Bekijk alle opleidingen

Verkoper

Vind je het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en vind je het niet erg om in de avond of in het weekend te werken? Dan is de opleiding Verkoper bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

In deze video vertelt docent Steven je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk. Want tevreden klanten komen terug en dat is goed voor de omzet! Wij leren je hoe je klanten kunt adviseren, hoe een kassa werkt en hoe je ervoor zorgt dat de winkel er netjes uitziet. Hoe je goederen ontvangt en verwerkt. Hoe je veilig en volgens Arbo-regels werkt. En hoe je klachten kunt afhandelen. Tijdens de stage krijg je dagelijks begeleiding van je praktijkopleider.

 • Inhoud en vakken

  In twee jaar tijd leiden wij je op tot verkoper. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en beroepsgerichte theorie als kassa, goederenverwerking, verkoop, veiligheid en arbo. In beide leerjaren loop je stage. Ook kun je je specialiseren op de winkelbranche die jij interessant vindt.

  Belangrijke vakken binnen deze opleiding:

  • Kassa
  • Goederenverwerking
  • Verkoop
  • Veiligheid en criminaliteit
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  In het eerste schooljaar ga je vanaf november op stage. De stage is twee dagen in de week, de andere dagen ga je naar school. Ook in het tweede schooljaar bestaat de opleiding voor een belangrijk deel uit stage. Je loopt dan twee dagen per week stage vanaf oktober. Het praktijkexamen vindt plaats binnen het stagebedrijf. Tijdens de stage word je dagelijks begeleid door je praktijkopleider. Dit is een werknemer binnen het bedrijf. Van school uit krijg je directe begeleiding door een bpv-consulent of door één van de docenten.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

Ik had al veel goede dingen gelezen en gehoord over MBO Utrecht. Ik vind het fijn dat het niet zo’n grote school is. Ik hou meer van het kleinschalige en persoonlijke.

Bianca

Echt iets voor mij?

Vind jij het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en blijf je vriendelijk, ook als het ineens heel druk is? Heb je er geen moeite mee om te werken als anderen meestal vrij zijn, dus ’s avonds, op zaterdag en soms ook op zondag? Is het voor jou een uitdaging dat de klant tevreden de winkel verlaat en graag terugkomt? Dan is dit echt een opleiding voor jou. Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk.

Praktische informatie

duur 1-2 jaar
niveau 2 i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding die je voorbereid om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2021
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Daltonlaan 200 (Google Maps)
 • 25167 / Verkoper
 • Nee
 • We bieden deze opleiding versneld aan in 1 jaar. Mocht het tempo te hoog liggen dan bieden we maatwerk zodat je je diploma haalt.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Na de opleiding

Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als verkoper in de winkelbranche waarop jij je hebt gespecialiseerd. Doorleren op het mbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende mbo-opleiding op niveau 3:

Locatie

Academie voor Economie en Ondernemen

Daltonlaan 200
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
6, 7 Studenttevredenheid
6, 4 Landelijk
59% Doorstroom MBO
62% Landelijk
63% Geslaagden
64% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geef je op voor de
Lastminute Infomarkt of rondleiding op school!

Studiekeuze-events