Bekijk alle opleidingen

Verzorgende IG

Wil jij aan de slag in de zorg? Ben je sociaal, geduldig en begeleid je graag mensen bij hun dagelijkse verzorging? Je leert goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem. Enthousiast geworden? Dan is de opleiding Verzorgende IG bij MBO Utrecht iets voor jou!

De opleiding

In deze video vertelt docent Charlotte Verhagen je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Als verzorgende ben je niet alleen bezig met het begeleiden bij dagelijkse behoeften als wassen, aankleden, eten en medicatie. Je ondersteunt ook in hoe zij de regie kunnen houden op hun leven en hoe de zorg aangepast wordt aan de wensen die zij hebben. Een belangrijke taak is het contact met de mantelzorgers en met het team om de zorg goed op elkaar af te stemmen.

  Bij ons leer je – naast alle vaardigheden – de cliënt centraal te stellen, goed te luisteren en hoe je iemand kunt helpen te leren leven met een gezondheidsprobleem.

  Als Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) werk je straks in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg en ondersteun je mensen die voor een korte tijd (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname) of langere tijd zorg nodig hebben. Ook kun je aan de slag op een revalidatieafdeling.

 • Inhoud en vakken

  De opleiding Verzorgende IG niveau 3 duurt drie jaar. Het onderwijs is persoonlijk en sluit goed aan bij de praktijk; een aantal docenten werkt ook in de zorg. Daarnaast zorgen wij ervoor dat je goed bent voorbereid op de praktijk. Je loopt daarom elk jaar stage. Een greep uit de vakken die je tijdens de opleiding krijgt:

  • Anatomie, fysiologie en ziekteleer
  • Verpleegtechnische vaardigheden
  • Communicatie: gesprekstechnieken en luistervaardigheden
  • Methodisch werken
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap
  Extra uitdaging

  We organiseren regelmatig leuke activiteiten om jou extra uit te dagen tijdens de opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld meelopen in de wijk, meedoen met challenges en Skills en een symposium bezoeken om je te verdiepen in specifieke thema’s.

 • Stagelopen

  Het onderwijs en het leren vindt voor het grootste gedeelte van de opleiding plaats in de beroepspraktijk. Hierdoor ben je in staat alle benodigde beroepscompetenties te werven en je persoonlijk te ontwikkelen. Daarbij is het uitgangspunt dat je tijdens de opleiding stage loopt bij minimaal 2 categorieën zorgvragers op verschillende afdelingen, in een intra- of extramurale setting. Daarbij ga je steeds op zoek naar welke competenties je nodig hebt in de specifieke beroepscontext/leersituatie.

  Je begint in het eerste leerjaar met enkele weken school om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk. Je loopt in het eerste leerjaar ongeveer 28 weken stage, in de leerjaren 2 en 3 heb je meer weken stage. Als je stage loopt heb je ook lesdagen op school, daarin bespreek je ook je leerervaringen.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2 of 3

Bij het maken van een studiekeuze moet je kijken naar wat jij graag wil. Ik wilde mensen helpen, dus koos ik voor zorg.

Nikkie

Echt iets voor mij?

Je bent flexibel, sociaal en stressbestendig. Daarnaast ben je communicatief vaardig en heb je een luisterend oor voor mensen in je omgeving.

Je kunt als verzorgende IG geduldig luisteren naar zorgvragers en je inleven in de situatie van de zorgvrager. Zorgvragers  hebben vaak een chronische beperking of kunnen in de laatste fase van hun leven komen. Ook daar weet jij mee om te gaan. Je weet hoe je in overleg met de zorgvrager, diens familie, of naasten en met collega’s de zorgvraag en het zorgaanbod goed op elkaar af kunt stemmen.

Als verzorgende ben je zorgvuldig in je benadering en geïnteresseerd in mensen. Je bezit goede sociale en communicatieve vaardigheden. De zorg die je verleent kan per zorgvrager en per dag verschillen. Je werkt zelfstandig, maar stemt de zorg regelmatig af binnen je team met collega’s en andere disciplines, zoals de arts, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Is deze opleiding echt iets voor jou? 5 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen:
 1. Topopleiding
  Al jaren in de top 5 van beste mbo Verpleegkundige opleidingen in Nederland (mbo keuzegids) .
 2. Je bent altijd in beeld
  Als student ben je van begin tot einde in beeld, of je nu op school of op stage bent. Er zijn hele korte lijntjes tussen student, docent en de stagebegeleiders. We zijn een hechte community. 
 3. We kijken naar wat jij nodig hebt
  We kijken hoe jij het best opgeleid kunt worden tot zorgprofessional: met wat extra begeleiding of juist uitdaging, versnelling of vertraging.  
 4. Je krijgt les van zorgprofessionals
  Al onze vakdocenten zijn verpleegkundigen en werkten of werken nog steeds in de zorg. We werken veel met gastdocenten. Door die praktijkvoorbeelden zijn theorielessen een stuk interessanter.  
 5. We werken samen in de wijk
  We werken samen in de wijk met gerenommeerde zorgaanbieders zoals Warande, ZorgSpectrum en Axioncontinu

Wil je meer lezen over MBO Utrecht? Bekijk dan deze pagina.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met een diploma Verzorgende IG op zak kun je aan de slag als verzorgende in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Ook kun je aan het werk op een revalidatieafdeling. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4).

Praktische informatie

duur 3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • Onderwijsboulevard Australiëlaan in Utrecht (Google Maps)
 • 25656 / Verzorgende-IG
 • Nee
 • Ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €210,-
  Leerjaar 2: €70,-
  Leerjaar 3: €70,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Onderwijsboulevard

Er wordt gebouwd aan de nieuwe Onderwijsboulevard van MBO Utrecht aan de Australiëlaan. Een plek waar al onze opleidingen samen zullen gaan komen midden in de wijk Kanaleneiland. Je vindt hier straks al ons onderwijs onder één dak.

Deze opleiding gaat in de zomer van 2022 verhuizen naar deze nieuwe onderwijsboulevard. Hieronder kan je alvast een impressie zien van het nieuwe gebouw.

Locatie

Academie voor Zorg en Welzijn

Onderwijsboulevard Australiëlaan
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp)

Academie voor Zorg en Welzijn
Feiten & Cijfers
7, 2 Studenttevredenheid
6, 6 Landelijk
38% Doorstroom MBO
28% Landelijk
71% Geslaagden
69% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events