Scholieren enthousiast over vmbo- en mbo-project ‘Ondernemend talent’

Foto project 'Ondernemend talent'

“Hoe vaak krijg je op het vmbo de kans om een eigen bedrijfje op te zetten? Deze mogelijkheid heb ik met beide handen aangegrepen omdat ik van kleins af aan al ondernemer wil worden,” zegt Robin Kruithof (16 jaar) uit IJsselstein, winnaar van het project ‘Ondernemend talent.’ Dit project is een samenwerking tussen Cals College IJsselstein en MBO Utrecht en heeft als doel het verbeteren van de doorstroming van vmbo naar mbo.

Met het project ‘Ondernemend talent’ kunnen leerlingen uit het vierde jaar van het Cals College proeven aan een commercieel/financieel economische mbo-opleiding. Over een periode van twaalf weken werkten de vmbo-tl-studenten aan het opzetten van een eigen bedrijf onder begeleiding van docenten van het Cals College en MBO-Utrecht. Dinsdagavond 3 februari presenteerden de jonge ondernemers hun ondernemingsplan en ervaringen aan een jury. Deze bestond uit Margreet Rookmaker, voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht, Nico de Jong, algemeen directeur/bestuurder Cals College en Dirk van der Spoel, extern projectadviseur ‘Ondernemend Talent’.

Nico de Jong, algemeen directeur/bestuurder Cals College, vindt dat zijn leerlingen door ‘Ondernemend talent’ extra kansen krijgen om hun talent te ontdekken. “Ze leren wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. Lukt het ze om creatief en flexibel bezig te zijn, een financieel plaatje te maken en te netwerken? Na afloop hebben ze ook een beter beeld of een commercieel/financieel economische mbo-opleiding bij ze past. Onze formule slaat aan, want het aantal deelnemers is in één jaar tijd gestegen van zeven naar 21.”

Margreet Rookmaker, voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht, deelt haar enthousiasme. “Hier gebeuren heel mooie dingen. Dit project sluit naadloos aan bij ons uitgangspunt van ondernemerschap in het onderwijs. Daarnaast vinden wij samenwerking met het vmbo erg belangrijk om te ondersteunen dat de student de juiste studieplek vindt. Om die reden investeren wij ook veel in samenwerking met het hbo.”

Alle leerlingen die meegedaan hebben aan het project geven aan veel geleerd te hebben. “Om vanuit het niets iets te moeten opzetten, is enorme uitdaging en daar hebben wij veel van geleerd”, zeggen Lisanne en Eline, de oprichtsters van de onderneming Glitterstones. Robin vult aan: “Ik heb geleerd hoe je moet ondernemen en hoe je een marketingplan moet maken maar ik heb ook gemerkt dat als je van je onderneming een succes wilt maken, je moet weten met welke mensen je moet samenwerken”. Robin geeft ook aan dat hij met zijn onderneming FIFA Coints nog even doorgaat.

Alle deelnemers krijgen een certificaat en het plaatsingsrecht voor een intakegesprek bij de MHBO Academie. De MHBO Academie is een van de dertien academies van MBO Utrecht. Met deze opleiding worden studenten goed voorbereid op een snelle doorstroming naar het HBO. Ze krijgen lessen en methodes aangeboden uit het hbo-propedeusejaar.

Deel deze pagina: