Sem Bovenberg en Larisa Dedic winnen BIZZ Talent 2017!

Sem Bovenberg en Larisa Dedic van MBO Utrecht zijn op dinsdag 6 juni gekozen tot BIZZ Talent-ondernemer van 2017. De twee ondernemerstalenten vielen op met hun bedrijfsconcepten voor kinderen met gedragstoornissen en een merchandisebedrijf.
Het BIZZ Talent Programma is een samenwerking tussen de stichting UOA (Utrechtse Ondernemers Academie) en MBO Utrecht. Hierbij krijgen getalenteerde en ambitieuze mbo-studenten de kans om tijdens hun opleiding een eigen bedrijf op te richten.

Bijzonder
“Het was superleuk om mee te doen aan het BIZZ Talent Programma. Wij kregen het afgelopen jaar op het mbo alle ruimte om mooie dingen neer te zetten in ons eigen bedrijfje. Ondernemen is durven, doen, niet bang zijn voor mislukkingen en ervoor gaan. Halverwege het schooljaar mochten wij pitchen bij de Rabobank, dat vond ik een geweldige ervaring,”zegt Sem Bovenberg. “Ik heb veel geleerd van mijn coach en andere ondernemers. Het was bijzonder om te zien hoe zij met hun eigen bedrijf omgingen,” vindt Larisa Dedic. De twee studenten zitten bij elkaar in de klas in het eerste jaar van de opleiding Medewerker Evenementen.

De Stadstuin
“MBO Utrecht vindt ondernemerschap en ondernemend gedrag heel belangrijk. Ondernemer zijn leer je niet uit een boek, maar door het te doen. Bij het BIZZ Talent Programma volgen studenten een jaar lessen en trainingen bij De Stadstuin in Utrecht. Veel start-ups van beginnende bedrijven zijn daar begonnen. Alle deelnemers worden begeleid door een coach, onze docenten en ervaren ondernemers. Dit programma is bedoeld voor gemotiveerde studenten die graag willen laten zien waar ze goed in zijn. Zij doen dit naast hun reguliere opleiding,”zegt Onderwijsdirecteur Jan van Grunsven.

Finale
Bij de finale van het BIZZ Talent Programma presenteerden vier studenten hun eigen bedrijf aan het publiek op het Beursplein (aula Bontekoelaan). Rosalie Brouwer (opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen) gaf kinderen met een verstandelijke beperking een leuke dag door kinderfeestjes, spelletjesdagen en sportdagen te organiseren. Dave Sanchez Diez (medewerker Evenementen) regelde spelletjes op locatie. Sem Bovenberg (medewerker Evenementen) zorgde met zijn merchandisebedrijf Was Vet voor een goede herinnering aan een topevenement. Larisa Dedic (medewerker Evenementen) richtte zich op kinderen met gedragsstoornissen.

Risico’s nemen
De jury bestond uit Henk Beekers (Utrechtse Ondernemers Academie, UOA), Jaap Rauw (Mazars Utrecht, accountancy) en Margreet Rookmaker ( MBO Utrecht). Het publiek koos Sam Bovenberg als dagwinnaar voor de beste presentatie. Henk Beekers (UOA) benadrukte dat een startende ondernemer flexibel moet zijn, risico’s durft te nemen en doorzettingsvermogen heeft. Deze kanjers haalden vandaag de eindstreep omdat zij leerden zeilen in een storm.”

Veel ambitie
Margreet Rookmaker (voorzitter College van Bestuur MBO Utrecht) vindt dat er ongelofelijk veel ondernemerstalent en ambitie onder mbo’ers is. “Wij hebben vandaag hele mooie dingen gezien. Sam en Larissa hebben heel goed nagedacht over de mogelijkheden van hun eigen bedrijf. Larissa is sociaal bewogen, heeft een netwerk verzameld en dacht goed na over de markt. Sam maakte indruk met zijn bedrijfsconcept en zette zichzelf stevig neer met zijn product.”

De twee winnaars eindigden met hetzelfde aantal punten en wonnen 250 euro en een UOA Business Course (24 avonden over succesvol ondernemen). Een deel van het inschrijfgeld van alle deelnemers (300 euro) ging naar een goed doel, Blink Now. Ook was er applaus voor een groepje studenten van BIZZnizz van de Event Academie voor de organisatie van de finaledag.

Uitdaging
Freek Moolenaar, projectleider Ondernemerschap, zegt dat het belangrijk is dat studenten naast hun studie iets extra’s doen. “Een groot aantal jongeren gaat na hun opleiding aan de slag als ondernemer/ZZP’er. Maar ook bij een vaste baan verwachten werkgevers een ondernemende, assertieve houding. Je hebt hiermee een grote voorsprong als je begint met werken. Onze studenten zijn een jaar lang begeleid door mensen uit het werkveld. Voor ons is het onderwijs is op deze manier veel uitdagender en simpel leuker.”

Deel deze pagina: