Bekijk alle opleidingen

Verzorgende IG

bekijk alle details

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Dan is de opleiding Verzorgende IG bij MBO Utrecht iets voor jou!

Let op: helaas kun je je voor deze opleiding niet meer rechtstreeks aanmelden. Wil je toch heel graag in september 2019 starten met de opleiding? Bij sommige opleidingen is nog plek, maar meld je snel aan want het schooljaar is inmiddels begonnen. Lees hier wat je daarvoor moet doen. 

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Als verzorgende ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden, eten en medicatie. Je ondersteunt mensen ook in hoe zij de regie kunnen houden op hun leven en hoe de zorg aangepast wordt aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met de mantelzorgers en met het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen.

  Bij ons leer je – naast alle vaardigheden – de cliënt centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem.

  Als Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) werk je straks in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg en ondersteun je mensen die voor een korte tijd (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname) of langere tijd zorg nodig hebben. Ook kun je aan de slag op een revalidatieafdeling.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verzorgende IG niveau 3 duurt drie jaar. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt ook in de zorg. Daarnaast zorgen wij ervoor dat je goed bent voorbereid op de praktijk. Je loopt daarom elk jaar stage.

  Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  Verpleegtechnische vaardigheden
  Communicatie: gesprekstechnieken en luistervaardigheden
  Methodisch werken
  Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap

 • Stagelopen

  Het onderwijs en het leren vindt voor het grootste gedeelte van de opleiding plaats in de beroepspraktijk. Hierdoor ben je in staat alle benodigde beroepscompetenties te verwerven en je persoonlijk te ontwikkelen. Daarbij is het uitgangspunt dat je tijdens de opleiding stage loopt bij minimaal 2 categorieën zorgvragers op verschillende afdelingen, in een intra-of extramurale setting. Daarbij ga je steeds op zoek naar welke competenties je nodig hebt in de specifieke beroepscontext/leersituatie.

  Je begint in het eerste leerjaar met enkele weken school om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk. Je loopt in het eerste leerjaar ongeveer 15 weken stage, in de leerjaren 2 en 3 heb je meer weken stage. Als je stage loopt heb je ook lesdagen op school, meestal zijn het twee lesdagen en drie dagen stage.

 • Specialisaties

  Samen met de Zorgspectrum zijn we gestart met een BOL-opleiding in een zorginstelling. Wil jij hetgeen dat je leert direct in de praktijk brengen? Dan is deze Leergang Spectrum wellicht iets voor jou. Na een opstarttraject op school, vervolg je vanaf de herfstvakantie je opleiding volledig bij zorgorganisatie Spectrum. Drie dagen per week loop je stage, één dag wordt besteed aan onderwijs. Het onderwijs is op maat. Alles wat je leert kun je direct uitvoeren in de praktijk.

  Gedurende de opleiding doe jij direct werkervaring op met de verschillende doelgroepen van de ouderenzorg, zoals de psychogeriatrie, somatiek, thuiszorg en revalidatie. Het programma is intensief – je hebt namelijk minder schoolvakanties – maar je ziet direct waar je het voor doet. Bovendien ben je daardoor ook eerder klaar met je opleiding.

  Bijzonder aan deze BOL-opleiding is dat je – in tegenstelling tot een BBL-opleiding – extra bent op de afdeling. Begeleid door een docent werk je aan verschillende opdrachten. De opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkunde starten samen op deze locatie, na je eerste stage wordt gekeken of je doorgaat met de Opleiding Verzorgende IG of Verpleegkunde.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3
 • Versneld traject Zorgspectrum

  Samen met de Zorgspectrum zijn we gestart met een BOL-opleiding Verzorgende IG en Verpleegkunde in een zorginstelling. Dit versnelde traject duurt voor Verzorgende IG 2,5 jaar. Wil jij hetgeen dat je leert direct in de praktijk brengen? Dan is deze Leergang Spectrum wellicht iets voor jou. Na een opstarttraject op school, vervolg je vanaf de herfstvakantie je opleiding volledig bij zorgorganisatie Spectrum. Drie dagen per week loop je stage, één dag wordt besteed aan onderwijs. Het onderwijs is op maat. Alles wat je leert kun je direct uitvoeren in de praktijk.

  Gedurende de opleiding doe jij direct werkervaring op met de verschillende doelgroepen van de ouderenzorg, zoals de psychogeriatrie, somatiek, thuiszorg en revalidatie. Het programma is intensief – je hebt namelijk minder schoolvakanties – maar je ziet direct waar je het voor doet. Bovendien ben je daardoor ook eerder klaar met je opleiding.

  Bijzonder aan deze BOL-opleiding is dat je – in tegenstelling tot een BBL-opleiding – extra bent op de afdeling. Begeleid door een docent werk je aan verschillende opdrachten. De opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkunde starten samen op deze locatie, na je eerste stage wordt gekeken of je doorgaat met de Opleiding Verzorgende IG of Verpleegkunde.

  Om voor dit versnelde traject in aanmerking te komen meld je je aan voor de opleiding Verzorgende IG. We kijken samen tijdens de kennismaking wat jij kan en hoe je leert. En welke leerplek het beste bij je past.

Ik heb echt het gevoel dat mijn docenten om mij geven. En er is extra begeleiding als ik dat nodig heb.

Shweta

Iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Je kunt als verzorgende IG geduldig luisteren naar zorgvragers en je inleven in de situatie van de zorgvrager. Zorgvragers  hebben vaak een chronische beperking of kunnen in de laatste fase van hun leven komen. Ook daar weet jij mee om te gaan. Je weet hoe je in overleg met de zorgvrager, diens familie, of naasten en met collega’s de zorgvraag en het zorgaanbod goed op elkaar af kunt stemmen.

Als verzorgende ben je zorgvuldig in je benadering en geïnteresseerd in mensen. Je bezit goede sociale en communicatieve vaardigheden. De zorg die je verleent kan per zorgvrager en per dag verschillen. Je werkt zelfstandig, maar stemt de zorg regelmatig af binnen je team met collega’s en andere disciplines, zoals de arts, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Na de opleiding

Met een diploma Verzorgende IG op zak kun je aan de slag als verzorgende in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Ook kun je aan het werk op een revalidatieafdeling. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4).

Praktische informatie

duur 2.5-3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start september 2019
 • Zorgacademie
 • Australiëlaan 25, Utrecht
 • 23182 / mbo Verpleegkundige
 • Nee
 • Ja, in gezamenlijk overleg
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. Jij levert een digitaal doorstroomdossier aan (DDD) en neemt deel aan de kennismakingsactiviteiten waarvoor je wordt uitgenodigd. Die activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Utrechtse Zorgacademie

Australiëlaan 25
Utrecht

info@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Utrechtse Zorgacademie
Feiten & Cijfers
7, 5 Studenttevredenheid
7, 2 Landelijk
18% Doorstroom MBO
27% Landelijk
73% Geslaagden
67% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Heb je een vraag?

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Houd mij op de hoogte