Bekijk alle opleidingen

Technicus engineering

Onze samenleving barst van de techniek, en de gebouwen en apparaten worden steeds duurzamer en slimmer. Wil jij graag weten hoe slimme elektronica werkt en hoe je dit maakt? Vind jij het interessant om te weten hoe de machines werken die we om ons heen zien? Plaats jij domotica in je eigen woning, of wil je gebouwen slimmer maken? Wil jij zorgen dat gebouwen een goede duurzame elektrische installatie hebben en op een milieubewuste manier verwarmd worden? Wij leiden je graag op tot engineer van de toekomst. Meld je aan voor de opleiding Technicus Engineering bij MBO Utrecht!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Bij deze opleiding volg je zowel lessen op locatie als online modules. Op locatie volg je theorie- en praktijklessen. Tijdens de lessen in de praktijklokalen werk je aan je vaardigheden, en krijg je een brede technische basis. Je leert met professionele programma’s ontwerpen en programmeren. We willen graag dat je het werkveld goed leert kennen en een eigen netwerk kan vormen, dit doe je tijdens de beroepspraktijkvorming (stage) en tijdens de masterclassweken. In deze weken komen professionals op school, of ga je naar de bedrijven toe.

  Ook werken we graag aan je persoonlijke ontwikkeling. We leiden je op tot een professional met een brede basis die tegelijkertijd een specialist is. Hoe bereiken we dit? Door gebruik te maken van persoonlijk leren. Door ruimte te maken voor jouw interesses binnen projecten, en door te werken met leerdoelen in plaats van toetsen, heb je meer regie op je eigen studie.

  Je kiest tijdens je studie één van de twee specialisaties: Smart Technology and Mechatronica of Elektrische installaties.

  Smart Technology and Mechatronica

  Tijdens deze specialisatie leer je over automatisering, programmeren, smart machines, robotbesturing, datacommunicatie, robots zoals animatrons ontwerpen, printplaten ontwerpen en duurzame energie.

  Elektrische installaties

  Tijdens deze specialisatie leer je over het ontwerpen van slimme lichtplannen en elektra in gebouwen, domotica, het ontwerpen van een smart home, het werken met zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, windenergie en andere vormen van nieuwe energie. Ook leer je groen ontwerpen: het nul-op-de-metergebouw.

 • Inhoud en vakken

  In het eerste jaar leggen we de basis voor jouw beroepshouding, voor je technische vaardigheden en willen we je leren leren. Het tweede jaar is een verbredingsjaar. Je zal merken dat je kennis en vaardigheden binnen jouw specialisatie breder zullen worden. Het derde en vierde jaar zijn verdiepingsjaren binnen jouw specialisatie.

  We bieden ook een versneltraject. De opleiding duurt dan drie jaar. Aan het begin van het tweede jaar kan je een adviesgesprek aanvragen om de mogelijkheden van een versneltraject te bespreken.

  Het onderwijs is opgedeeld aan de hand van projecten, zodat we je goed kunnen voorbereiden op het uitvoeren van technische projecten in verschillende werkvelden, en natuurlijk op je examenproject. Bijna alle lessen die je volgt hebben met de projecten te maken, dus kan je wat je leert direct in de praktijk oefenen.

  In plaats van toetsen en cijfers werken wij met leerdoelen. Je ziet op deze manier heel duidelijk wat je nog moet leren, en welke doelen je moet halen. De modules zijn een onderdeel van een leerlijn.

  Onze algemene leerlijnen:

  • Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan oriëntatiebegeleiding en Burgerschap
  • Productievaardigheden
  • Ondernemerschap

  Leerlijnen Smart Technology and Mechatronica:

  • Elektronica en besturing
  • Behuizingen en bewegingsconstructie
  • Netwerken en programma’s

  Leerlijnen Elektrische installaties:

  • Elektrische installaties
  • Klimaat en waterinstallaties
  • Data-installaties
 • Stagelopen

  Het eerste schooljaar is een opleidingsjaar zonder stage. In het tweede leerjaar loop je één periode (tien weken) stage, in het derde en vierde leerjaar loop je een half jaar (twintig weken) stage. In overleg met school bepaal jij zelf bij welk bedrijf en op welke afdeling je stage gaat lopen.

  Tijdens je stage werk je aan technische vaardigheden, ontwikkel je een professionele beroepshouding en werk je aan je netwerk. Zowel binnen het bedrijf als vanuit school krijg je begeleiding om jouw stage succesvol af te ronden.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO en eindexamen gedaan in het vak wiskunde of natuur- en scheikunde 1
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Mijn vader werkt in het metaal en ik wilde als klein kind niets liever dan ook die richting op. Er is ooit tegen mij gezegd: succes is een keuze. Als je ergens hard voor werkt, lukt het ook.

Sandra

Echt iets voor mij?

Werk jij graag met elektra of elektronica? Heb jij interesse in domotica of smart devices? Ben je creatief, en werk je nauwkeurig? En wil jij er graag aan bijdragen dat we nog lang met onze mooie planeet kunnen doen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Waarom Engineering bij MBO Utrecht studeren?

Je krijgt persoonlijke aandacht

Wij vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Want pas dan kunnen we je goed begeleiden in je studie.

Je leert door middel van projecten

Je leer bij ons op een projectmatige manier en met verschillende werkvormen. Zo kunnen we je goed voorbereiden hoe dit later in de praktijk ook gaat.

 Je bepaalt je eigen route

Iedereen is anders. Je hebt zelf veel invloed hoe en wat je leert. Zo kun je na het basisjaar keuzedelen kiezen en je eigen uitstroomrichting bepalen.

 Je doet veel praktijkervaring op

Vanaf jaar 1 zal je al regelmatig op excursie gaan. Ook zijn er regelmatig gastlessen. In het tweede jaar en derde jaar loop je verschillende periodes stage.

 

Heb je vragen over de opleiding? Neem contact met ons op via studiekeuze@mboutrecht.nl

Vlogs en video's

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je direct aan de slag in de techniek als werkvoorbereider, calculator, elektronica/PLC programmeur, technisch tekenaar of projectleider. Wat zou je kunnen gaan doen?

 • Verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen van een nieuwe installatie, machine of robot
 • Als projectleider met een team samen een installatie aanleggen
 • Als projectleider met een team samen machines of robots bouwen
 • Technische tekeningen of programmatuur van een machine tot de kleinste details perfect aanleveren
 • Door grondige inspecties en onderhoud voor veiligheid zorgen

Met deze technische opleiding kun je alle kanten op!

Het is ook mogelijk om door te leren aan het hbo. Onze oud-studenten kozen bijvoorbeeld voor:

 • Technische Informatica
 • Electrical Engineering
 • Technische Bedrijfskunde

Praktische informatie

duur 3-4 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2023
 • Academie voor Techniek
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25898 / Technicus Engineering
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk als tijdens de start van je opleiding blijkt dat je een sneller tempo aan kunt op basis van je talent, inzet en motivatie.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €200,-
  Leerjaar 2: €230,-
  Leerjaar 3: €200,-
  Leerjaar 4: €0,-
  Laptop: €900,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht geloven we in jou, mag je zijn wie je bent en word je gezien.
Het draait om jou!

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Beroep van de Toekomst
  Verspilling is niet van deze tijd. Nieuwe energiesoorten zijn steeds belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat je een product kan hergebruiken? Hoe werk je met andere energiemethoden? Onze docenten en de bedrijven waar we mee samenwerken gaan mee in de vernieuwingen.
 2. Persoonlijk leren
  In plaats van toetsen werken wij met leerdoelen. Als student zie je precies wat je nog moet leren, en zo heb je zelf het overzicht. Je houdt de regie over je leertraject. Ook heb je de mogelijkheid om met de docenten te spreken over jouw technische interesses. We onderzoeken graag samen of je tijdens de projecten aan deze interesses kunt werken.
 3. Projecten centraal in onderwijs
  Elke periode staat een project centraal. De informatie en de vaardigheden die je nodig hebt leer je tijdens de lessen om het project heen. Je kan dus wat je leert direct in de praktijk oefenen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Techniek

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Techniek
Feiten & Cijfers
6, 3 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
49% Doorstroom HBO
45% Landelijk
80% Geslaagden
79% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events