Bekijk alle opleidingen

Verpleegkundige

Ben jij op zoek naar afwisselend werk waarbij je echt het verschil voor anderen maakt? Als verpleegkundige verzorg je patiënten die door ziekte of een beperking niet voor zichzelf kunnen zorgen. Bij de opleiding Verpleegkundige bij MBO Utrecht leer je alles om straks zelfverzekerd en stressbestendig aan het werk te gaan.

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Door een ziekte of lichamelijke beperking hebben sommige mensen professionele zorg nodig. Je krijgt te maken met veel uiteenlopende situaties, die niet altijd gemakkelijk zijn. Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je hoe je die zorg kunt bieden. En die is zeer divers! Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een verpleegplan schrijft, hoe je verpleegtechnische handelingen uitvoert en hoe je mensen die verdrietig of verward zijn kunt helpen. Ook help je mensen leren omgaan met hun ziekte, bijvoorbeeld door ze uit te leggen hoe ze hun medicatie moeten innemen.

  Als (leerling) verpleegkundige draag je bij aan het herstel en aan de verbetering van de kwaliteit van leven van de zorgvrager. Je stelt een verpleegkundige diagnose, schrijft een verpleegplan en ondersteunt bij persoonlijke basiszorg. Je deelt medicijnen uit en je voert verpleegtechnische handelingen uit, zoals het verzorgen van een stoma of injecteren.

  Daarnaast begeleid je mensen wanneer deze psychosociale problemen hebben, bijvoorbeeld wanneer iemand veel verdriet heeft in verband met zijn of haar gezondheidstoestand. Je geeft ook praktische ondersteuning en begeleiding door bijvoorbeeld een zorgvrager te leren hoe hij/zij zelfstandig de medicatie in moet nemen. Je geeft voorlichting, advies en instructie, over gezond gedrag of over gebruik van hulpmiddelen. Je coördineert alle zorgtaken voor de gehele zorgverlening voor een of meerdere zorgvragers.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verpleegkundige duurt vier jaar. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt ook in de zorg. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende vakken:

  • Anatomie, Fysiologie en Ziekteleer
  • Verpleegtechnische vaardigheden
  • Communicatie: Gesprekstechnieken en luistervaardigheden
  • Methodisch werken
  • Klinisch redeneren
  • Gezonde leefstijl, risicosignalering en voorlichting
  • Kennis over verschillende doelgroepen
  Extra activiteiten

  We organiseren regelmatig leuke activiteiten om jou extra uit te dagen tijdens de opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld meelopen in de wijk, meedoen met challenges en Skills en een symposium bezoeken om je te verdiepen op specifieke thema’s.

  In het kader van internationalisering organiseren we één keer per 2-3 jaar een ervaringsreis naar een Afrikaans land. Zo gaan we in oktober 2024 met een groep 2e en 3e jaars studenten naar Ghana.

  Jaarlijks organiseren we een ‘Ontdek de Zorg’ week voor alle studenten. Er worden allerlei activiteiten binnen en buiten de school georganiseerd om een beter beeld van de zorg te krijgen.
  Afgelopen jaar hebben we onder andere gastlessen van een oncologieverpleegkundige en verslavingszorgverpleegkundige gehad en zijn we naar Amsterdam geweest om een daklozentour te maken met een ervaringsdeskundige.

 • Stagelopen

  Bij de BOL-opleiding loop je stage in verschillende zorginstellingen. Het eerste leerjaar start met een aantal schoolweken om alvast voldoende kennis op te doen voor de eerste stage. Je loopt in het eerste leerjaar ongeveer 10 weken stage, in de leerjaren 2 t/m 4 heb je meer weken stage. Als je stage loopt heb je ook lesdagen, meestal zijn het twee lesdagen en drie dagen stage per week.

  Op school krijg je les over de onderwerpen die aansluiten bij je praktijkstage. Bij de opleiding Verpleegkundige loop je bijvoorbeeld stage in het verpleeghuis (woonzorgcentra), de thuiszorg, een revalidatieafdeling en in het derde en vierde leerjaar mogelijk in het ziekenhuis.

  We werken we samen met de zorginstellingen waar je stage loopt. We geven deze BOL-opleiding in nauwe samenwerking met de zorginstellingen vorm. Zo ben je goed voorbereid op de praktijk.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-niveau 2 of 3

   

   

 • Onderwijs- en examenregeling (OER)

  In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding. Dit document kan je hier bekijken.

Praktische informatie

duur 3.5-4 jaar
niveau 4 i
Niveau 4 is de middenkaderopleiding. Je leert werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren of om leiding te geven aan een team. Als je deze opleiding afrondt kan je ook verder studeren op het hbo.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug 2024
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25 in Utrecht (Google Maps)
 • 25655 / mbo verpleegkundige
 • Nee
 • Ja, je kunt deze opleiding in 3,5 jaar afronden. Aan het eind van het tweede jaar kijken we op basis van studie- en beroepshouding, resultaten en aanwezigheid of je in aanmerking komt voor het versnelde traject.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €475,-
  Leerjaar 2: €45,-
  Leerjaar 3: €45,-
  Leerjaar 4: €45,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Echt iets voor jou?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Verpleegkunde bij MBO Utrecht

 1. Topopleiding
  Al jaren in de top 5 van beste mbo Verpleegkundige opleidingen in Nederland (mbo keuzegids).
 2. Je bent altijd in beeld
  Als student ben je van begin tot einde in beeld, of je nu op school of op stage bent. Er zijn hele korte lijntjes tussen student, docent en de stagebegeleiders. We zijn een hechte community. 
 3. We kijken naar wat jij nodig hebt
  We kijken hoe jij het best opgeleid kunt worden tot zorgprofessional: met wat extra begeleiding of juist uitdaging, versnelling of vertraging.  
 4. Je krijgt les van zorgprofessionals
  Al onze vakdocenten zijn verpleegkundigen en werkten of werken nog steeds in de zorg. We werken veel met gastdocenten. Door die praktijkvoorbeelden zijn theorielessen een stuk interessanter.  
 5. We werken samen in de wijk
  We werken samen en in de wijk met gerenommeerde zorgaanbieders zoals Warande, Zorgspectrum en Actioncontinue. 

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met een diploma Verpleegkundige op zak kun je aan de slag als verpleegkundige in verpleeghuizen (woonzorgcentra), de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en in de thuiszorg. Ook kun je aan het werk op een revalidatieafdeling of in het ziekenhuis. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Verpleegkunde.

Feiten & Cijfers
7, 2 Studenttevredenheid
6, 9 Landelijk
26% Doorstroom HBO
22% Landelijk
65% Geslaagden
62% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Brunelle: “Ik liep mijn stage bij een verzorgingstehuis in Culemborg, het was een beetje zwaar, maar super leerzaam. Ik heb veel verpleegtechnische handelingen kunnen doen. Fijn om de dingen die ik heb geleerd in de praktijk te brengen.”

Lees het verhaal van Brunelle 

MBO Utrecht past bij jou

Bij MBO Utrecht draait het om jou. Bij ons mag je zijn wie je bent en word je gezien. Wij geloven in jou.

3 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor de manier waarop jij leert, maar ook voor wie jij bent als persoon.
 2. Leuke sfeer in een leuke stad
  Bij MBO Utrecht heeft wel 50 verschillende opleidingen op goed bereikbare locaties. Studenten van verschillende opleidingen komen elkaar tegen en leren van elkaar. Naast studeren is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning op school.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Daarom leren wij je meer dan alleen een vak. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan hier verder voor alle praktische informatie.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Ik heb mijn diploma in de pocket en een contract bij het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein aangeboden gekregen. Daarmee komt mijn droom uit: als verpleegkundige aan de slag en intern een hbo-opleiding volgen.

Loes
Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Onderwijsboulevard, Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en Oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events