Bekijk alle opleidingen

Verpleegkundige BBL (versneld)

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Ben jij sociaal, ondernemend, flexibel en sta je sterk in je schoenen? Wil je graag aan de slag in de zorg én direct aan het werk? Dan is de BBL-opleiding Verpleegkundige bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

In deze video vertelt docent Charlotte Verhagen jou alles over de opleiding.

 • Wat ga je leren?

  MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen opleiding Verpleegkundige BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in Hilversum en in Leerdam.

  Door ouderdom, ziekte of lichamelijke beperking hebben sommige mensen professionele zorg nodig. Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je hoe je die zorg kunt bieden. En die is zeer divers! Zo leer je bijvoorbeeld hoe je met het verpleegplan de zorg coördineert, hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en hoe je mensen met psychosociale problemen kunt begeleiden. Ook leer je mensen omgaan met hun ziekte, bijvoorbeeld door het geven van gezondheidsvoorlichting.

  Omdat jij en je medestudenten al in de zorg werken en jullie veel praktijkervaring hebben, is er in de les ook aandacht voor het uitwisselen van kennis en ervaring.

  Je leert bij ons het vak van Verpleegkundige. Je begeleidt een zorgvrager bijvoorbeeld bij lichamelijke, psychosociale en/of maatschappelijke problemen. Je stimuleert een zorgvrager zo zelfredzaam mogelijk te zijn. Je geeft voorlichting, advies en instructies. Zo geef je informatie over bijvoorbeeld gezond gedrag, over een ziekte of handicap en de gevolgen hiervan of hoe je een hulpmiddel kan gebruiken.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verpleegkundige BBL duurt gemiddeld drie jaar. We hebben ook versnelde opleidingen als je hiervoor een passende vooropleiding hebt, zoals een verzorgende IG-diploma. Naast je baan in de zorg (minimaal 24 uur) ga je één dag per week naar school. Daarnaast heb je verdiepende thema’s, die in weken of in extra dagen onderwijs worden gegeven. Je besteedt gemiddeld minimaal vijf uur per week aan zelfstudie (praktijkopdrachten, voorbereiden voor themaweken en projecten).

  Onze visie op het leren gaat uit van de overtuiging dat je op meer dan één plaats leert. Het beste resultaat wordt bereikt, wanneer je dat wat je net hebt geleerd ook in de praktijk brengt. Daarom leiden wij op in en met de beroepspraktijk. Hierbij bestaat geen scheiding tussen school en werk. De opleiding tot Verpleegkundige volg je in nauwe samenwerking met één van de aangesloten zorgorganisaties.

  Het onderwijs is praktisch, persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk, een aantal docenten werkt zelf ook nog in de praktijk. Tijdens de opleiding volg je de volgende vakken:

  • Verpleegkunde
  • Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  • Verpleegtechnische handelingen
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.
  • Communicatievaardigheden

  Ook heb je tijdens de opleiding verdiepende themadagen, projecten en keuzedelen op school, bijvoorbeeld over dementie, niet aangeboren hersenletsel en wijkgericht werken.

 • Specialisaties

  De opleiding Verpleegkundige kent twee brancheverbijzonderingen:

  • Ziekenhuis
  • VVT: Verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorg

  In Hilversum krijg je onderwijs met betrekking tot de branche VVT en in Leerdam worden beide branches aangeboden door de opleiding in de keten van verpleeghuis, thuiszorg en ziekenhuis vorm te geven.

  Afhankelijk van de zorginstelling waar je werkt en de locatie waar je je opleiding doet, volg je een van deze uitstroomrichtingen.

  Locatie Hilversum

  Deze opleiding richt zicht op de uitstroomrichting VVT.  Er is een reguliere opleiding van 3 jaar en er is een mogelijkheid voor een versneld traject in 2 jaar.

  Locatie Leerdam

  Samenwerking met: Rivas Zorggroep. Deze opleiding richt zich zowel op de branche VVT als het ziekenhuis.

  Er is een reguliere opleiding van 3,5 jaar voor schoolverlaters en er is een mogelijkheid voor een versneld traject in 2,5 jaar.

 • Vooropleiding en toelating

  Om de opleiding Verpleegkundige BBL te doen solliciteer je (of werk je) bij een van de aangesloten zorginstellingen (Warande, Hilverzorg, Amaris, Axion Continu of Rivas).

Ik vind het geweldig om mensen die moeite ergens mee hebben te helpen. Dat geeft mij voldoening.

Vera

Iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Benieuwd wat je dan doet als in in de zorg werkt? Bekijk dan snel video van Insider Vera die jou meeneemt op haar stage!

Na de opleiding

Met een mbo-diploma Verpleegkundige op zak heb jij de vaardigheden om te werken als verpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie, in de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg.

Praktische informatie

duur 2-2.5 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start i.o.m. instelling en/of Gooise Zorgacademie
 • Zorgacademie
 • Hilversum of Leerdam
 • 25655 / Mbo-Verpleegkundige
 • Nee
 • ja, naar 2 tot 2,5 jaar
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Verpleegkundige BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. Aangesloten instellingen zijn:

 • Warande
 • Hilverzorg
 • Amaris
 • Axion Continu
 • Rivas

Werk je bij een andere zorginstelling? Aanmelden kan dan in overleg met de opleiding en instelling waar je werkt.

Locatie

Gooise Zorgacademie

Stationsstraat 2
Hilversum

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Gooise Zorgacademie
Feiten & Cijfers
6, 9 Studenttevredenheid
6, 7 Landelijk
1% Doorstroom HBO
6% Landelijk
81% Geslaagden
77% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events