Bekijk alle opleidingen

Verpleegkundige (versneld ZorgSpectrum)

Topopleiding Keuzegids MBO 2019

Ben jij sociaal, ondernemend, flexibel, sta je sterk in je schoenen en kun je dat wat je leert direct in de praktijk brengen? Dan is de opleiding Verpleegkundige (versneld ZorgSpectrum) bij MBO Utrecht/ZorgSpectrum iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Door een ziekte of lichamelijke beperking hebben sommige mensen professionele zorg nodig. Je krijgt te maken met veel uiteenlopende situaties, die niet altijd gemakkelijk zijn. Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je hoe je die zorg kunt bieden. En die is zeer divers! Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een verpleegplan schrijft, hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en hoe je mensen die verdrietig of verward zijn kunt helpen. Ook help je mensen leren omgaan met hun ziekte, bijvoorbeeld door ze uit te leggen hoe ze hun medicatie moeten innemen.

  Als (leerling) verpleegkundige draag je bij aan het herstel en aan de verbetering van de kwaliteit van leven van de zorgvrager. Je stelt een verpleegkundige diagnose, schrijft een verpleegplan en ondersteunt bij persoonlijke basiszorg. Je deelt medicijnen uit en je voert verpleegtechnische handelingen uit, zoals het verzorgen van een stoma of injecteren.

  Daarnaast begeleid je mensen wanneer deze psychosociale problemen hebben, bijvoorbeeld wanneer iemand veel verdriet heeft in verband met zijn of haar gezondheidstoestand. Je geeft ook praktische ondersteuning en begeleiding door bijvoorbeeld een zorgvrager te leren hoe hij/zij zelfstandig de medicatie in moet nemen. Je geeft voorlichting, advies en instructie over gezond gedrag of over gebruik van hulpmiddelen. Je coördineert alle zorgtaken voor de gehele zorgverlening voor één of meerdere zorgvragers. Je krijgt te maken met veel uiteenlopende situaties, die niet altijd gemakkelijk zijn.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verpleegkundige versneld ZorgSpectrum duurt drie jaar. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt ook in de zorg. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende vakken:

  • Anatomie, Fysiologie en Ziekteleer
  • Verpleegtechnische vaardigheden
  • Communicatie: Gesprekstechnieken en luistervaardigheden
  • Methodisch werken
  • Klinisch redeneren
  • Ziekteleer
  • Algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  Na een opstarttraject op school vervolg je vanaf de herfstvakantie je opleiding volledig bij zorgorganisatie ZorgSpectrum. Stagelopen doe je op de leerafdelingen van ZorgSpectrum in Houten, Vianen en Nieuwegein. Drie dagen per week loop je stage, één dag wordt besteed aan onderwijs. De andere dag heb je vrij om huiswerk te maken. Het onderwijs is op maat. Alles wat je leert kun je direct uitvoeren in de praktijk.

  Gedurende de opleiding doe jij direct werkervaring op binnen de verschillende doelgroepen van de ouderenzorg, zoals de psychogeriatrie, somatiek, thuiszorg en revalidatie. Het programma is intensief – je hebt namelijk minder schoolvakanties – maar je ziet direct waar je het voor doet. Bovendien ben je daardoor ook eerder klaar met je opleiding.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Om voor het versnelde traject in aanmerking te komen meld je je aan voor de opleiding. We kijken samen tijdens de kennismaking wat jij kan en hoe je leert. En welke leerplek het beste bij je past.

   

 • Over traject ZorgSpectrum

  Bijzonder aan deze BOL-opleiding is dat je – in tegenstelling tot een BBL-opleiding – extra bent op de afdeling. Begeleid door een docent werk je aan verschillende opdrachten. De opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkunde starten samen op deze locatie. Na je eerste stage wordt gekeken of je doorgaat met de opleiding Verzorgende IG of Verpleegkunde.

  De docent van MBO Utrecht is naast docent ook werkzaam op de leerafdeling van ZorgSpectrum. Gedurende je opleiding krijg je extra lessen van experts binnen ZorgSpectrum, bijvoorbeeld een arts, wondverpleegkundige, psycholoog, ergotherapeut en fysiotherapeut.

  Tijdens deze opleiding krijg je een tablet in bruikleen. Zo kun heel gemakkelijk tijdens je stage informatie opzoeken in de e-learning omgeving of contact zoeken met één van je docenten.

Ik vind het leuk aan deze opleiding dat je veel in de praktijk bezig bent. Daar leer ik het meeste van.

Anouk

Echt iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Is deze opleiding echt iets voor jou? 4 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen.

 1. Topopleiding
  Al jaren in de top 5 van beste mbo Verpleegkundige opleidingen in Nederland (mbo keuzegids) .
 2. Je bent altijd in beeld
  Als student ben je van begin tot einde in beeld, of je nu op school of op stage bent. Er zijn hele korte lijntjes tussen student, docent en de stagebegeleiders. We zijn een hechte community. 
 3. We kijken naar wat jij nodig hebt
  We kijken hoe jij het best opgeleid kunt worden tot zorgprofessional: met wat extra begeleiding of juist uitdaging, versnelling of vertraging.  
 4. Je krijgt les van zorgprofessionals
  Al onze vakdocenten zijn verpleegkundigen en werkten of werken nog steeds in de zorg. We werken veel met gastdocenten. Door die praktijkvoorbeelden zijn theorielessen een stuk interessanter.  

Na de opleiding

Na je diploma kun je bij ZorgSpectrum blijven werken als Verpleegkundige of als Coördinerend Verpleegkundige (niveau 4). Met je diploma kun je ook doorgroeien in het verpleegkundige beroep en/of een specialisatieopleiding volgen. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Verpleegkunde.

Ik heb mijn diploma in de pocket en een contract bij het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein aangeboden gekregen. Daarmee komt mijn droom uit: als verpleegkundige aan de slag en intern een hbo-opleiding volgen.

Loes

Praktische informatie

duur3 jaar
niveau4i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Zorgacademie
 • Australiëlaan 25 in Utrecht (theorie) (Google Maps)
 • 23182 / mbo Verpleegkundige
 • Nee
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Utrechtse Zorgacademie

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Utrechtse Zorgacademie
Feiten & Cijfers
7, 9 Studenttevredenheid
7, 5 Landelijk
20% Doorstroom HBO
25% Landelijk
67% Geslaagden
70% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Opgeven Open Dag