Bekijk ons aanbod

Verpleegtechnische handelingen

Fris je kennis over voorbehouden en risicovolle handelingen op

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

Als je verpleegtechnische handelingen uitvoert als zorgprofessional, moet je bevoegd en bekwaam zijn. Goede na- en bijscholing is daarbij van belang. Na het volgen van de training verpleegtechnisch handelen en het doorlopen van de oefenstations is jouw kennis over voorbehouden en risicovolle handelingen opgefrist en op peil. 

Over de training

 • Voor wie

  Deze training is voor verzorgenden, (persoonlijk) begeleiders, zzp-ers mbo-niveau 3 en 4, werkzaam bij een erkend leerbedrijf. Ook voor verzorgenden en verpleegkundigen die enkele jaren uit de zorg zijn geweest is dit een mooie opfriscursus met de allernieuwste ontwikkelingen. 

 • Wat ga je leren?

  De training verpleegtechnisch handelen is een perfecte aanvulling wanneer je meer van betekenis wilt zijn voor de zorgvrager. Voor werkgevers is het aantrekkelijk dat alle geschoolde medewerkers op niveau 3 en 4 deze handelingen kunnen doen, zodat er minder mensen nodig zijn op een groep cliënten.

  Voorafgaand aan de lessen volg je de e-learning en maak je de bijbehorende toetsen via het leerportaal van de instelling of de e learning van Noordhoff health . Tijdens de lessen worden de vaardigheden geoefend in skills. Tijdens het oefenen werk je in groepjes en wissel je steeds van werkstation. Je maakt hierbij gebruik van Vilans/Kick-protocollen waar elke landelijke zorginstelling mee werkt. De docent observeert en geeft waar nodig uitleg, stelt verdiepende vragen en geeft feedback. Er is tijd en ruimte om ervaringen uit te wisselen 

  De vaardigheden worden getoetst met een praktijkexamen. Je gaat in de praktijk onder begeleiding aan de slag met de opdrachten. De opdrachten voer je uit en je maakt er een verslag van. De opdrachten dienen met een voldoende vanuit de praktijk te worden beoordeeld, alsook door de docent. 

 • Resultaat

  De training wordt bij voldoende resultaat en aanwezigheid, afgesloten met een bewijs van deelname met vermelding van de verpleegtechnische handelingen. 

 • Inhoud en vakken

  Voor het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen moet je bevoegd en bekwaam zijn. De docent die wordt ingezet voor het aanleren van verpleegtechnische handelingen is zelf ook bevoegd en bekwaam.  

  De training is een verdieping en bevat de volgende verpleegtechnische handelingen:  

  • Medicatie (medicatieveiligheid, toedieningsvormen, rekenen orale medicatie) 
  • Injecteren (rekenen bij injecteren, s.c, i.m., vleugelnaaldje) 
  • Bloedglucose bepalen en insuline toedienen met insulinepen (rekenen bij IE) 
  • Wondverzorging (rode, gele, zwarte wonden, smetten, decubitus) 
  • Verzamelen van monsters ten behoeve van diagnostiek 
  • Katheteriseren van de blaas bij vrouwen, mannen en suprapubische katheter 
  • Blaas en katheterspoelen 
  • Zuurstof en saturatie meten (rekenen bij zuurstof toediening) 
  • Verzorgen tracheostoma en tracheacanule  
  • Mond- en keelholte uitzuigen  
  • Inbrengen en verwijderen van neusmaagsonde 
  • Toedienen van sondevoeding per portie en per voedingspomp (rekenen bij sondevoeding 
  • Verzorgen van een PEG sonde 
 • Vooropleiding en toelating

  Om de training verpleegtechnisch handelen te kunnen volgen, moet je voldoen aan onderstaande voorwaarden: 

  • Oud opgeleid Verzorgenden (diploma ZV, MDGO-VZ, MDGO-VP) en Persoonlijk begeleiders niveau 4 (diploma MZ4, SPW4) of 5 (SPH) die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, zorg aan chronisch zieken, verslavingszorg of psychiatrie. 
  • Minimaal acht uur per week werkzaam in de zorg op niveau 3 of niveau 4 
  • Begeleiding van een werkbegeleider/praktijkopleider op de werkplek. 
  • Bereidheid om tijd te stoppen in het leertraject en gelegenheid tot zelfstudie. 
 • Toetsing en examen

  De theorie wordt getoetst met een kennistoets op het leerplein van de organisatie of een kennistoets en een toets verpleegkundig rekenen.   

  De training wordt in de praktijk afgerond met een praktijkopdracht en een volledig afgetekende vaardighedenlijst. 

 • Werkprocessen

  NVT of D1-K1-W3: Voert verpleegtechnische handelingen uit 

Waarom een training?

Vanuit de wet BIG worden er duidelijk omschreven eisen gesteld aan zorgverleners die deze verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Wanneer je deze opleiding hebt gevolgd, kun je breder worden ingezet in het werkveld. 

Iets voor mij?

Deze training is een bijscholing voor medewerkers van zorginstellingen die in het bezit zijn van een diploma Verzorgende-IG of Verpleegkunde. 

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Na deze training

Na de training en het succesvol afronden van de toetsen en praktijkopdracht ben je in staat om verpleegtechnische vaardigheden bekwaam uit te voeren en ontvang je een certificaat.  

Maatwerkoplossingen voor organisaties en groepen

Hannie van Beers, adviseur Leven Lang OntwikkelenHeeft jouw organisatie specifieke opleidingswensen? MBO Utrecht Op Maat biedt flexibele oplossingen voor wat jij nodig hebt. Samen met jou stemmen we af welke onderwijs nodig is om de actuele scholings- en ontwikkelvragen op de werkvloer te beantwoorden.

Onze adviseur Leven Lang Ontwikkelen helpt je graag met advies over een incompany traject of een offerte op maat. Neem telefonisch contact op via 06-15313970 of laat je gegevens achter.

Vul het contactformulier in

Praktische informatie

duur 14 dagdelen
niveau 2, 3, 4
vorm training
start In overleg
 • Academie voor Zorg en Welzijn
 • In overleg
 • Verpleegtechnisch handelen
 • bewijs van deelname
 • Ja
 • Kosten voor individueel traject of traject voor een groep verschillen. Neem contact met ons op.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

Deelname

De cursus gaat door bij voldoende deelname. Het maximale aantal deelnemers is 24, minimale aantal deelnemers 12. 

 

“We starten iedere aanmelding met een intakegesprek waarin de vraag of leerbehoefte wordt verkend. Daarna volgt een leer-ontwikkel advies of een samenwerking. Deze manier van maatwerk zorgt voor motivatie en leerplezier!“

Maaike de Bruin, teamleider

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

 1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
 2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
 3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
 4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
 5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!