Twee studenten kijken terug op hun bijzondere stage in Ghana

“Weet je dat je met hele kleine dingen als een pen iets groots kunt doen? Dat is voor een kind in Ghana een wereld van verschil. Natuurlijk kan je met een buitenlandstage van drie maanden niet de hele wereld veranderen, maar begin dan met het begeleiden van kinderen bij hun huiswerk. Ik vond hun liefde en blijheid bijzonder.” Twee studenten blikken terug.

Stage Ghana, MBO Utrecht

Toen Cyrelle Schep (18 jaar) en Dyon Imandt (18 jaar) vorig jaar aan hun familie en vrienden vertelden dat ze op stage naar Afrika gingen, was niemand verbaasd. “Ze vonden het dapper dat wij iets wilden bijdragen aan het onderwijs in een weeshuis,” vertelt Dyon. Haar klasgenoot Cyrelle droomde sinds haar negende over een reis naar Ghana. Ze was opgetogen toen het lukte om een stage te regelen via de stichting Kinderhulp Ghana en Heart for Children Foundation Ghana. De twee studenten uit Lopik en Haastrecht zitten in het derde jaar van de opleiding Pedagogisch medewerker jeugdzorg (niveau 4) bij de Academie voor Welzijn.

Gastvrij
Dyon:“Je krijgt door een internationale stage een indruk hoe mensen aan de andere kant van de wereld wonen. De cultuur in Ghana is zó anders dan in Nederland. De gastvrijheid en de eenvoud van het leven sprak ons allebei aan, net als de praktische aanpak van de stichting Kinderhulp Ghana en Heart for Children Foundation Ghana. Zij regelen niet alleen waterpompen in arme dorpen, maar zorgen er ook voor dat kansarme kinderen gratis naar school kunnen. Helaas is er een groot gebrek aan schoolspullen. Daarom hadden wij 1500 pennen en stiften ingezameld in Nederland.”

Stage Ghana, MBO Utrecht

Weeshuis
Cyrelle: “Toen onze buitenlandstage in maart 2015 definitief was, zijn wij ons inhoudelijk in Ghana gaan verdiepen. Onze stage begon op 2 september 2015 en duurde tot 4 december 2015. Iedereen wilde weten of we een cultuurschok hadden. Nee, want het voelde of we bij een groot gezin hoorden. Het weeshuis in Nsoatre kent een Ghanese directeur, huisvader en huismoeder. De kinderen zien hen als hun ouders. Wij woonden aan de overkant in het gastenverblijf en draaiden mee op school en in de dagopvang.”

Dyon: “Het was wennen dat ze daar niet met een vaste structuur of tijd werken. Het enige wat vast stond, was de dagsluiting. We kwamen ’s avonds om zeven uur met de weeskinderen, huisvader(s) en huismoeder bij elkaar om te zingen, bidden, dansen  en om te luisteren naar een stukje kerkgeschiedenis. In het weeshuis wonen zestien kinderen in de leeftijd van negen tot achttien jaar. Het was onze taak om ze met huiswerk te begeleiden, we deden spelletjes en hielpen bij het eten.”

Gouden tip
Dyon beseft dat onze gezondheidszorg en het onderwijs “heel erg goed zijn” vergeleken met Ghana. Welke gouden tip hebben zij aan andere studenten die interesse hebben in een internationale stage? “Denk na welk doel je met je stage wilt bereiken, maar vergeet vooral niet te genieten. Ga samen met een klasgenoot, want dan kan je elkaar steunen en ervaringen delen,” zegt Cyrelle.

Dyon en Cyrelle maakten zelf een filmpje over hun bijzondere stageperiode.

Deel deze pagina: