Bekijk ons aanbod

Keuzedeel Helpende plus

Met deze bijscholing bekwaam je je in eenvoudige verzorgende vaardigheden die in het werkveld van zorg en welzijn veel gevraagd worden.  

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Wil jij als helpende in de zorg breder inzetbaar zijn op je werk? Met het keuzedeel Helpende plus verdiep je in korte tijd jouw kennis en werk je aan kwaliteit en deskundigheid in je vakgebied. Met deze bijscholing Helpende plus voor niveau 2 bekwaam je je in eenvoudige verzorgende vaardigheden die in het werkveld van zorg en welzijn veel gevraagd worden.  

Over het keuzedeel

 • Voor wie?

  Het Keuzedeel Helpende plus is voor helpenden in de zorg die zich verder willen ontwikkelen en breder inzetbaar willen zijn. Met de bijscholing Helpende plus voor niveau 2 verdiep je in korte tijd jouw kennis en werk je aan kwaliteit en deskundigheid in je vakgebied.   

 • Wat ga je leren?

  In het Keuzedeel Helpende plus besteden we onder andere aandacht aan de grenzen van het handelen, het signaleren en observeren van afwijkingen en hoe daarmee om te gaan. Dit zijn belangrijke vaardigheden in de veranderende zorgwereld waarin meer en meer zorg op maat en aan huis wordt geleverd.   

 • Resultaat

  Na het positief afronden van het Keuzedeel Helpende plus ontvang je een landelijk erkend mbo-certificaat Helpende plus 

 • Inhoud en vakken

  Het Keuzedeel Helpende plus bestaat uit zowel theorielessen als praktijkonderdelen. Daarnaast zijn er ook verdiepingsopdrachten en vaardigheden waar je door middel van thuisstudie en in de praktijk mee aan de slag gaat. We verdiepen ons in veel voorkomende ziektebeelden en inzichten in onbegrepen gedrag. 

  De vaardigheden die je tijdens deze bijscholing voor Helpende plus leert, toetsen we met een praktijkexamen. Je gaat in de praktijk onder begeleiding aan de slag met praktijkopdrachten en maakt er een verslag van. De opdrachten dienen met een voldoende te worden beoordeeld, vanuit de praktijk alsook door de docent. 

  Onderwerpen die we tijdens het Keuzedeel Helpende plus behandelen: 

  • Wetgeving Wet BIG   
  • Vitale functies observatiegegevens verzamelen 
  • Medicatieveiligheid 
  • Zorgen voor medicatiegebruik   
  • Katheterzorg en vaardigheid katheterzakje verwisselen 
  • Theorie en vaardigheid wondzorg 
  • Aan- en uitrekken van een Therapeutische Elastische Kous 
  • Omgaan met onbegrepen gedrag 
  • Stervensproces en palliatieve zorg 
  • Basiskennis ziektebeelden 
 • Vooropleiding en toelating

  Om deze opleiding Helpende plus te kunnen volgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • Diploma Helpende 
  • Minimaal acht uur per week werkzaam in de zorg op niveau 2 
  • Begeleiding van een werkbegeleider/praktijkopleider op de werkplek 
  • Bereidheid om tijd te stoppen in het leertraject, gelegenheid tot zelfstudie 
 • Toetsing en examen

  De theorie van het Keuzedeel Helpende plus toetsen we met een kennistoets en een toets rekenen bij het toedienen van medicatie. Het keuzedeel rond je in de praktijk af met een praktijkexamen. Het examen is een examen van het Consortiumbo.   

  Werkprocessen 

  D1-K1: Voert eenvoudige verzorgende handelingen uit 

Waarom een keuzedeel?

Je wilt je werk als helpende verrijken door je nog verder de kwalificeren. Door het volgen van het keuzedeel Helpende plus worden je kansen in de arbeidsmarkt vergroot. Door deze niveau 2 bijscholing ben je breder in te zetten in de zorg. Een meerwaarde voor jou en voor je werkgever. 

Na dit keuzedeel

Als Helpende Zorg en Welzijn met een plus keuzedeel ben je breder inzetbaar in de zorg. Het volgen van deze bijscholing vergroot dus je kansen op de arbeidsmarkt. Niet onbelangrijk, want door de ontwikkelingen in de zorg is de complexiteit van de zorgvraag toegenomen.  

Met dit keuzedeel heb je je als Helpende plus bekwaamd in eenvoudige verzorgende vaardigheden die veel gevraagd worden. Je kunt werken volgens protocollen die bijvoorbeeld een rol spelen bij het verzamelen van gegevens via meten van de pols en temperatuur, het toedienen van medicatie, het druppelen van ogen, oren of neus van de cliënt en het aan- en uittrekken van steunkousen. Je kunt afwijkingen bij de cliënt signaleren en daar adequaat mee omgaan en handelen in acute situaties. Je weet waartoe je zelf bevoegd bent en wanneer je de expertise van andere deskundigen moet inroepen. 

Met een mbo-certificaat Helpende plus ben je breder inzetbaar in de zorg en welzijn. Daarmee vergroot je niet alleen je eigen kansen op de arbeidsmarkt, ook voor je werkgever ben je breder inzetbaar.  

Praktische info

duur
niveau 2
vorm Keuzedeel
start Op Maat
 • MBO Utrecht op Maat
 • Wordt op meerdere locaties aangeboden en in company
 • K0905 / Helpende plus
 • Certificaat
 • Nee
 • € 1.045 per deelnemer

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. 

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Deelname en data

De bijscholing Helpende plus gaat door bij voldoende aanmeldingen. Het maximale aantal deelnemers is 24, minimale aantal deelnemers 12. 

In september 2022 start er een klas, lesdagen zijn op:

 • Donderdag 15 september
 • Donderdag 29 september
 • Donderdag 13 oktober
 • Donderdag 20 oktober
 • Donderdag 24 november

 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

Dit keuzedeel voor een groep zorgmedewerkers binnen jouw eigen organisatie? 

De kennis en vaardigheden van zorgmedewerkers opfrissen? Medewerkers omscholen zodat zij snel aan de slag kunnen met een acute zorgvraag? De leereenheden, trainingen en keuzedelen van MBO Utrecht Op Maat zijn ook incompany af te nemen. Afgestemd op de actuele zorgvraag en zorgbehoefte van de zorgorganisatie. 

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!