Bekijk ons aanbod

Training Basismedicatie voor helpende

Wij richten ons op het verlenen van steeds betere en veilige zorg. Veiligheid is één van de vijf waarden.

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Wij richten ons op het verlenen van steeds betere en veilige zorg. Veiligheid is één van de vijf waarden. Medicatieveiligheid is één van de speerpunten. In deze training basismedicatie voor helpende is er aandacht voor de grenzen van het handelen, het signaleren en observeren van bijwerkingen en hoe je daarmee om gaat rondom medicatie. Onmisbaar in de werkzaamheden zoals die zich nu voordoen, waarbij er meer zorg thuis en andersoortige ondersteuning wordt geboden.

Over de training

 • Voor wie?

  Zorginstellingen richten zich op het verlenen van steeds betere en veilige zorg. Veiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. Medicatieveiligheid is één van de speerpunten. De training basismedicatie voor zorgassistenten is specifiek ontworpen voor zorgassistenten die al in het bezit zijn van een diploma Helpende/Welzijn of een diploma dat vergelijkbaar is. 

 • Wat ga je leren?

  Tijdens deze training basismedicatie is o.a. aandacht voor de grenzen van het handelen, het signaleren en observeren van bijwerkingen en hoe daarmee om te gaan rondom medicatie. In de werkzaamheden zoals die zich nu voordoen (zorg meer thuis, andersoortige ondersteuning), is dat een belangrijke vaardigheid.   

 • Resultaat

  Bij voldoende aanwezigheid ontvang je na afloop van de training een bewijs van deelname.  

 • Inhoud en vakken

  Het programma van de training basismedicatie bestaat uit zowel theorielessen als praktijkonderdelen in het skillslab. Daarnaast zijn er ook verdiepingsopdrachten en vaardigheden waar je thuis en in de praktijk mee aan de slag gaat.

  Je gaat in de praktijk onder begeleiding aan de slag met een praktijkopdracht en een vaardighedenlijst. De opdrachten voer je uit en je maakt er een verslag van. De opdrachten dienen met een voldoende vanuit de praktijk te worden beoordeeld, alsook door de docent. 

  Onderwerpen die we behandelen zijn:  

  • Wetten en regels bij toedienen van medicatie  
  • Beheersing basiskennis medicatie 
  • Controle medicijngebruik  
  • Taken en verantwoordelijkheden van zorgverleners bij het medicatieproces benoemen  
  • De stappen van het protocol medicatie benoemen  
  • Kennis hoe een VIM-melding te doen 
 • Vooropleiding en toelating

  Om deze training basismedicatie voor zorgassistenten te kunnen volgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • Diploma Helpende 
  • Minimaal acht uur per week werkzaam in de zorg op niveau 2 
  • Begeleiding van een werkbegeleider/praktijkopleider op de werkplek 
  • Bereidheid om tijd te stoppen in het leertraject en gelegenheid tot zelfstudie. 
 • Toetsing en examen

  De theorie wordt getoetst d.m.v. een kennistoets en een toets rekenen bij het toedienen van medicatie. De training wordt in de praktijk afgerond met een praktijkopdracht en een volledig afgetekende vaardighedenlijst.   

Waarom een training?

Je wilt graag up to date blijven binnen jouw vakgebied of je verder specialiseren. 

Na deze training

Na het volgen van de training basismedicatie ben je als helpende  breder in te zetten. Tijdens de training is er aandacht voor de grenzen van het handelen, het signaleren en observeren van bijwerkingen en hoe daarmee om te gaan rondom medicatie. In de werkzaamheden zoals die zich nu voordoen (zorg meer thuis, andersoortige ondersteuning), is dat een belangrijke vaardigheid.  

Praktische informatie

duur
niveau 2, 3, 4
vorm Training
start Op Maat
 • MBO Utrecht op Maat
 • Wordt op meerdere locaties aangeboden of in company
 • Basismedicatie voor helpende
 • Certificaat
 • Nee
 • Kosten voor individueel traject of traject voor een groep verschillen. Neem contact met ons op.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. 

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Deelname

De cursus gaat door bij voldoende aanmeldingen. Het maximale aantal deelnemers is 12, minimale aantal deelnemers 8. 

Deze training voor een groep zorgmedewerkers binnen uw eigen organisatie?

De kennis en vaardigheden van zorgmedewerkers opfrissen? Medewerkers omscholen zodat zij snel aan de slag kunnen met een acute zorgvraag? De leereenheden, trainingen en keuzedelen van MBO Utrecht Op Maat zijn ook in company af te nemen. Afgestemd op de actuele zorgvraag en zorgbehoefte van de zorgorganisatie.

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!