Bekijk alle opleidingen

Sport- en bewegingscoördinator

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Is sporten je passie en wil je niets liever dan daar je werk van maken? Hou je ervan om mensen enthousiast te maken en in beweging te krijgen? Ben je een echte teamplayer met flink wat doorzettingsvermogen en organisatietalent? Dan is de opleiding Sport en bewegingscoördinator bij de Sportacademie van MBO Utrecht iets voor jou!

Let op: de Open Dag van 7 april vindt plaats op Sportpark Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 680 in Utrecht. 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden aan verschillende groepen mensen. Je weet straks hoe jij wedstrijden, toernooien of evenementen organiseert. Niet jouw sportprestatie maar die van de ander staat centraal. Tijdens de studie haal je een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid) en kun je extra diploma’s halen voor Small Group Trainer (AALO) en Personal Trainer.

  Je volgt deze opleiding bij de Sportacademie, een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en met mooie sportfaciliteiten zoals diverse sporthallen, sportvelden en een moderne fitness. De Sportacademie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding duurt drie jaar. In het tweede jaar ga je specialiseren. Dit zijn belangrijke vakken die je krijgt:

  • Les- en leidinggeven (LLG)
  • Leren organiseren (LORG)
  • EHBO
  • Anatomie en fysiologie
  • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, softbal)
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap

  Daarnaast ga je keuzedelen volgen binnen deze opleiding. Denk bijvoorbeeld aan duiken of wintersport.

 • Stagelopen

  De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen (ook wel BPV genoemd) in een bedrijf. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging of sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week. In het derde jaar loop je achttien uur in de week stage. Bijvoorbeeld veertien uur in een gezondheidscentrum, wellnesscentrum of een uitgebreid fitnesscentrum en vier uur stage in je keuzedeel, bijvoorbeeld in sportmassage.

 • Specialisaties

  In het eerste jaar van je opleiding kies je een van de volgende drie specialisaties, die je vanaf het tweede jaar gaat volgen:

  Lifestyle

  De nadruk ligt op mensen helpen naar een gezonde(re) leefstijl. Je leert allereerst zelf goed te bewegen, wat gezonde voeding is en hoe je gezond kan leven. Vervolgens leer je een intake doen, een plan maken voor een gezondere leefstijl in beweging en voeding en iemand motiveren om de leefstijl vol te houden. Hoe mooi is dat werk; in de beroepspraktijk klanten helpen om gezonder te leven! De opleidingen tot beweegkuur-instructeur en gewichtsconsulent zitten in het totaalpakket.

  Fitness

  Je leert individuele bewegingsplannen maken en coacht en traint individuele klanten. Tijdens deze specialisatie haal je je Small Group Trainer en Personal Trainer diploma. Het is een goede tussenstap naar de hbo opleiding Fysiotherapie.

  Buurt, onderwijs en sport

  Je specialiseert je in het organiseren van sportlessen en bewegingsactiviteiten op basisscholen en in de buurt. Je krijgt vakken zoals sport & gedrag, methodieken, het leren lesgeven in een drievakkensysteem, beweegwijs, modules zoals schooltennis, frisbee sport- en spel en toernooien en projecten organiseren.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Voor deze opleiding gelden daarnaast aanvullende eisen. Je moet in bezit zijn van een zwemdiploma A. Ook doe je op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) en kijken we of je fysiek goed in staat bent om deze opleiding te volgen.

  Na de kennismakingsdag volgt een adviesgesprek waarin we aangeven of je wel of niet bij deze opleiding past.

Bij de Open Dag werd mij verteld dat niet de hele dag aan sport wordt gedaan. Maar in de praktijk sporten wij veel meer dan ik van tevoren had gedacht. Zo leer je in de praktijk!

Julia

Echt iets voor mij?

Je bent uiteraard sportief. Daarnaast kun je je inleven in anderen. Je bent een rolmodel als het gaat om bewegen en gezondheid of wilt dat graag worden zodat je anderen kunt inspireren. Je bent een geboren coach.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met een diploma Sport- en bewegingscoördinator op zak, ben je breed inzetbaar in de sportbranche. Je kunt gaan werken bij een fitnesscentrum of sportschool of je eigen personal trainer-activiteiten opzetten. Ook kun je de intake doen van nieuwe klanten.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de Academie voor Lichamelijke opvoeding, Academie voor fysiotherapie of hbo Vrijetijdsmanagement.

Praktische informatie

duur 3-4 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Sportacademie Utrecht
 • Daltonlaan 500 (theorie) en sportlocaties Olympos, Merwestein en Galecop (Google Maps)
 • 23163 / Sport en bewegen
 • Nee
 • Ja, je kunt de opleiding versnellen na 3 jaar. Samen kijken we welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €430,-
  Leerjaar 2: tussen de €50,- en  €80,- (verschilt per uitstroomrichting)
  Leerjaar 3: tussen de €0,- en  €150,- (verschilt per uitstroomrichting)
  Laptop: €500

  *Deze bedragen zijn exclusief eventuele kosten voor keuzedelen (niet verplicht).

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Sportacademie Utrecht

Daltonlaan 500
Utrecht. Na de zomer 2022 verhuist onze Academie voor de praktijklessen naar Sportpark Zuilense Vecht. De theorielessen geven we in de omgeving van het sportpark.

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Sportacademie Utrecht
Feiten & Cijfers
6, 8 Studenttevredenheid
7 Landelijk
57% Doorstroom HBO
50% Landelijk
53% Geslaagden
72% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events