Speciale software voor studenten met dyslexie – Kurzweil

Je rechten
De Wet Gelijke behandeling is helder: scholen moeten adequate voorzieningen treffen om studenten met functiebeperkingen in staat te stellen te functioneren als de anderen. De leerling met dyslexie heeft recht op aanpassingen. MBO Utrecht heeft gekozen om in dit kader gebruik te maken van de Kurzweil 3000 software.

Wat kan het ?
Kurzweil 3000 is voor leerlingen en studenten met dyslexie de meest complete hulpmiddel voor lezen, schrijven, spellen en studeren. Alle functies zijn geïntegreerd en daardoor gemakkelijk te bedienen. Met behulp van de Kurzweil 3000 software kun je teksten laten voorlezen. Bijna alle formaten worden ondersteund. Ook kun je teksten met behulp van een scanner (kopieerapparaat) op school laten inscannen en daarna laten voorlezen. Je kunt via Kurzweil tegelijk luisteren en meelezen met de tekst. Naast het voorlezen is de software ook voorzien van woordenboeken en een mindmap programma, hierdoor is het prima geschikt om je studie te ondersteunen.

Wat kost het en wat moet ik zelf doen?
De kosten voor de software en het gebruik ervan zijn voor MBO Utrecht, wel dien je zelf over een laptop te beschikken. Ook zul je zelf de software op je eigen laptop moeten installeren. Je mag de software thuis en op school gebruiken zolang je bij MBO Utrecht student bent, daarna wordt de software uitgeschakeld. Naast de laptop versie zijn er ook mogelijkheden voor Kurzweil op je mobile device (Telefoon / tablet)

Mag ik Kurzweil tijdens examens gebruiken?
Kurzweil mag niet gebruikt worden tijdens examens, hiervoor zijn andere voorzieningen beschikbaar.

Meer info?
Meer informatie over het product Kurzweil kun je vinden op de website van Lexima. Ben je student van MBO Utrecht en wil je hiervan gebruik maken, neem dan contact op met je studie coördinator.

De software downloaden?
De software kun je via de volgende links downloaden, let op je hebt eerst een persoonlijke licentiecode nodig die je via school kunt aanvragen (via je studie coördinator), anders werkt de software niet.

Download voor Windows.
Download voor Apple.

De installatiehandleiding kun je hier vinden:
Voor de MAC.
Voor Windows.

Extra stemmen
Het is mogelijk extra stemmen te downloaden, dit kunt u doen via onderstaande link:
Voor de Mac.
Voor Windows.