Bekijk alle opleidingen

Zelfstandig medewerker travel & hospitality

Vind je het leuk om gasten te helpen, heb je interesse in andere culturen en reis je graag? Meld je dan aan voor de opleiding Zelfstandig medewerker travel & hospitality bij MBO Utrecht!

De opleiding

In deze video vertelt docent Rob van Dijk je alles over de opleiding. 

 • Wat ga je leren?

  Jij zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en een goede tijd hebben. Je bent het visitekaartje van het bedrijf. Wij leren je hoe je gasten ontvangt, wat je moet kunnen om achter de receptie te werken en hoe je klachten afhandelt. Wat je leert kun je direct in de praktijk brengen tijdens de verschillende projecten op school en tijdens de activiteiten die je doet voor EventLab, ons leerwerkbedrijf. Sommige docenten werken ook in de praktijk, waardoor de lesstof zeer actueel is!

  Een Zelfstandig medewerker travel & hospitality werkt in de sectoren toerisme en recreatie. Je geeft –mondeling en schriftelijk – informatie en advies, zowel in het Nederlands als in drie moderne vreemde talen, aan klanten en gasten. Daarnaast voer je commerciële activiteiten uit, zoals de verkoop van producten en diensten aan klanten en gasten. In dit beroep staan de behoeften en vragen van klanten en gasten centraal. Je stelt hen tevreden, binnen de kaders en mogelijkheden van de bedrijfsformule.

 • Inhoud en vakken

  De inhoud van de opleiding bestaat uit een afwisselend programma van theorielessen en praktijkgerichte trainingen. Zo krijg je onder andere de volgende vakken:

  • Hotelconcepts
  • Doelgroepcoaching
  • Commercieel handelen
  • Drie moderne talen: Engels, Duits en Spaans
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap

  Daarnaast werk je bij EventLab aan hospitality en beroepshouding.

 • Stagelopen

  In het eerste en tweede leerjaar is er een afwisselend programma van theorielessen en praktijkgerichte trainingen. Tijdens het tweede en derde leerjaar is er een stageperiode (BPV) gepland. Het derde leerjaar staat in het teken van de examens.

 • Vooropleiding en toelating

  Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleiding:

  • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO
  • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo niveau 2

Het is hier heel persoonlijk. Dat merk je doordat er echt gekeken wordt naar wat bij mij past. Daarnaast is alles heel duidelijk qua planning en toetsen en weet ik waar ik aan toe ben.

Melanie

Echt iets voor mij?

Werken in het toerisme betekent vooral werken met mensen. Je bent representatief en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen rekenen op jou! Een opleiding in het toerisme is iets voor jou als je oog hebt voor detail. Hard werken tijdens onregelmatige werkuren is geen probleem voor jou.

Is deze opleiding echt iets voor jou? 5 redenen om voor MBO Utrecht te kiezen.

 1. Persoonlijke aandacht
  Doordat we werken met een klein, vast docententeam kent iedereen op school elkaar en is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding.
 2. Brede basis
  Met deze opleiding kun je een leuke baan in de horeca of toerisme vinden, maar het is ook een goede basis voor een vervolgopleiding.
 3. Veel praktijkervaring
  Onze docenten komen uit de praktijk en je doet al meteen veel praktijkervaring met ons leerwerkbedrijf EventLab. We doen veel bedrijfsbezoeken, je krijgt gastcolleges en stage is een heel belangrijk onderdeel in alle leerjaren.
 4. Ruimte voor ambitie
  Bij ons kun je meerdere talen leren (Spaans, Duits, Engels), is er veel aandacht voor ondernemersvaardigheden en je kunt vakken op een hoger niveau volgen.

Wil je meer weten over MBO Utrecht? Kijk dan eens op deze pagina.

Vlogs en video's

Na de opleiding

Met je diploma op zak kun je aan de slag in het toerisme of recreatie. Je werkt straks bijvoorbeeld aan de balie in een hotel of bij een bungalowpark. Als eerste aanspreekpunt bij de receptie ben jij het gezicht van het bedrijf.

Doorleren binnen het mbo kan ook. Onze oud-studenten kozen bijvoorbeeld vaak voor de mbo niveau 4 opleiding Leidinggevende leisure & hospitality.

Praktische informatie

duur 2-3 jaar
niveau 3 i
Niveau 3 is de vakopleiding. Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.
leerweg BOL i
BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf.
start aug/sept 2022
 • Academie voor Horeca en Toerisme
 • Daltonlaan 300 in Utrecht (Google Maps)
 • 25649 / Zelfstandig medewerker travel & hospitality
 • Nee
 • Ja, je kunt deze opleiding versnellen naar 2 jaar.
 • Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  Leerjaar 1: €360,-
  Leerjaar 2: €30,-
  Leerjaar 3: €0,-
  Laptop: €500,-

Opleidingsinformatie downloaden

Aanmelden en kennismaken

Na je aanmelding start de kennismaking. We nodigen je uit voor de verplichte kennismakingsactiviteiten en vragen je een Digitaal Doorstroom Dossier aan te maken. De activiteiten zijn bedoeld om jou een nog beter beeld te geven van de opleiding en het beroep. En om te kijken of de opleiding past bij wat jij wil, kan en leuk vindt.

Locatie

Academie voor Horeca en Toerisme

Daltonlaan 300
Utrecht

studiekeuze@mboutrecht.nl

+31 (0) 6 257 050 51 (WhatsApp)

De Academie
Feiten & Cijfers
6 Studenttevredenheid
6, 8 Landelijk
46% Doorstroom MBO
50% Landelijk
54% Geslaagden
67% Landelijk
Kans op werk
Landelijk
download studie in cijfers

Volg ons

Blijf op de hoogte via onze social kanalen

Wil jij je aanmelden?

Is dit de opleiding voor jou?
Meld je dan nu aan:

Aanmelden

Kijken op school?

Check snel onze
Open Dagen, rondleidingen en oriëntatieworkshops!

Studiekeuze-events