Bekijk alle opleidingen

Verzorgende IG (versneld ZorgSpectrum)

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de opleiding Verzorgende IG (versneld ZorgSpectrum) bij MBO Utrecht  iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als verzorgende ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden, eten en medicatie. Je ondersteunt mensen ook in hoe zij de regie kunnen houden op hun leven en hoe de zorg aangepast kan worden aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met de mantelzorgers en met het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen.

  Bij ons leer je – naast alle vaardigheden – de cliënt centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem.

  Als Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) werk je straks in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg en ondersteun je mensen die voor een korte tijd (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname) of langere tijd zorg nodig hebben. Ook kun je aan de slag op een revalidatieafdeling.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verzorgende IG versneld ZorgSpectrum duurt drie jaar. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt ook in de zorg. Daarnaast zorgen wij ervoor dat je goed bent voorbereid op de praktijk. Je loopt daarom elk jaar stage. Tijdens de opleiding krijg je bijvoorbeeld de volgende vakken:

  • Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  • Verpleegtechnische vaardigheden
  • Communicatie: gesprekstechnieken en luistervaardigheden
  • Methodisch werken
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
 • Stagelopen

  Na een opstarttraject op school, vervolg je vanaf de herfstvakantie je opleiding volledig bij zorgorganisatie ZorgSpectrum. Stagelopen doe je op de leerafdelingen van ZorgSpectrum in Houten, Vianen en Nieuwegein. Drie dagen per week loop je stage, één dag wordt besteed aan onderwijs. De andere dag heb je vrij om huiswerk te maken. Het onderwijs is op maat. Alles wat je leert kun je direct uitvoeren in de praktijk.

  Gedurende de opleiding doe jij direct werkervaring op binnen de verschillende doelgroepen van de ouderenzorg, zoals de psychogeriatrie, somatiek, thuiszorg en revalidatie. Het programma is intensief – je hebt namelijk minder schoolvakanties – maar je ziet direct waar je het voor doet. Bovendien ben je daardoor ook eerder klaar met je opleiding.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

  Om voor het versnelde traject in aanmerking te komen meld je je aan voor de opleiding. We kijken samen tijdens de kennismaking wat jij kan en hoe je leert. En welke leerplek het beste bij je past.

 • Over traject Zorgspectrum

  Bijzonder aan deze BOL-opleiding is dat je – in tegenstelling tot een BBL-opleiding – extra bent op de afdeling. Begeleid door een docent werk je aan verschillende opdrachten. De opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkunde starten samen op deze locatie. Na je eerste stage wordt gekeken of je doorgaat met de opleiding Verzorgende IG of Verpleegkunde.

  De docent van MBO Utrecht is naast docent ook werkzaam op de leerafdeling van ZorgSpectrum. Gedurende je opleiding krijg je extra lessen van experts binnen ZorgSpectrum, bijvoorbeeld een arts, wondverpleegkundige, psycholoog, ergotherapeut en fysiotherapeut.

  Tijdens deze opleiding krijg je een tablet in bruikleen. Zo kun heel gemakkelijk tijdens je stage informatie opzoeken in de e-learning omgeving of contact zoeken met één van je docenten.

Ik vind deze opleiding echt een aanrader omdat het heel dankbaar werk is.

Anouk

Echt iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Je kunt als verzorgende IG geduldig luisteren naar zorgvragers en je inleven in de situatie van de zorgvrager. Zorgvragers  hebben vaak een chronische beperking of kunnen in de laatste fase van hun leven komen. Ook daar weet jij mee om te gaan. Je weet hoe je in overleg met de zorgvrager, diens familie, of naasten en met collega’s de zorgvraag en het zorgaanbod goed op elkaar af kunt stemmen.

Als verzorgende ben je zorgvuldig in je benadering en geïnteresseerd in mensen. Je bezit goede sociale en communicatieve vaardigheden. De zorg die je verleent kan per zorgvrager en per dag verschillen. Je werkt zelfstandig, maar stemt de zorg regelmatig af binnen je team, maar ook met andere disciplines zoals de arts, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Is deze opleiding echt iets voor jou? 4 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:
 1. Topopleiding
  Al jaren in de top 5 van beste mbo Verpleegkunde-opleidingen in Nederland (mbo keuzegids) .
 2. Je bent altijd in beeld
  Als student ben je van begin tot einde in beeld, of je nu op school of op stage bent. Er zijn hele korte lijntjes tussen student, docent en de stagebegeleiders. We zijn een hechte community. 
 3. We kijken naar wat jij nodig hebt
  We kijken hoe jij het best opgeleid kunt worden tot zorgprofessional: met wat extra begeleiding of juist uitdaging, versnelling of vertraging.  
 4. Je krijgt les van zorgprofessionals
  Al onze vakdocenten zijn verpleegkundigen en werkten of werken nog steeds in de zorg. We werken veel met gastdocenten. Door die praktijkvoorbeelden zijn theorielessen een stuk interessanter.  

Na de opleiding

Na je diploma kun je bij ZorgSpectrum blijven werken als verpleegkundige of als coördinerend verpleegkundige (niveau 4). Met je diploma kun je ook doorgroeien als verpleegkundige in het beroep en/of een specialisatieopleiding volgen. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4).

Praktische informatie

duur2,5 jaar
niveau3i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Zorgacademie
 • Australiëlaan 25, Utrecht (theorie) (Google Maps)
 • 23187 / Verzorgende-IG
 • Nee
 • Nee
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Utrechtse Zorgacademie

Australiëlaan 25
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Utrechtse Zorgacademie
Feiten & Cijfers
7, 5 Studenttevredenheid
7, 2 Landelijk
18% Doorstroom MBO
27% Landelijk
73% Geslaagden
67% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Opgeven Open Dag