Bekijk ons aanbod

Training Verpleegkundig rekenen in de zorg

Verpleegkundig rekenen, of Medisch Rekenen is voor veel zorgprofessionals een lastig onderwerp.

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Verpleegkundig rekenen, of Medisch Rekenen is voor veel zorgprofessionals een lastig onderwerp. Toch is het goed onder de knie hebben van het rekenen een must op de werkvloer. Ben je een Helpende plus, verzorgende IG of verpleegkundige die voorafgaand aan de periodieke toets rekenvaardigheid? Dan is de training Verpleegkundig Rekenen in de zorg echt iets voor jou.  

Over de training

 • Voor wie?

  Verpleegkundig Rekenen wordt soms ook wel Medisch Rekenen genoemd. Het is voor vele (toekomstig) zorgprofessionals een lastig onderwerp. Niet alleen moet de toets voldoende worden afgerond tijdens de opleiding, de rekenvaardigheid wordt ook periodiek getoetst.  

  De training verpleegkundig rekenen in de zorg is specifiek ontworpen voor Helpende plus, verzorgende IG en verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma en voorafgaand aan de periodieke toets nog extra oefening nodig hebben. 

 • Wat ga je leren?

  Afhankelijk van je functie worden de volgende onderwerpen behandeld: 

  • Rekenen bij toedienen orale medicatie 
  • Rekenen bij insuline toedienen (IE) 
  • Rekenen bij injecteren 
  • Rekenen bij toedienen van sondevoeding 
  • Rekenen bij toedienen van zuurstof 
  • Rekenen bij infusietherapie 

  De training wordt afgerond met een proeftoets ter voorbereiding op de periodieke toets van de organisatie. 

 • Resultaat

  De training wordt afgesloten met een bewijs van deelname met vermelding van de onderwerpen in verpleegkundig rekenen die gevolgd zijn. 

 • Inhoud en vakken

  Onderdelen van Verpleegkundig Rekenen die behandeld worden zijn: 

  • Vaste Medicatie
   Bij dit onderdeel bereken je hoeveel tabletten of pillen een zorgvrager toegediend dient te krijgen. Het lijkt erg op de berekenen bij het oplossen.  
  • Oplossen
   Hierbij wordt er een berekening gemaakt om te kijken hoeveel ml. er gegeven moet worden. Het gaat om verschillende varianten. Het kan gaan om een oplossing in %-vorm. Of dat de sterkte is aangegeven per aantal ml. of met IE. 
  • Verdunnen
   Je maakt van een bestaande variant een minder sterke variant. Er moeten twee berekeningen gedaan worden. Bij het eerste gedeelte kijkt je namelijk naar de hoeveelheid dat uit de aanwezige oplossing genomen moet worden. Verder moet je een andere vloeistof zoals water toevoegen. 
  • Zuurstof
   Je berekent hoelang er met een zuurstoftank gedaan kan worden. Allereerst bereken je hoeveel zuurstof er aanwezig is in de tank. Dit totale bedrag deel je door de vraag per minuut van de patiënt. 
  • Druppelsnelheden
   Hierbij kijk je op welke snelheid de voedingspomp of infuus moet worden ingesteld. Het kan zo zijn dat er gevraagd wordt om het aantal druppels per minuut, of het aantal ml. per uur. 
 • Vooropleiding en toelating

  Om deze training Verpleegkundig Rekenen in de zorg te kunnen volgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • Diploma Helpende plus, Verzorgende IG en Verpleegkunde 
  • Studenten / deelnemers Helpende plus, Verzorgende IG en Verpleegkunde 
  • Je bent bereid om tijd te stoppen in het leertraject en hebt gelegenheid tot zelfstudie.
    
 • Toetsing en examen

  De training wordt afgesloten met een proeftoets over de gevolgde onderwerpen. 

Waarom een training?

Je wilt graag up to date blijven binnen jouw vakgebied of je verder specialiseren. 

Na deze training

Na het volgen van de training Verpleegkundig Rekenen in de zorg heb je extra uitleg en oefening gehad over verpleegkundig rekenen in de zorg voorafgaand aan de periodieke toets. 

Praktische informatie

duur Eén dagdeel
niveau 2, 3, 4
vorm Training
start Op Maat
 • MBO Utrecht op Maat
 • Wordt op meerdere locaties aangeboden of in company
 • Verpleegkundig rekenen in de zorg
 • Certificaat
 • Nee
 • Kosten voor individueel traject of traject voor een groep verschillen. Neem contact met ons op.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. 

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Deelname

De cursus gaat door bij voldoende aanmeldingen. Het maximale aantal deelnemers is 12, minimale aantal deelnemers 8. 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

Deze training voor een groep zorgmedewerkers binnen uw eigen organisatie?

De kennis en vaardigheden van zorgmedewerkers opfrissen? Medewerkers omscholen zodat zij snel aan de slag kunnen met een acute zorgvraag? De leereenheden, trainingen en keuzedelen van MBO Utrecht Op Maat zijn ook in company af te nemen. Afgestemd op de actuele zorgvraag en zorgbehoefte van de zorgorganisatie.

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!