Bekijk alle opleidingen

Sport- en bewegingsleider

Heb jij een passie voor sport? Lijkt het je leuk om activiteiten te organiseren en les te geven? Maak van sporten je werk en meld je aan voor de opleiding Sport- en bewegingsleider bij MBO Utrecht.

Let op: de Open Dag van 7 april vindt plaats op Sportpark Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 680 in Utrecht. 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Tijdens de driejarige opleiding Sport- en bewegingsleider leer je veel over verschillende sporten, sport je veel en leer je vooral ook hoe je anderen kunt begeleiden en stimuleren bij het sporten. Om goed te kunnen sporten, heb je goede begeleiding nodig. Bij ons leer je hoe je die kunt geven.

  Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer je in theorie en in de praktijk hoe je zelf sport- en bewegingsactiviteiten zoals een sportles of-toernooi kunt aanbieden. Je leert hoe je les- en trainingsprogramma’s opstelt, hoe je mensen kunt helpen en coachen bij de meest uiteenlopende sporten en hoe je de (fysieke) gezondheid van deelnemers in de gaten kunt houden. Naast het reguliere lesprogramma kun je sport gerelateerde diploma’s halen, zoals Snowsport instructeur, PADI Divemaster, Outdoor instructeur, Fitnesstrainer en Voetbaltrainer.

  Je volgt deze opleiding bij de Sportacademie, een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en met mooie sportfaciliteiten zoals diverse sporthallen, sportvelden en een moderne fitness. De Sportacademie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

 • Inhoud en vakken

  Je krijgt vakken zoals Les-en leidinggeven, Leren organiseren, EHBO en verschillende sportlessen (bijvoorbeeld basketbal, volleybal, softbal) Ook haal je bij ons een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid). En je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. Daarnaast kies je vanaf het 2e leerjaar keuzedelen om je verder te specialiseren in de sport waarin jij professional wil worden.

 • Stagelopen

  In elk leerjaar loop je stage, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, bij een zwembad of een buitenschoolse opvang. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging en ga je een aantal keren per jaar een dagdeel op bezoek bij een andere sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week. In het derde jaar ben je ongeveer drie dagen in het sportwerkveld aan het stagelopen. Dit kan variëren van fitnesscentra, sportbonden, buitenschoolse opvang tot aan duikscholen en sportondernemingen.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

  Voor deze opleiding gelden daarnaast aanvullende eisen. Je moet in bezit zijn van een zwemdiploma A. Ook doe je op de kennismakingsdag een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) en kijken we of je fysiek goed in staat bent om deze opleiding te volgen.

  Na de kennismakingsdag volgt een adviesgesprek waarin we aangeven of je wel of niet bij deze opleiding past.

Juist het contact met klanten vind ik erg leuk. Bij mij heeft de locatie van de school en alle sportfaciliteiten de doorslag gegeven om voor MBO Utrecht te kiezen.

Tom

Echt iets voor mij?

Jij bent een sportief type en het lijkt je leuk om anderen te helpen om gezond en fit te blijven. Je bent sociaal en hebt een flinke portie doorzettingsvermogen. Je vindt het leuk om met mensen te werken en te organiseren. Je houdt van afwisselend werk.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als jij je diploma als Sport- en bewegingsleider hebt, mag je leidinggeven en wedstrijden, toernooien of evenementen organiseren. Je kunt aan de slag bij onder andere een sportclub, sportcentrum, recreatiepark, zwembad of een sport BSO. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport- en bewegingscoördinator, niveau 4.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Sportacademie Utrecht
 • Daltonlaan 500 (theorie) en sportlocaties Olympos, Merwestein en Galecop (Google Maps)
 • 23163 / Sport en bewegen
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €350,-
  Leerjaar 2: €0,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-
  *Deze bedragen zijn exclusief eventuele kosten voor keuzedelen (niet verplicht).

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Niveau 3 en niveau 4 starten bij deze opleidingsrichting in een gemengde klas. Samen kijken we in het eerste leerjaar welk niveau het beste bij je past en op wel niveau jij je diploma gaat halen. Zo halen we het beste uit elke student.

 

Locatie

Sportacademie Utrecht

Daltonlaan 500
Utrecht. Na de zomer 2022 verhuist onze Academie voor de praktijklessen naar Sportpark Zuilense Vecht. De theorielessen geven we in de omgeving van het sportpark.

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Rondleiding Daltonlaan
Feiten & Cijfers
6, 7 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
29% Doorstroom MBO
43% Landelijk
63% Geslaagden
57% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events