Bekijk alle opleidingen

Verzorgende IG BBL

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig, begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? En wil je ook direct aan het werk? De BBL-opleiding Verzorgende IG bij MBO Utrecht is dan echt iets voor jou!

De opleiding

Omdat onze Open Dagen, meeloopdagen en oriëntatiemiddagen helaas niet door konden gaan hebben wij een online presentatie opgenomen. Docent Charlotte vertelt je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen opleiding Verzorgende IG BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in Hilversum en in Leerdam.

  Als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden en eten. Je ondersteunt ook mensen bij hoe zij de regie kunnen houden op hun leven en hoe de zorg aangepast wordt aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met mantelzorg en het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen.

  Bij ons leer je – naast alle basisvaardigheden – de cliënt centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem. Omdat jij en je medestudenten al in de zorg werken en jullie praktijkervaring hebben, is er in de lessen veel aandacht voor het uitwisselen van kennis en ervaring.

 • Inhoud en vakken

  De verkorte opleiding Verzorgende IG BBL duurt 2,5 jaar. Gemiddeld ga je gedurende het schooljaar een dag per week naar school. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt – net zoals jij – in de zorg. Belangrijke vakken zijn:

  • Verzorging
  • Communicatievaardigheden
  • Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  • Verpleegtechnische handelingen
  • Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap
 • Vooropleiding en toelating

  Om de opleiding Verzorgende IG BBL te doen solliciteer je (of werk je) bij een van de aangesloten zorginstellingen (Warande, Hilverzorg, Amaris, Axion Continu of Rivas). Werk je bij een andere instelling? In overleg met de zorginstelling en MBO Utrecht is het zeker mogelijk om te starten met de BBL-opleiding.

Ik vind mijn stage super, vooral de sociale contacten met collega’s en bewoners. Je bouwt echt een band op en dat is bijzonder.

Suzanne

Iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je geduldig, communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Na de opleiding

Met een diploma Verzorgende IG op zak heb jij de vaardigheden om te werken als verzorgende bij een thuiszorgorganisatie of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4).

Praktische informatie

duur 2-2.5 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BBL i
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.
start in overleg met instelling en/of Gooise Zorgacademie.
 • Zorgacademie
 • Hilversum of Leerdam
 • 25491 / Verzorgende IG
 • Nee
 • Ja, je kunt deze opleiding versnellen naar 2 jaar
 • Voor deze opleiding betaal je cursusgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

MBO Utrecht biedt in nauwe samenwerking met zorginstellingen de opleiding Verzorgende IG BBL aan. Je solliciteert eerst voor een baan bij één van de aangesloten instellingen. Via de zorginstelling word je aangemeld voor de opleiding. Dit kan dus niet rechtstreeks bij MBO Utrecht. De BBL-opleiding wordt aangeboden in Hilversum en in Leerdam. De aangesloten zorginstellingen zijn:

 • Warande
 • Hilverzorg
 • Amaris

Werk je bij een andere zorginstelling? Aanmelden kan dan in overleg met de opleiding en instelling waar je werkt.

Locatie

Gooise Zorgacademie

Stationsstraat 2
Hilversum

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Gooise Zorgacademie
Feiten & Cijfers
7, 5 Studenttevredenheid
7, 4 Landelijk
15% Doorstroom MBO
6% Landelijk
74% Geslaagden
74% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Geen studiekeuze gemaakt? Bekijk onze
online presentaties, virtuele rondleiding of chat met studenten.

Online studiekeuzehulp