Studenten op eigen initiatief in debat met gemeente Utrecht

Ons werkbezoek aan de gemeente Utrecht was onwijs leuk! Ik heb een heel ander beeld over de politiek gekregen. Heel fijn dat de raadsleden alle tijd voor ons namen. zegt student Merel Vermeulen.
Klas OA2A van de opleiding Onderwijsassisent van MBO Utrecht was op woensdagmiddag 22 februari te gast op het stadhuis van Utrecht. Het werkbezoek was een initiatief van student Bas van Hees. Toen de eerste zenuwen over waren, gingen 22 MBO-studenten gemotiveerd aan de slag.

Net echt
In een “gespeelde” raadsvergadering deed iedereen er alles aan om de realiteit na te bootsen. De jongeren waren onderverdeeld in fracties. Ze vergaderden ruim anderhalf uur in de raadszaal over het onderwerp ‘stage-aanbod in het MBO”. Zes echte raadsleden begeleiden het debat. “Het is bijzonder dat er bij ons een MBO-klas langskomt, want dat gebeurt bijna nooit. Uiteraard willen wij jongeren laten zien hoe de gemeentepolitiek werkt. Ik vind het leuk om dit mee te maken. Je ziet duidelijk dat ze op school veel tijd en energie in de voorbereidingen hebben gestoken.” zegt CDA-raadslid Sander van Waveren enthousiast.

Zelf initiatief nemen
“Ik wilde aan mijn klasgenoten laten zien dat politiek geen oude mensenwereld is. Het doel van ons werkbezoek was achter de mening van partijen komen, je inleven in andere standpunten en die verdedigen. Hoe leer je vergaderen op politiek niveau en neem je beslissingen die niet direct invloed hebben op jezelf? Vandaag was goed te zien dat jongeren ambitieus en ondernemend kunnen zijn. Je kan als MBO’er op school een initiatief nemen, zolang je maar met een plan komt.” zegt Bas van Hees.

Meer dan een vak
Arjen Vaartjes (docent Burgerschap) volgt samen met mentor Emile Schoneveld alles nauwlettend vanaf de publieke tribune.“Het is mooi dat onze studenten nu zien dat MBO Utrecht ze letterlijk meer biedt dan een vak. Burgerschap is daar een perfect vak voor. Vanmorgen was ik met een andere klas op bezoek in de rechtbank en nu zijn we op het stadhuis. Ik merk dat politiek ver van jongeren afstaat. Vanmiddag komt het letterlijk dichterbij. Ik zie dat ze op een andere manier zijn gaan nadenken over hoe jongeren meer kansen kunnen krijgen op hun stage.” zegt de docent.

Supergaaf
Na afloop van de ‘raadsvergadering’ komt de klas bij elkaar in de oude trouwzaal voor een korte nabespreking. “Supergaaf hoe de raadsleden ons debat hebben geleid en hoe de discussie opbloeide.” “Ik had geen idee hoe het bij een gemeente werkt, nu wel.” Ook over het onderwerp is iedereen het snel eens. “Het onderwijs is niet alleen verantwoordelijk voor de opleiding, maar ook voor een goede stage. Uiteraard moet je ook zelf op zoek naar een stageplek.” “Bedrijfsleven, onderwijs, pak je verantwoordelijkheid. De gemeente heeft daar geen rol in,” vat een andere student het debat samen.

Deel deze pagina: