Student pakt wereldtitel darten tot 18 jaar

Justin van Tergouw droomt er al jaren van om net zo goed te worden als Michael van Gerwen. Toen hij als kind zijn eerste pijltje gooide, bleek hij een natuurtalent. Op 12 januari 2017 pakte de 16-jarige student uit Utrecht de titel Wereldkampioen bij de jeugd tot 18 jaar. Dat gebeurde bij de BDO Lakeside World Youth Championships in Frimley Green.
De nieuwe wereldkampioen wil maar één ding: profdarter worden en zijn mbo-opleiding afmaken. En daar werkt hij heel erg hard voor. Het jonge darttalent begon in september 2016 met de mbo-opleiding Administratief medewerker. Zijn klas en alle docenten zijn erg trots op hem en het regent felicitaties op Facebook. Maar de eerstejaars blijft er zelf broodnuchter en bescheiden onder. Al geeft hij wel toe dat het soms pittig is om school en het darten te combineren.

Groot darttalent
Justin van Tergouw pakte in 2016 twintig titels in zijn klasse, waaronder die van Nederlands kampioen, Europees kampioen en wereldkampioen. Zijn coach en begeleider Co Stompe noemt hem een heel groot darttalent bij de jeugd.  “Doordat mijn moeder veel voor mij regelt (vervoer naar wedstrijden, hotels, vliegreizen, sponsors, website, Facebook) kan ik me helemaal op het darten en mijn opleiding richten. Ik speel elke maand in het buitenland.”

Passie
De passie voor darten ontstond in 2006 toen zijn vader Lucien totaal onverwacht overleed. “Mijn vader was een hele goede darter. Ik merkte dat ik het ook leuk vond om op onze trainingszolder een pijltje te gooien. Het was leuker dan voetbal. Is er ook een competitie darten voor kinderen, vroeg ik aan mijn moeder.” Bij het Dartcentrum in Nieuwegein is het balletje gaan rollen. Op zijn tiende speelde hij al voor een publiek van 2500 man.

Uren trainen
De Utrechtse student maakt lange dagen. Na school traint hij minstens één tot twee uur bij het dartbord. “Bij de Nederlandse ranking speel je zo zes wedstrijden achter elkaar. Ik doe elke week aan een paar toernooien mee,” vertelt Justin van Tergouw. “MBO Utrecht denkt intensief met ons mee over de opleiding. We hebben nu extra gesprekken over hoe de docenten ons nog beter kunnen helpen. Justin leeft maar voor één ding, het darten. Hij wil ooit nummer 1 bij de profs zijn. Ik hoop dat zijn droom uitkomt. Dat lukt alleen als hij keihard werkt en zijn best doet. Maar het is ook belangrijk om een diploma te halen,” zegt Miranda van Tergouw.

Maatwerk
Uiteraard is zijn mentor/Studie Loopbaan Begeleider (SLB’er) Bilal Adardor heel trots op het jonge darttalent. “Ik heb regelmatig contact met Justin en zijn moeder om te kijken of alles goed gaat. Hij kan altijd bij mij of de andere docenten aankloppen als er wat is. MBO Utrecht staat voor maatwerk en dit is daar een mooi voorbeeld van. We doen er samen alles aan zodat hij de komende twee jaar zijn opleiding zo goed mogelijk doorloopt,”zegt Bilal Adardor.

justin tergouw3

 

Deel deze pagina: