tweede leerjaar ga je bovendien kennismaken met de verschillende uitstroomprofielen. Hierdoor kom je tot een weloverwogen keuze in welk uitstroomprofiel je wilt afstuderen. Vanaf het derde jaar ontwikkel jij je verder in één van deze profielen.

  Buurtsportcoach (crebonummer 25909)
  Als buurtsportcoach ben jij de verbinder tussen organisaties in sport, welzijn, kinderopvang en onderwijs. Je brengt verschillende partijen samen voor het opzetten en uitvoeren van sport- en beweegprogramma’s. Deze hebben een maatschappelijk doel, zoals het versterken van de samenhang in een buurt of een impuls geven aan verantwoord bewegen.

  Bij dit profieldeel volg je vakken als:

  • BSC (BuurtSportCoach), theorie & praktijk
  • Sport en gedrag
  • Ontwikkelen van een lesprogramma
  • Lesgeven in een drievakkensysteem
  • Beweegwijs
  • Werkveld-leren
  • Organiseren van projecten en toernooien
  • Diverse sportmodules (bijvoorbeeld freerunnen, frisbee, schooltennis)

  Leefstijlcoach (crebonummer 25910)
  Als leefstijlcoach help je individuele klanten bij het ontwikkelen en behouden van een gezonde(re) levensstijl. We leren je daarom onder meer hoe je een intake afneemt, een plan maakt voor een gezonde leefstijl en hoe je iemand motiveert om deze leefstijl vol te houden. Verder leer je hoe je trainingsschema’s opstelt en uitvoert voor mensen die een gezonde(re) leefstijl willen bereiken. En hoe je projecten, wedstrijden en toernooien organiseert. Bovendien hebben we aandacht voor goede voeding, gezond bewegen en leven, fitness en mentale coaching.

  Bij dit profiel worden de volgende thema’s behandeld:

  • Coaching en begeleiding
  • Gewichtsconsulent
  • Testen en meten
  • Het afnemen van anamneses
  • Fitness instructeur
 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding? Je mag je aanmelden als je voldoet aan één van de onderstaande eisen:

  • Je hebt een diploma mavo of vmbo (kader, TL of GL)
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3

  Daarnaast is het noodzakelijk dat je in bezit bent van zwemdiploma A.

Bij de Open Dag werd mij verteld dat niet de hele dag aan sport wordt gedaan. Maar in de praktijk sporten wij veel meer dan ik van tevoren had gedacht. Zo leer je in de praktijk!

Julia

Echt iets voor mij?

Je voelt je aangesproken door een van onze uitstroomprofielen. Je ziet jezelf in de toekomst wel werken als leefstijlcoach, buurtsportcoach of trainer-coach. Je kunt je goed inleven in anderen en bent sportief. En je ontwikkelt je als sport- en bewegingscoördinator graag tot rolmodel en coach.

5 redenen om te kiezen voor de opleiding Sport- en bewegingsleider bij de Sport Academie van MBO Utrecht:

 • De Sport Academie beschikt over veel moderne sportfaciliteiten.
 • Naast je diploma Sport- en bewegingsleider kun je verschillende branche- en bondsdiploma’s behalen.
 • Je maakt kennis met verschillende visies op de sport- en beweegwereld.
 • De opleiding is kleinschalig; hierdoor kunnen we veel persoonlijke aandacht bieden.
 • We dagen je uit om jezelf te ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. There’s more to explore!

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als je klaar bent met de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, ben je breed inzetbaar binnen de sportbranche. Je kunt aan de slag bij alle mogelijke organisaties, zoals sportverenigingen, zwembaden, (sport)bso’s, indoor-hallen, fitness- en gezondheidscentra, (buiten)sportorganisaties, sportbonden en nog veel meer. Of je kunt je voor jezelf beginnen, als sportprofessional binnen de sport- en beweegbranche.

Doorstromen naar een hbo-opleiding is ook een mogelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Fysiotherapie of Sportmanagement.

Praktische informatie

duur 3-4 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Sport Academie
 • Sporthal Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 674 in Utrecht (Google Maps)
 • 23366 / Sport- en bewegingsleider
 • Nee
 • Ja, je kunt de opleiding binnen 3 jaar afronden. Samen kijken we welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €430,-
  Leerjaar 2: tussen de €50,- en  €80,- (verschilt per uitstroomrichting)
  Leerjaar 3: tussen de €0,- en  €150,- (verschilt per uitstroomrichting)
  Laptop: €500
  *Deze bedragen zijn exclusief eventuele kosten voor keuzedelen en/of andere keuzes (niet verplicht).

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

De verplichte kennismakingsactiviteiten voor de Sport Academie bestaan uit een aantal opdrachten, waarvan een aantal thuis worden gemaakt waaronder een toets voor Nederlands. Ook nodigen we je uit voor de Sport & Bewegen Experience Day. Je maakt dan kennis met onze Sport Academie, de docenten en vakken die je gaat volgen. Na deze kennismakingsdag volgt een adviesgesprek.

Locatie

Sport Academie

Burgemeester Norbruislaan 674
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Check de locatie
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
7 Landelijk
33% Doorstroom HBO
40% Landelijk
77% Geslaagden
71% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events