Bekijk alle opleidingen

Sport en bewegingscoördinator

Ben jij een sportfanaat en is stilzitten niets voor jou? Wil je graag met mensen werken en hou je ervan om leiding te geven en anderen te enthousiasmeren? Dan is de opleiding Sport en bewegingscoördinator bij MBO Utrecht iets voor jou.

Let op: helaas kun je je voor deze opleiding niet meer rechtstreeks aanmelden. Wil je toch heel graag in september 2019 starten met de opleiding? Bij sommige opleidingen is nog plek, maar meld je snel aan want het schooljaar is inmiddels begonnen. Lees hier wat je daarvoor moet doen. 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je alles wat je nodig hebt om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden aan verschillende groepen mensen. Je weet straks hoe jij wedstrijden, toernooien of evenementen organiseert. Niet jouw sportprestatie maar die van de ander staat centraal.  Tijdens de studie haal je een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid) en kun je extra diploma’s halen voor Fitnesstrainer A en gewichtsconsulent.

  Je volgt deze opleiding bij de Sportacademie, een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en een mooi sportcomplex met onder andere een topsporthal, fitness en verschillende soorten sportvelden. De Sportacademie ligt op loopafstand van Utrecht Centraal.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding duurt drie jaar. In je laatste jaar ga je specialiseren. Dit zijn belangrijke vakken die je krijgt:

  • Les- en leidinggeven (LLG)
  • Leren organiseren (LORG)
  • EHBO
  • Anatomie en fysiologie
  • Sportvaardigheden (bv. basketbal, volleybal, judo, softbal)
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap

   

  Daarnaast kun je keuzedelen volgen binnen deze opleiding. Denk bijvoorbeeld aan duiken of wintersport. Ook haal je bij ons een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid).

 • Stagelopen

  De beste manier om kennis te maken met je toekomstige beroep is werken of stagelopen (ook wel BPV genoemd) in een bedrijf. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging of sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week; zeven uur bij een fitnessorganisatie – bij voorkeur een plek waar ze ook waarde hechten aan leefstijl – en vier uur stage in je keuzedeel, bijvoorbeeld in aangepast sporten. In het derde jaar loop je achttien uur in de week stage. Veertien uur in een gezondheidscentrum, wellnesscentrum of een uitgebreid fitnesscentrum en vier uur stage in je keuzedeel, bijvoorbeeld in sportmassage.

 • Specialisaties

  In het derde jaar van je opleiding kies je een van de volgende drie specialisaties:

  Lifestyle

  De nadruk ligt op mensen helpen naar een gezondere leefstijl. Je leert hoe je een intake doet, een plan maakt voor een gezondere leefstijl en iemand motiveert om de training te (blijven) volgen. Je weet hoe je het BRAVO-kompas (Bewegen, stoppen met Roken, Alcohol, ezonde Voeding en Ontspanning) kunt gebruiken. Ook leer je hoe je kennis overdraagt, bijvoorbeeld door voorlichting te geven over voeding en alcohol op een basisschool.

  Fitness

  Je leert individuele bewegingsplannen maken en coacht en traint individuele klanten. Je volgt Fitnesstrainer A (met hierin vakken als anatomie, biomechanica, inspanningsfysiologie, trainingsleer, voeding, blessurepreventie en klantbegeleiding). En je kunt extra diploma’s halen voor personal trainer en personal trainer in business en certificaten van Les Mills om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

  Buurt onderwijs en sport

  Je specialiseert je in het organiseren van sportlessen en bewegingsactiviteiten op basisscholen en in de buurt. Je krijgt vakken zoals sport & gedrag, methodieken, het leren lesgeven in een drievakkensysteem, beweegwijs, EHBO, modules zoals schooltennis, frisbee sport- en spel en toernooien en projecten organiseren.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3
  • Zwemdiploma A

Ik was altijd al bezig om vrienden te coachen bij fitness, dat past bij mij. Ik vind het fijn dat er veel afwisseling is op school. Het is een goede mix van theorie en sport. En we doen ook veel leuke dingen zoals zwerfkamp en een watersportkamp.

Dani

Iets voor mij?

Je bent uiteraard sportief. Daarnaast kun je je inleven in anderen. Je bent een rolmodel als het gaat om bewegen en gezondheid of wilt dat graag worden zodat je anderen kunt inspireren. Je bent een geboren coach.

Na de opleiding

Met een diploma Sport- en bewegingscoördinator, richting fitness op zak, ben je breed inzetbaar in de sportbranche. Je kunt gaan werken bij een fitnesscentrum of sportschool of je eigen personal trainer-activiteiten opzetten. Ook kun je de intake doen van nieuwe klanten.

Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de Academie voor Lichamelijke opvoeding, Academie voor fysiotherapie of hbo Vrijetijdsmanagement.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Sportacademie Utrecht
 • Grebbeberglaan 11, Utrecht
 • 23163 / Sport en bewegen
 • Nee
 • ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Sportacademie Utrecht

Grebbeberglaan 11
Utrecht

infosportacademie@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Sportacademie Utrecht
Feiten & Cijfers
7, 4 Studenttevredenheid
7, 3 Landelijk
62% Doorstroom HBO
49% Landelijk
55% Geslaagden
72% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte