Bekijk alle opleidingen

Zelfstandig medewerker leisure & hospitality

Vind je het leuk om mensen te vermaken? Wil je graag aan de slag in de recreatie, bijvoorbeeld bij een pretpark of op een camping? Dan is de opleiding Zelfstandig medewerker leisure & hospitality bij MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

 • Wat ga je leren?

  Jij zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en een goede tijd hebben. Jij bent het visitekaartje van het bedrijf. Wij leren je hoe je gasten ontvangt, wat je moet kunnen om achter de receptie te werken en hoe je klachten afhandelt. Wat je leert kun je direct in de praktijk brengen tijdens de verschillende projecten op school en tijdens de activiteiten die je doet voor Eventlab, ons leerbedrijf. Sommige docenten werken ook in de praktijk, waardoor de lesstof zeer actueel is!

  Een Zelfstandig medewerker leisure & hospitality werkt in de sectoren horeca, toerisme en recreatie. Je geeft -mondeling en schriftelijk- informatie en advies aan klanten en gasten. Dat doe je zowel in het Nederlands als in twee moderne vreemde talen. Daarnaast voer je commerciële activiteiten uit. Je taken bestaan uit de verkoop van producten en diensten aan klanten en gasten. In dit beroep staan de behoeften en vragen van klanten en gasten centraal. Je stelt hen tevreden, binnen de kaders en mogelijkheden van de bedrijfsformule.

 • Inhoud en vakken

  De inhoud van de opleiding bestaat uit een afwisselend programma van theorielessen en praktijkgerichte trainingen. Je krijgt les in Nederlands en drie moderne vreemde talen en beroepsvakken als Hotelconcepts, Doelgroepcoaching en Commercieel Handelen. Daarnaast werk je bij Eventlab aan hospitality en beroepshouding.

   

 • Stagelopen

  In het eerste en tweede leerjaar is er een afwisselend programma van theorielessen en praktijkgerichte trainingen. Tijdens het tweede en derde leerjaar is er een stageperiode (BPV) gepland. De derdejaars stage staat gepland in het laatste deel van het schooljaar.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

Tijdens mijn stages ben ik wat losser geworden. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om flexibel te zijn. In je werk krijg je ook te maken met verschillende situaties waar je adequaat op moet reageren.

Myra

Echt iets voor mij?

Werken in horeca en toerisme betekent vooral werken met mensen. Je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in horeca en toerisme is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Hard werken tijdens onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou.

Is deze opleiding echt iets voor jou? 5 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen.

 1. Persoonlijke aandacht
  Doordat we werken met een klein, vast docententeam kent iedereen op school elkaar en is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.
 2. Brede basis
  Met deze opleiding kun je een leuke baan in de horeca of toerisme vinden, maar het is ook een goede basis voor een vervolgopleiding.
 3. Veel praktijkervaring
  Onze docenten komen uit de praktijk en je doet al meteen veel praktijkervaring met ons leerwerkbedrijf EventLab. We doen veel bedrijfsbezoeken, je krijgt gastcolleges en stage is een heel belangrijk onderdeel in alle leerjaren.
 4. Ruimte voor ambitie
  Bij ons kun je meerdere talen leren (Spaans, Duits, Engels), is er veel aandacht voor ondernemersvaardigheden en je kunt vakken op een hoger niveau volgen.

Praktische informatie

duur3 jaar
niveau3i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerwegBOLi
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2020
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Daltonlaan 300 in Utrecht (Google Maps)
 • 25353 / Zelfstandig medewerker leisure & hospitality
 • Nee
 • ja, individueel maatwerk
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Opleidingsinformatie downloaden

Na de opleiding

Met je diploma op zak kun je breed in het toerisme aan het werk. Je werkt straks bijvoorbeeld op een camping, een bungalowpark of bij een groepsaccommodatie. Je kunt ook werken in de sector dagrecreatie. Dan werk je bijvoorbeeld bij een indoor- en outdoorcentrum/sportbedrijf, een attractiepark of een speeltuin.

Doorleren binnen het mbo kan ook. Onze oud-studenten kozen bijvoorbeeld vaak voor de mbo niveau 4 opleiding Leidinggevende leisure & hospitality.

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Daltonlaan 300
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Feiten & Cijfers
6, 5 Studenttevredenheid
7, 2 Landelijk
62% Doorstroom MBO
49% Landelijk
69% Geslaagden
64% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

MBO Utrecht organiseert regelmatig
Open Dagen en andere studiekeuze events.

Opgeven Open Dag