Studenten van de Utrechtse Dansacademie starten bijzonder project

“Dansen is voor mij een uitlaatklep en ik kan al mijn gevoelens en emoties erin kwijt. Ik vind het een uitdaging om de techniek van nieuwe dansstijlen onder de knie te krijgen. De liefde voor ons prachtige beroep proberen we op 29 april over te brengen tijdens de Internationale Dag van de Dans.”

Nieuw Welgelegen Danst, UDA, Utrechtse Dansacademie

Studente Caitlin O’Donnell

Op 11 mei krijgen de leerlingen van zes basisscholen uit de wijk Kanaleneiland de kans om kennis te maken met de verschillende vormen van dans. De Utrechtse Dansacademie (UDA) probeert in het project Nieuw Welgelegen danst’ het plezier van dansen over te brengen. “We gaan hun wereld letterlijk groter maken. Het is toch geweldig als het lukt om kinderen tussen de 4 en 12 jaar over te halen om leuke dansmoves uit te proberen,” zegt Caitlin O’Donnell.

Gratis danslessen
De 19-jarige studente uit Mijdrecht zit in het eindexamenjaar van de opleiding Danser/dansdocent. Ze is samen met Aoife Murphy en Cynthia Schmal als vrijwilliger betrokken bij het opzetten van het project. De gemeente hoopt dat de gratis danslessen de culturele kloof tussen inwoners van Kanaleneiland verkleint.

Inspirerende lessen
“Wij konden ons op school inschrijven voor bepaalde taken in het project. Het leek ons erg leuk om in het bestuur te zitten. Als bestuursleden zijn we vooral achter de schermen bezig geweest. Het is de bedoeling dat de kinderen vier danslessen krijgen van ervaren docenten. Van 4 tot 6 jaar krijgen ze fantasie en spellessen en de oudere kinderen leren echte dansmoves. Het is wetenschappelijk bewezen dat dans een grote toevoeging in het basisonderwijs kan zijn. Je stimuleert hun fantasie en prikkelt hun belevingswereld,” zegt Caitlin O’Donnell.

Streetdance
De drie studentes hebben enorm veel opgestoken van Nieuw Welgelegen Danst. “We hebben docenten en een ruimte in onze studio van de Utrechtse Dansacademie geregeld. Ook is er een flyer gemaakt zodat iedereen op de hoogte is van het project. Er is ruimte voor maximaal dertig kinderen. De streetdance lessen worden zeker te gek! Het maakt niet uit dat je nooit eerder hebt gedanst, als je maar openstaat om nieuwe dingen te leren”

Extra energie
Caitlin O’Donnell hoopt dat het project volgend jaar op de academie terugkeert. “Wij zetten het nu op en ik hoop dat andere studenten hier over een jaar mee doorgaan. Ik ga na mijn opleiding verder met lesgeven. Ik geef nu klassiek aan meisjes van 6 tot 9 jaar en moderne dans aan meisjes vanaf 12 jaar. Toen ik net begon met lesgeven was het eerst een beetje spannend, maar je krijgt er zoveel energie voor terug. Zeker als ze na afloop van de les verbaasd zijn dat het alweer tijd is of als ze willen dat je nog een keer iets voordoet. Je ziet ze voor je ogen groeien en vooruit gaan. Dat is zo leuk,” vertelt de studente.

Zit jij op één van de deelnemende scholen en wil je graag meedoen? Meld je dan snel aan op: www.utrechtsedansacademie.nl/nwdanst

UDA, Utrechtse Dansacademie, Nieuw Welgelegen Danst

Deel deze pagina: