BIZZ Talent 2015-2016

Op 8 juni is Wilmer de Wilde gekozen tot MBO Utrecht ondernemer van 2016. Hij viel op met zijn bedrijfsconcept interieuradvies.online dat huiseigenaren in tien online stappen helpt bij het verfraaien van hun huis.

De eerstejaars van de opleiding Bouwkunde, Vormgeving, design en architectuur wil zijn creativiteit gebruiken om mensen te helpen met nieuwe ontwerpen. “Ik heb door het BIZZ Talent Programma zoveel geleerd over het opzetten van een eigen bedrijf. Ik presenteer me nu beter en ik weet nu hoe belangrijk het is om je passie te volgen.”

BIZZ Talent, MBO Utrecht, UOA

Ambities
Het BIZZ Talent Programma is een samenwerking tussen de stichting UOA (Utrechtse Ondernemers Academie) en MBO Utrecht. Hierbij krijgen getalenteerde en ambitieuze mbo-studenten de kans om een eigen bedrijf op te richten. Tijdens de finale presenteerden zeven studenten hun bedrijfsidee aan het publiek. Dennis Punt (22 jaar uit Vianen) en Natcha Thiangbut (19 jaar uit Ermelo) pakten flink uit met hun evenementenbureau DatJa Events. De twee (1e jaars Medewerker evenementen) richtten zich op de opkomende subcultuur bij jongeren en bootsten een event voor gamers na. Okke Everts (1e jaars Bouwkunde) had een bedrijfsidee Goedkoopste Winkelroute uitgewerkt.

Speelse wijze
Jasmijn Draaisma (17 jaar, eerste jaar Leisure & Hospitality) stelde haar bedrijf ‘Ik heb er de ballen van’ voor. Zij heeft veel werk gemaakt van een educatief spel dat jongeren op speelse wijze informatie gaf over roken, drugs en seksualiteit. De student kreeg veel positieve reacties op de uitgestalde kinderchampagne, hartensnoepjes, een prijsvraag en een website.“Ik wil jongeren tot 14 jaar bewust maken van de risico’s. Voor mij was het een uitdaging om dat op een leuke, positieve manier te doen.”

De andere bedrijven waren van Takis Lambrakis en Laurens Remy (House of Banks). Voordat de jury de BIZZ Talent-ondernemer van 2016 bekendmaakte, overhandigde Jasmijn Draaisma symbolisch een cheque van 250 euro aan een goed doel, Return to Sander.

BIZZ Talent, MBO Utrecht, UOA

Droom
De jury van BIZZ Talent bestond uit Jaap Rauw (Mazars), Henk Beekers (UOA) en Margreet Rookmaker (MBO Utrecht). De winnaar kreeg 250 euro en een gratis deelname aan de UOA Business Course (24 avonden over succesvol ondernemen). Margreet Rookmaker (voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht) zegt dat er ongelofelijk veel ondernemerstalent en ambitie onder mbo’ers is. “We hebben hele mooie dingen gezien. Dit jaar waren de deelnemers erg enthousiast en verschillend. Toch hadden ze één droom hetzelfde, ze wilden allemaal ondernemer worden. Wilmer heeft vooraf goed nagedacht over de mogelijkheden van zijn eigen bedrijf. Zijn website was prachtig, net als de demo voor de jury. Hij richt zich prima op zijn klanten en heeft goede relaties met makelaars.”

Ondernemen is topsport
De UOA zegt dat ondernemen topsport is. Als je succesvol wilt worden, moet je obstakels overbruggen. Bij BIZZ Talent krijgen studenten alle ruimte om hun ondernemerstalent te ontwikkelen. Het programma duurt een jaar. In die tijd krijgen deelnemende studenten praktische lessen van andere ondernemers. Zij kunnen ook terugvallen op een Business Coach. Programmacoördinator Elisabetta Cascino: “Ons programma er is om de dromen van de studenten waar te maken. Ze leren veel praktische vaardigheden op het gebied van financiën en marketing. Ook schrijven ze zich in bij de Kamer van Koophandel.”

Spannend
Marnix de Boer was finalist bij BIZZ Talent in 2015. Het programma legde hem geen windeieren.“Ik vond het enorm spannend en leuk om vorig jaar mee te doen. Een jaar later loopt mijn eigen bedrijf als een trein, want ik doe de acquisitie voor meer dan 250 kantoren en heb een heel goed inkomen.”