Bekijk alle opleidingen

Sport- en bewegingscoördinator

Ben jij een sportfanaat en is stilzitten niets voor jou? Wil je graag met mensen werken en hou je ervan om leiding te geven en anderen te enthousiasmeren? Dan is de opleiding Sport en bewegingscoördinator bij MBO Utrecht iets voor jou.

Bekijk de video 

De opleiding

Omdat onze Open Dagen, meeloopdagen en oriëntatiemiddagen helaas niet door konden gaan hebben wij een online presentatie opgenomen. Docent Tom vertelt je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden aan verschillende groepen mensen. Je weet straks hoe jij wedstrijden, toernooien of evenementen organiseert. Niet jouw sportprestatie maar die van de ander staat centraal.  Tijdens de studie haal je een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid) en kun je extra diploma’s halen voor Fitnesstrainer A en gewichtsconsulent.

  Je volgt deze opleiding bij de Sportacademie, een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en een mooi sportcomplex met onder andere een topsporthal, fitness en verschillende soorten sportvelden.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding duurt drie jaar. In het tweede jaar ga je specialiseren. Dit zijn belangrijke vakken die je krijgt:

  • Les- en leidinggeven (LLG)
  • Leren organiseren (LORG)
  • EHBO
  • Anatomie en fysiologie
  • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, softbal)
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap

  Daarnaast ga je keuzedelen volgen binnen deze opleiding. Denk bijvoorbeeld aan duiken of wintersport.

 • Stagelopen

  De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen (ook wel BPV genoemd) in een bedrijf. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging of sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week. In het derde jaar loop je achttien uur in de week stage. Bijvoorbeeld veertien uur in een gezondheidscentrum, wellnesscentrum of een uitgebreid fitnesscentrum en vier uur stage in je keuzedeel, bijvoorbeeld in sportmassage.

 • Specialisaties

  In het eerste jaar van je opleiding kies je een van de volgende drie specialisaties, die je vanaf het tweede jaar gaat volgen:

  Lifestyle

  De nadruk ligt op mensen helpen naar een gezondere leefstijl. Je leert hoe je een intake doet, een plan maakt voor een gezondere leefstijl en iemand motiveert om de training te (blijven) volgen. Je weet hoe je het BRAVO-kompas (Bewegen, stoppen met Roken, Alcohol, Gezonde Voeding en Ontspanning) kunt gebruiken. Ook leer je hoe je kennis overdraagt, bijvoorbeeld door voorlichting te geven over voeding en alcohol op een basisschool.

  Fitness

  Je leert individuele bewegingsplannen maken en coacht en traint individuele klanten. Je volgt Fitnesstrainer A (met hierin vakken als anatomie, biomechanica, inspanningsfysiologie, trainingsleer, voeding, blessurepreventie en klantbegeleiding). En je kunt extra diploma’s halen voor personal trainer en personal trainer in business en certificaten van Les Mills om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

  Buurt, onderwijs en sport

  Je specialiseert je in het organiseren van sportlessen en bewegingsactiviteiten op basisscholen en in de buurt. Je krijgt vakken zoals sport & gedrag, het leren lesgeven in een drievakkensysteem, beweegwijs, verschillende sport clinics en toernooien/projecten organiseren.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Voor deze opleiding gelden daarnaast aanvullende eisen. Je moet in bezit zijn van een zwemdiploma A. Ook doe je op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) en kijken we of je fysiek goed in staat bent om deze opleiding te volgen.

  Na de kennismakingsdag volgt een adviesgesprek waarin we aangeven of je wel of niet bij deze opleiding past.

Ik was altijd al bezig om vrienden te coachen bij fitness, dat past bij mij. Ik vind het fijn dat er veel afwisseling is op school. Het is een goede mix van theorie en sport. En we doen ook veel leuke dingen zoals zwerfkamp en een watersportkamp.

Dani

Echt iets voor mij?

Je bent uiteraard sportief. Daarnaast kun je je inleven in anderen. Je bent een rolmodel als het gaat om bewegen en gezondheid of wilt dat graag worden zodat je anderen kunt inspireren. Je bent een geboren coach.

Na de opleiding

Met een diploma Sport- en bewegingscoördinator op zak, ben je breed inzetbaar in de sportbranche. Je kunt gaan werken bij een fitnesscentrum of sportschool of je eigen personal trainer-activiteiten opzetten. Ook kun je de intake doen van nieuwe klanten.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de Academie voor Lichamelijke opvoeding, Academie voor fysiotherapie of hbo Vrijetijdsmanagement.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Sportacademie Utrecht
 • Daltonlaan 500 in Utrecht en sportlocatie bij Olympos op de Uithof
 • 23163 / Sport en bewegen
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Sportacademie Utrecht

Daltonlaan 500
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Sportacademie Utrecht
Feiten & Cijfers
7, 4 Studenttevredenheid
7, 3 Landelijk
62% Doorstroom HBO
49% Landelijk
55% Geslaagden
72% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geen studiekeuze gemaakt? Bekijk onze
online presentaties, virtuele rondleiding of chat met studenten.

Online studiekeuzehulp