Laptop eisen opleidingen ICT Academie

Dit zijn de specificaties voor schooljaar 2020/2021

Let op:
Voor alle opleidingen geldt dat je MS Office (Windows en\of Mac) kunt installeren via het Office365 account dat via school wordt aangeboden.

Bij de ICT Academie heb je een laptop nodig. Welke laptop je kiest, hangt natuurlijk af van een aantal factoren, waarbij de inhoud van je portemonnee een belangrijke rol speelt. Om je een beetje te helpen bij de keuze hebben we voor de verschillende opleidingen de laptop wensen op een rijtje gezet. Als jouw laptop niet aan deze wensen voldoet, dan kan het zijn dat je (delen van) de lessen niet goed kunt volgen.

In verband met het thuisonderwijs is het noodzakelijk dat de laptop beschikt over een webcam of dat je een losse webcam aanschaft..

Voor de niveau 2 opleidingen kun je een gewone laptop aanschaffen. Let op: de laptop moet op Windows 10 draaien. Een Chromebook is dus sowieso niet geschikt. Een Macbook kan, als daar Windows 10 op geïnstalleerd is (via bijvoorbeeld Bootcamp).

Opleidingen op niveau 3 en 4 stellen wat zwaardere eisen aan je laptop. Als je misschien wilt doorstromen naar een hogere opleiding is dat dus iets om rekening mee te houden (mocht je een nieuwe laptop gaan kopen).

Voor de niveau 3 opleiding Allround medewerker IT systems and devices en niveau 4 Expert IT systems and devices gelden de volgende eisen:

 • Intel i5 of i7 Quad core processor – 4e generatie of hoger (Minimaal 4 cijfers in de processorcode bv. I5-5300 of I7-5300)
 • 8 GB werkgeheugen, bij voorkeur 16 GB
 • Zowel hardwarematig als softwarematige ondersteuning voor 64bit virtuele systemen
 • 500 GB of meer harde schijf (bij voorkeur SSD)

Voor de niveau 4 opleidingen Software Developer gelden de volgende eisen:

 • Wij adviseren één van de volgende merken: HP, DELL, ASUS, MSI of AlienWare.
 • Intel I5 of I7 Quad core processor – 6e generatie of hoger (Minimaal 4 cijfers in de processorcode bv. I5-6200 of I7-6500)
 • Zowel hardwarematig als softwarematige ondersteuning voor 64 bit virtuele systemen
 • NVidia of ATI Grafische kaart met minimaal 2 GB videogeheugen met minimaal OpenGL 4 ondersteuning.
 • 8 GB werkgeheugen of meer
 • 500 GB of meer harde schijf (bij voorkeur SSD)
 • Bouwjaar 2018 of later

Een laptop met deze specificaties kan worden aangeschaft voor rond de 800 euro.

Campusshop
Op de Campusshop kun je je laptop bestellen. Je hoeft hier niet te bestellen, maar het is wel handig. Wanneer je MBO Utrecht selecteert, zie je namelijk in één oogopslag welke laptops geschikt zijn voor jouw opleiding. Daarnaast krijg je bij de Campusshop gratis twee jaar studentenservice, wanneer je laptop kapot gaat wordt deze binnen vijf werkdagen gemaakt. Wij raden je met klem aan een verzekering voor je laptop af te sluiten. MBO Utrecht is niet aansprakelijk voor diefstal en/of schade aan jouw laptop; bij de Campusshop kun je deze verzekering ook afsluiten. Iedere student heeft een kluisje tot zijn beschikking waar hij/zij de laptop veilig kan opbergen.