Bekijk alle opleidingen

Verzorgende IG BBL

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig, begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? En wil je ook direct aan het werk? De BBL-opleiding Verzorgende IG bij MBO Utrecht is dan echt iets voor jou! Want MBO Utrecht stelt jouw leervraag centraal. Samen met jou kijken we hoe het onderwijs zo goed mogelijk kan aansluiten bij jouw leervraag.

De opleiding

In deze video vertelt docent Charlotte Verhagen jou alles over de opleiding.

 • Wat ga je leren?

  MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Verzorgende IG BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in Hilversum en in Leerdam.

  Als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden en eten. Je ondersteunt mensen ook bij hoe zij de regie kunnen houden op hun leven. Maar ook hoe je de zorg kunt aanpassen aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met mantelzorg en het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen.

  Bij ons leer je – naast alle basisvaardigheden – de cliënt centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem. Omdat jij en je medestudenten al in de zorg werken en jullie praktijkervaring hebben, is er in de lessen veel aandacht voor het uitwisselen van kennis en ervaring.

 • Inhoud en vakken

  De verkorte opleiding Verzorgende IG BBL duurt 2 jaar op locatie in Hilversum en 2,5 jaar op locatie Leerdam. Gemiddeld ga je gedurende het schooljaar een dag per week naar school. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt – net zoals jij – in de zorg. Belangrijke vakken zijn:

  • Verzorging
  • Communicatievaardigheden
  • Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  • Verpleegtechnische handelingen
  • Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap
 • Vooropleiding en toelating

  Om de opleiding Verzorgende IG BBL te doen solliciteer je (of werk je) bij een van de aangesloten zorginstellingen (Warande, Hilverzorg, Amaris, AxionContinu of Rivas). Werk je bij een andere instelling? In overleg met de zorginstelling en MBO Utrecht is het zeker mogelijk om te starten met de BBL-opleiding.

Bij het maken van een studiekeuze moet je kijken naar wat jij graag wil. Ik wilde mensen helpen, dus koos ik voor zorg.

Nikkie

Iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je geduldig, communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Na de opleiding

Met een diploma Verzorgende IG op zak heb jij de vaardigheden om te werken als verzorgende bij een thuiszorgorganisatie of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4).

Praktische informatie

duur 2-2.5 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start In overleg met instelling
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Stationsstraat 2, Hilversum (Google Maps)
 • 25656 / Verzorgende IG
 • Nee
 • Ja, je kunt deze opleiding versnellen naar 2 jaar
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €250,-
  Leerjaar 2: €180,-
  Leerjaar 3: €120,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht

 1. Kleinschalige school & betrokken docenten
  Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.
 2. Ruimte voor maatwerk
  Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.
 3. Straks een goed opgeleide professional
  Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben je straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Verzorgende IG BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in Hilversum en in Leerdam. De aangesloten zorginstellingen zijn:

 • Warande
 • Hilverzorg
 • Amaris
 • Axion Continu
 • Rivas

Werk je bij een andere zorginstelling? Aanmelden kan dan in overleg met de opleiding en instelling waar je werkt.

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Stationsstraat 2
Hilversum

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn
Feiten & Cijfers
7 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
11% Doorstroom MBO
7% Landelijk
61% Geslaagden
71% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen en andere studiekeuze-events!

Studiekeuze-events