Bekijk alle opleidingen

Verkoper

Vind je het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en vind je het niet erg om in de avond of in het weekend te werken? Dan is de opleiding Verkoper bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk. Want tevreden klanten komen terug en dat is goed voor de omzet! Wij leren je hoe je klanten kunt adviseren, hoe een kassa werkt en hoe je ervoor zorgt dat de winkel er netjes uitziet. Hoe je goederen ontvangt en verwerkt. Hoe je veilig en volgens Arbo-regels werkt. En hoe je klachten kunt afhandelen. Tijdens de stage krijg je dagelijks begeleiding van je praktijkopleider.

 • Inhoud en vakken

  In twee jaar tijd leiden wij je op tot verkoper. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en beroepsgerichte theorie als kassa, goederenverwerking, verkoop, veiligheid en arbo. In beide leerjaren loop je stage. Ook kun je je specialiseren op de winkelbranche die jij interessant vindt.

  Belangrijke vakken binnen deze opleiding

  • Kassa
  • Goederenverwerking
  • Verkoop
  • Veiligheid en criminaliteit
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  In het eerste schooljaar ga je vanaf november op stage. De stage is twee dagen in de week, de andere dagen ga je naar school. Ook in het tweede schooljaar bestaat de opleiding voor een belangrijk deel uit stage. Je loopt dan twee dagen per week stage vanaf oktober. Het praktijkexamen vindt plaats binnen het stagebedrijf. Tijdens de stage word je dagelijks begeleid door je praktijkopleider. Dit is een werknemer binnen het bedrijf. Van school uit krijg je directe begeleiding door een bpv-consulent of door één van de docenten.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo basis
  • Je hebt een diploma van de Entreeopleiding (MBO niveau 1)

Past deze opleiding bij mij?

Vind jij het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en blijf je vriendelijk, ook als het ineens heel druk is? Heb je er geen moeite mee om te werken als anderen meestal vrij zijn, dus ’s avonds, op zaterdag en soms ook op zondag? Is het voor jou een uitdaging dat de klant tevreden de winkel verlaat en graag terugkomt? Dan is dit echt een opleiding voor jou. Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk.

Na de opleiding

Als je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag als verkoper in de winkelbranche waarop jij je hebt gespecialiseerd. Doorleren op het mbo kan ook. Onze oud-studenten kiezen vaak voor de volgende mbo-opleiding op niveau 3:

 • Verkoopspecialist

Praktische informatie

duur2 jaar
niveau2i
Niveau 2 is de basisberoepsopleiding duurt 1 of 2 jaar. Het bereidt je voor om uitvoerende werkzaamheden te doen.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start februari 2019 / september 2019
 • Academie voor Economie en Ondernemen
 • Australiëlaan 23, Utrecht (Google Maps)
 • 25167 / Verkoper
 • Nee
 • ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Starten in februari

Deze opleiding kun je ook starten in februari. Heb je je hebt aangemeld? Dan hoor je op dinsdag 18 december van ons of de opleiding ook daadwerkelijk gaat starten en als dat (helaas) niet het geval is wat de alternatieven zijn. Het lesprogramma kan starten vanaf 23 januari, je wordt door je opleiding geïnformeerd wat de exacte startdatum is.

Benieuwd welke opleidingen er nog meer starten in februari? Check ons overzicht instroom februari.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
7 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
45% Doorstroom MBO
63% Landelijk
28% Geslaagden
65% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Je kan ons volgen op de volgende socials

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Kom naar de Open Dag
Registreer je vandaag!

Registreren Open Dag