Bekijk alle opleidingen

Sport en bewegingsleider

Heb jij een passie voor sport? Lijkt het je leuk om activiteiten te organiseren en les te geven? Maak van sporten je werk en meld je aan voor de opleiding Sport- en bewegingsleider bij MBO Utrecht!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Tijdens de driejarige opleiding Sport- en bewegingsleider leer je veel over verschillende sporten, sport je veel en leer je vooral ook hoe je anderen kunt begeleiden en stimuleren bij het sporten. Om goed te kunnen sporten, heb je goede begeleiding nodig. Bij ons leer je hoe je die kunt geven.

  Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer je in theorie en in de praktijk hoe je zelf sport- en bewegingsactiviteiten zoals een sportles of-toernooi kunt aanbieden. Je leert hoe je les- en trainingsprogramma’s opstelt, hoe je mensen kunt helpen en coachen bij de meest uiteenlopende sporten en hoe je de (fysieke) gezondheid van deelnemers in de gaten kunt houden. Naast het reguliere lesprogramma kun je sport gerelateerde diploma’s halen, zoals Snowsport, PADI, Outdoor, Fitnesstrainer en Voetbaltrainer.

  Je volgt deze opleiding bij de Sportacademie, een kleine academie met veel persoonlijke begeleiding en een mooi sportcomplex met onder andere een topsporthal, fitness en verschillende soorten sportvelden. De Sportacademie ligt op loopafstand van Utrecht Centraal.

 • Inhoud en vakken

  Je krijgt vakken zoals Les-en leidinggeven, Leren organiseren, EHBO en verschillende sportlessen (bijvoorbeeld basketbal, volleybal, judo, softbal) Ook haal je bij ons een diploma voor reddend zwemmen voor zwembaden en EHBO (First Aid). En je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap.

 • Stagelopen

  In elk leerjaar loop je stage, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, bij een zwembad of een buitenschoolse opvang. In het eerste schooljaar loop je zes uur per week stage bij een sportvereniging en ga je een aantal keren per jaar een dagdeel op bezoek bij een andere sportorganisatie. In het tweede schooljaar loop je ongeveer elf uur stage per week. In het derde jaar ben je ongeveer drie dagen in het sportwerkveld aan het stagelopen. Dit kan variëren van fitnesscentra, sportbonden, buitenschoolse opvang tot aan zeil- en surfscholen en sportondernemingen.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2
  • In bezit van een zwemdiploma

   

  Voor deze opleiding gelden daarnaast aanvullende eisen. Op de kennismakingsdag doe je een sporttest (bewegingsbaan & sportclinic) en kijken we of je fysiek goed in staat bent om deze opleiding te volgen.

  Na de kennismakingsdag volgt een adviesgesprek waarin we aangeven of je wel of niet bij deze opleiding past.

Iets voor mij?

Jij bent een sportief type en het lijkt je leuk om anderen te helpen om gezond en fit te blijven. Je bent sociaal en hebt een flinke portie doorzettingsvermogen. Je vindt het leuk om met mensen te werken en te organiseren. Je houdt van afwisselend werk.

Na de opleiding

Als jij je diploma als Sport- en bewegingsleider hebt, mag je leidinggeven en wedstrijden, toernooien of evenementen organiseren. Je kunt aan de slag bij onder andere een sportclub, sportcentrum, recreatiepark, zwembad of een sport BSO. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Sport- en bewegingscoördinator, niveau 4.

Praktische informatie

duur3 jaar
niveau3i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Sportacademie Utrecht
 • Grebbeberglaan 11, Utrecht (Google Maps)
 • 25415 / Sport en bewegingsleider
 • Nee
 • ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
7, 1 Studenttevredenheid
7, 1 Landelijk
25% Doorstroom MBO
53% Landelijk
40% Geslaagden
61% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Kom naar de Open Dag
Registreer je vandaag!

Registreren Open Dag