Bekijk alle opleidingen

Technicus engineering/Robotica

Knutsel jij graag aan elektrische apparaten en vind jij het interessant om te weten hoe machines of robots werken? Maak dan van je hobby je beroep en meld je aan voor de opleiding Technicus engineering bij MBO Utrecht.

De opleiding

Omdat onze Open Dagen, meeloopdagen en oriëntatiemiddagen helaas niet door konden gaan hebben wij een online presentatie opgenomen. Docent Peter-Martijn vertelt je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Onze samenleving barst van de techniek. Van elektrische apparaten in de keuken tot grote machines, zonnepanelen, windmolens, beveiligingssystemen, robots en elektrische auto’s. Met deze opleiding krijg je een brede technische basis. Onderwerpen als ontwerpen, installatietechniek, programmeren en machinebouw komen voorbij. Je leert ook werken met CAD programma’s zodat je onderdelen kunt ontwerpen, tekenen en maken.

  Je kunt bij het aanmelden kiezen uit twee richtingen, namelijk Robotica en Technicus engineering.

  Robotica

  Je komt van alles te weten over smart machines, robotbesturing, datacommunicatie en mechanica. Je kennis pas je toe tijdens projecten waarin je verschillende soorten robots ontwerpt.

  Technicus engineering

  Je leert vanalles over het ontwerpen van zowel installaties in gebouwen als machines en mechanische constructies. Ook leer je ze elektronisch te besturen. Na 2,5 jaar kies je een specialisatie. Deze kies je op het gebied van elektrische installaties in gebouwen óf het ontwerpen en besturen van machines.

 • Inhoud en vakken

  In het eerste jaar leggen we de basis voor je technische vaardigheden.

  Enkele belangrijke vakken zijn:

  • Elektronica
  • Mechanica
  • Ontwerpen in 3D
  • Informatica
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap

  Vanaf het begin van de opleiding staat werken in projecten centraal. Zo word je goed voorbereid op je examenproject in het laatste jaar.

 • Stagelopen

  Het eerste schooljaar is een opleidingsjaar zonder stage. In het tweede leerjaar loop je 10 weken stage, in het derde en vierde leerjaar loop je 20 weken stage.

  Je mag stagelopen bij elk erkend leerbedrijf voor de opleiding Engineering/Robotica. Dat mag een elektrotechnisch bedrijf zijn, een bedrijf op het gebied van automatisering of een metaalbewerkingsbedrijf. Je mag zelf kiezen bij welke afdeling je de stage wilt lopen, zoals op de ontwerpafdeling, de tekenkamer, de productie of als onderhoudsmonteur.

  Tijdens je stage werk je aan de taken en vaardigheden die horen bij je opleiding. Je oefent beroepsvaardigheden en je ontwikkelt een professionele beroepshouding. Hierbij word je begeleid door de praktijkbegeleider. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt binnen het leerbedrijf. Vanuit de school word je begeleid door de BPV-begeleider.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Mijn vader werkt in het metaal en ik wilde als klein kind niets liever dan ook die richting op. Er is ooit tegen mij gezegd: succes is een keuze. Als je ergens hard voor werkt, lukt het ook.

Sandra

Echt iets voor mij?

Je hebt een voorliefde voor exacte vakken en technisch inzicht. Je bent nieuwsgierig naar “hoe machines werken”. Je bent creatief en werkt secuur.

Na de opleiding

Je kunt na je opleiding direct aan de slag in de techniek. Misschien ben je wel verantwoordelijk voor het ontwerpen van een nieuwe installatie, machine of robot. Je kunt als projectleider deel uitmaken van een team dat de installatie aanlegt of machines of robots maakt. Als het uitwerken van details bij je past dan maak je de technische tekeningen of programmatuur van de machines. Maar ook inspecteren en onderhouden zou jouw verantwoordelijkheid kunnen zijn.

Kortom: met een technische opleiding kun je alle kanten op.

Doorleren aan het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen bijvoorbeeld voor:

 • Particuliere hbo opleiding Audio Engineering
 • Hbo Techniek
 • Technische informatica
 • Electrical Engineering
 • Technische bedrijfskunde

Praktische informatie

duur4 jaar
niveau4i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Academie voor Techniek
 • Daltonlaan 300 Utrecht (theorie) en Niels Bohrweg 121 Utrecht (praktijk)
 • 25297 / Technicus engineering
 • Nee
 • ja, individueel maatwerk als tijdens de start van je opleiding blijkt dat je een sneller tempo aan kunt op basis van je talent, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Techniek

Daltonlaan 300 (theorie) Niels Bohrweg 121 (praktijk)
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Techniek
Feiten & Cijfers
7, 2 Studenttevredenheid
7, 3 Landelijk
57% Doorstroom HBO
47% Landelijk
43% Geslaagden
77% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geen studiekeuze gemaakt? Bekijk onze
online presentaties, virtuele rondleiding of chat met studenten.

Online studiekeuzehulp