Bekijk alle opleidingen

Sport- en bewegingsleider

Lijkt het je leuk om zelfstandig sport- en beweegactiviteiten te begeleiden? Zie je jezelf in de toekomst voor een groep staan? Of wedstrijden en toernooien organiseren? Dan is de opleiding Sport- en bewegingsleider bij de Sport Academie van MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij ons leer je hoe je zelfstandig sportlessen en trainingen aanbiedt. En hoe je anderen kunt begeleiden en stimuleren bij het sport- en beweegactiviteiten. Hoe stel je bijvoorbeeld een les- of trainingsprogramma op? Op welke manieren kun je mensen coachen en begeleiden? Hoe houd je de gezondheid van de deelnemers in de gaten? Hoe adviseer je deelnemers hierover? Dit en nog veel meer ga je leren tijdens deze opleiding. Niet voor niets is ons motto: There’s more to explore!

  Je volgt deze niveau 3-opleiding bij de Sport Academie van MBO Utrecht. Deze is gelegen op Sportpark Zuilense Vecht, een vernieuwend sportief hart van Utrecht. Je vindt hier diverse sportvelden, een moderne fitness accommodatie en verschillende sporthallen. Ons professionele, enthousiaste en betrokken docententeam bied je veel persoonlijke begeleiding.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding is een mooie mix van theorie en praktijk. Natuurlijk ben je zelf ook veel in beweging én in control: er is veel ruimte voor eigen keuzes.

  Je volgt onder meer algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en Rekenen.

  Daarnaast heb je beroepsgerichte vakken, zoals:

  • Les- en leidinggeven
  • Leren organiseren
  • Trainingskunde
  • Diverse sport-praktijklessen
  • EHBO
  • Anatomie en fysiologie
  • Visies op de sportwereld

  In je eerste jaar start je bovendien met de zogeheten sportbadges, zoals Toprope klimmen, Reddend zwemmen voor zwembaden en Baseball5. Je kunt hiermee een bonds- of branche gerelateerd certificaat behalen.

  Vanaf het tweede jaar kun jij je gaan specialiseren. Met keuzedelen duik je dieper in een bepaald onderwerp. Wij bieden de volgende keuzedelen: Snowsports instructeur (skiën, snowboarden), PADI divemaster, KNVB-pupillen/juniorentrainer, Fitnessinstructeur, Conditietrainer, Outdoor-instructeur, Sportmassage, Zwem-ABC, Instructeur specifieke doelgroepen en Initiator urban sports. Ook een aantal van deze keuzedelen kun je behalen met een bonds- of branchediploma.

 • Stagelopen

  De beste manier om uit te vinden of je toekomstige beroep bij je past, is door stage te lopen. In de twee basisjaren loop je ongeveer 25 procent van je opleidingstijd stage. In je derde jaar besteed je circa 50 procent van de tijd aan de stage, dit is afhankelijk van de keuzes die je maakt.

  In het eerste jaar loop je stage bij een sportorganisatie of sportvereniging. In het tweede en derde leerjaar is je stageplek mede afhankelijk van de keuzes die je maakt.

 • Vooropleiding en toelating

  Ben je enthousiast geworden over onze opleiding? Je mag je aanmelden als je voldoet aan één van de onderstaande eisen:

  • Je hebt een diploma mavo of vmbo (kader, TL of GL)
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Je hebt een diploma op mbo-niveau 2 of 3

  Daarnaast is het noodzakelijk dat je in bezit bent van zwemdiploma A.

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je her bekijken.

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Sport Academie
 • Sporthal Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 674 in Utrecht (Google Maps)
 • 25908 / Sport- en bewegingsleider
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €350,-
  Leerjaar 2: €0,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-
  *Deze bedragen zijn exclusief eventuele kosten voor keuzedelen en/of andere keuzes (niet verplicht).

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Je bent een sportief, flexibel en sociaal type, met een flinke dosis doorzettingsvermogen.  Ook weet je om te gaan met diverse doelgroepen. Een uitdaging ga je niet uit de weg. Je houdt van afwisseling. Hard werken tijdens onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou.

5 redenen om te kiezen voor de opleiding Sport- en bewegingsleider bij de Sport Academie van MBO Utrecht:

 • De Sport Academie beschikt over veel moderne sportfaciliteiten.
 • Naast je diploma Sport- en bewegingsleider kun je verschillende branche- en bondsdiploma’s behalen.
 • Je maakt kennis met verschillende visies op de sport- en beweegwereld.
 • De opleiding is kleinschalig; hierdoor kunnen we veel persoonlijke aandacht bieden.
 • We dagen je uit om jezelf te ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. There’s more to explore!

Vlogs en video's

Na de opleiding

Als je klaar bent met de opleiding Sport- en bewegingsleider ben je bevoegd en bekwaam om leiding te geven aan sport- en beweegactiviteiten. Je kunt les- en trainingsprogramma’s voorbereiden en uitvoeren. Daarnaast ben je in staat om sportwedstrijden, -toernooien en -evenementen te organiseren. Je weet hoe je mensen/doelgroepen met heel verschillende achtergronden kunt begeleiden en motiveren. En ook hoe je de gezondheid van deelnemers monitort en ze hierover adviseert.

Met jouw diploma kun je aan de slag bij alle mogelijke sportorganisaties, zoals bijvoorbeeld zwembaden, (sport)bso’s, indoor-hallen, fitness- en gezondheidscentra, sportverenigingen, buitensportorganisaties en nog veel meer.

Ook kun je binnen de Sport Academie doorstromen naar de opleiding Sport- en bewegingscoördinator. Of kies voor een andere opleiding op niveau 4 binnen MBO Utrecht.

Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
29% Doorstroom MBO
43% Landelijk
50% Geslaagden
61% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Juist het contact met klanten vind ik erg leuk. Bij mij heeft de locatie van de school en alle sportfaciliteiten de doorslag gegeven om voor MBO Utrecht te kiezen.

Tom

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.  

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen: 

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon. 
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.  
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan. 

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie. 

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Niveau 3 en niveau 4 starten bij deze opleidingsrichting in een gemengde klas. Samen kijken we in het eerste leerjaar welk niveau het beste bij je past en op wel niveau jij je diploma gaat halen. Zo halen we het beste uit elke student.

De verplichte kennismakingsactiviteiten voor de Sport Academie bestaan uit een aantal opdrachten, waarvan een aantal thuis worden gemaakt waaronder een toets voor Nederlands. Ook nodigen we je uit voor de Sport & Bewegen Experience Day. Je maakt dan kennis met onze Sport Academie, de docenten en vakken die je gaat volgen. Na deze kennismakingsdag volgt een adviesgesprek.

 

Locatie

Sport Academie

Burgemeester Norbruislaan 674
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Check de locatie

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events