Russische delegatie op bezoek bij MBO Utrecht

Donderdag 26 februari ontving MBO Utrecht 21 schooldirecteuren, het hoofd Curriculum Beroepsonderwijs van het ministerie voor Educatie en Wetenschap en de vicevoorzitter en coördinator van de Kamer van Koophandel uit de Russische provincie Perm. Het werkbezoek was bedoeld om een kijkje te nemen in de keuken van het Nederlandse beroepsonderwijs. Eerder deze week werd een school in Duisburg (D) bezocht.

Bestuursvoorzitter Margreet Rookmaker heette de delegatie welkom en schetste kort het doel van MBO Utrecht: goed opgeleide, ondernemende en maatschappelijk betrokken studenten afleveren die hun plek weten te vinden in de samenleving. Veronique Fijen van de MBO Raad belichtte vervolgens de opzet van deze koepelorganisatie, het Nederlands schoolsysteem, de financiering ervan en de samenwerking met het bedrijfsleven. Interessante onderwerpen voor de Russen, zo bleek uit het grote aantal vragen.

Na alle theorie was er ruimte voor de praktijk. Frans Tielens, docent Techniek, leidde de groep rond door de praktijklokalen van Engineering, Metaal en Hout. En vervolgens vertelde docent Emile Schoneveld over de vakken en het curriculum van zijn werkveld Welzijn. “In ons vak gaat het om mensen. Ik ben ervan overtuigd dat stagiairs het verschil kunnen maken. Door een steen te verleggen in de rivier, kunnen zij de loop ervan veranderen. Met andere woorden, het leven van mensen beïnvloeden.” Alle Russische gasten kregen een steen, als herinnering aan MBO Utrecht en om eraan te denken elke dag iets positiefs te doen voor een student. De geste werd met applaus ontvangen, net als de afscheidswoorden in het Russisch van Ivo Israel, hoofd P&O bij MBO Utrecht en tevens initiatiefnemer van het bezoek.

Delegatieleider Elena Mironova toont zich zeer tevreden over het bezoek. “Het Nederlandse onderwijssysteem staat qua financiering dichter bij ons systeem dan het Duitse; beide worden door de overheid bekostigd. We moeten ons blijven ontwikkelen en kunnen leren van de Nederlandse aanpak. Zo heeft de decentralisatie naar de regio in Nederland tot goede resultaten geleid. Wij willen ook naar meer autonomie.” Ook de kennismaking met de MBO Raad was interessant. aldus Mironova. “We gaan nadenken over de inrichting van zo’n koepel voor overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen in Perm. Dat zou kunnen helpen de kwaliteit van onderwijs te bewaken.”

Ivo Israel kijkt eveneens met veel plezier terug op het bezoek: “Ik ben heel erg blij nader kennis te kunnen maken met zo’n omvangrijke delegatie. Hoewel wij verschillen in achtergrond, is de missie waarvoor wij gesteld zijn vergelijkbaar: jongeren toeleiden naar een beroep en/of vervolgopleiding om ze zo een goede basis mee te geven voor de arbeidsmarkt. Ik denk dat wij heel erg veel van elkaar kunnen leren!”

russisch-bezoek-mboutrecht

Deel deze pagina: