MBO Utrecht volop bezig met verkiezingen

Stem en maak het verschil! Die oproep stond op woensdag 21 maart centraal bij het Verkiezingsfestival op Australiëlaan 25. De democratie was die dag letterlijk op school te zien. Het was voor het eerst dat MBO Utrecht een officiële stemlocatie had. In de aula konden studenten (vanaf 18 jaar), medewerkers, buurtgenoten en inwoners uit de gemeente Utrecht tussen 7.30 en 21 uur met een geldige stempas hun stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Verrassing!

Bij de opening van het stembureau staat er om half 8 een onverwachte bezoeker op de stoep. Burgemeester Jan van Zanen komt hoogstpersoonlijk een kijkje op Australiëlaan 25 nemen. Hij wenst de leden van het stembureau veel succes bij hun taak. Een paar medewerkers van MBO Utrecht kijken rond half 2 verbaasd op als zij willen stemmen. Achter de tafel zit Margreet Rookmaker. Niet in haar gebruikelijke baan als voorzitter van College van Bestuur, maar als officieel lid van het stembureau. In die functie kijkt ze of alles ordentelijk verloopt en wijst ze bezoekers op de twee stembussen.

Waarom?

“Dit is een mooie manier om stemmen laagdrempeliger te maken. Het MBO heeft naast een centrale functie in de wijk veel medewerkers en studenten die mogen stemmen. Het is fijn als je dat dicht bij je werk of op school kunt doen. Ons doel is door deze officiële stemlocatie de democratie te ondersteunen en een verbinding met de wijk te leggen. Het is toch fantastisch als je bij de verkiezingen je deuren van de school open doet en dit mogelijk maakt,”zegt Margreet Rookmaker.

Verkiezingsfestival

De Nationale Jeugdraad (NJR) heeft met ProDemus een Verkiezingsfestival bedacht met een aantal activiteiten. “Het idee hierachter is om jongeren bewust te maken hoe belangrijk het is om te stemmen. Zodat ze actief worden in de samenleving en iets doen voor een ander,”vertelt Rick de Breij. Op de wand achter hem hangt de StickerStemWijzer, een laagdrempelige manier om jong en oud bekend te maken met de belangrijkste verkiezingsthema’s. “Super dat MBO Utrecht een officiële stemlocatie is. Wij hadden vorig jaar nog een actie: op ieder mbo een stembureau. Dat werkt drempelverlagend. Veel jongeren zijn nog geen 18 jaar of wonen niet in Utrecht. Maar je maakt ze door al die extra verkiezingsactiviteiten er wel bewust van en dat is echt een investering.”

De Biechtstoel

Maria Luisa Veldstra (19) doet de opleiding Maatschappelijke zorg. Ze heeft voor ze naar school ging, al in haar woonplaats IJsselstein gestemd. Nu staat ze met een paar vriendinnen bij De Biechtstoel. Ze leest: ‘Neem plaats in de stoel en het woord is aan jou. Biecht je liefde voor jouw stad op en vertel hoe het nog beter kan.’ De studente: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn mening moet laten horen. Dat kan door te stemmen in jouw gemeente. Door te stemmen verandert er wat en zo wordt je ook meer betrokken bij jouw gemeente.”

Burgerschap

De afgelopen tijd is er in alle burgerschapslessen veel aandacht besteed aan de verkiezingen. De lesmodules gingen in op onderwerpen als democratie, fakenews, media en politiek. Ook hebben studenten gedebatteerd met raadsleden van de gemeente Utrecht.

Deel deze pagina: