De opleiding

Omdat onze Open Dagen, meeloopdagen en oriëntatiemiddagen helaas niet door konden gaan hebben wij een online presentatie opgenomen. Docent Steven vertelt je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Als verkoopspecialist verkoop je producten, maar je doet nog veel meer dan dat. Je neemt samen met de manager beslissingen over de samenstelling van het assortiment, de presentatie van de producten en de promotie. Je doet de bestellingen, adviseert klanten, regelt de ontvangst en opslag van goederen en begeleidt verkoopmedewerkers op jouw afdeling. Met deze opleiding word je dus echt een ‘specialist’ en leren we je de fijne kneepjes van het vak.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verkoopspecialist is een tweejarige studie die je als BOL- of BBL-opleiding kunt volgen. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en vaktechnische vakken. In het eerste jaar loop je stage op de werkvloer, in je tweede jaar is de stage meer gericht op het begeleiden en adviseren van klanten. Ook kun je je specialiseren in de winkelbranche die jij interessant vindt. Andere vakken zijn:

  • Goederen
  • Verkopen
  • Begeleiden
  • Verkoopcijfers
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  Een belangrijk onderdeel van jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming in de vorm van een stage. In het eerste leerjaar loop je vanaf de derde periode twee dagen per week stage, in totaal 300 uur. In het derde leerjaar loop je vanaf de tweede periode twee dagen stage, wat neerkomt op een totaal van 450 uur.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

Bianca: “Ik vind het fijn dat MBO Utrecht niet zo’n grote school is. Ik hou meer van het kleinschalige en persoonlijke.”

Lees verder

Echt iets voor mij?

Je bent behulpzaam en vindt het leuk om mensen te helpen, begeleiden en te adviseren. Je bent georganiseerd en sociaal. En natuurlijk commercieel ingesteld.

Praktische informatie

duur 2 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200, Utrecht (Google Maps)
 • 25155 / Verkoopspecialist
 • Nee
 • ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Na de opleiding

Je kunt na je opleiding Verkoopspecialist detailhandel gaan werken in de detailhandel. De branche is heel breed, dus je kunt bij veel bedrijven terecht. Als verkoopspecialist verkoop je producten, maar je doet nog veel meer dan dat. Je neemt samen met de manager beslissingen over de samenstelling van het assortiment, de presentatie van de producten en de promotie. Je doet de bestellingen, adviseert klanten, regelt de ontvangst en opslag van goederen en je begeleidt verkoopmedewerkers op jouw afdeling. Met deze opleiding word je dus echt een ‘specialist’.

Doorleren kan ook op het mbo. Oud-studenten kiezen vaak voor de mbo niveau 4 opleiding Manager Retail.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Niveau 3 en niveau 4 starten bij deze opleidingsrichting in een gemengde klas. Samen kijken we in het eerste leerjaar welk niveau het beste bij je past en op wel niveau je je diploma gaat halen. Zo halen we het beste uit elke student.

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
6, 6 Studenttevredenheid
6, 5 Landelijk
-% Doorstroom MBO
56% Landelijk
29% Geslaagden
61% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geen studiekeuze gemaakt? Bekijk onze
online presentaties, virtuele rondleiding of chat met studenten.

Online studiekeuzehulp