Hoe kies ik een mbo-opleiding?

Weet jij al welke opleiding je kiest? Een mbo-opleiding vinden die goed bij je past kan best lastig zijn.

Je bent bezig met vragen zoals ‘Waar ben ik goed in?’, ‘Wat voor werk wil ik gaan doen?’, ‘Hoe zijn de docenten?’ en ‘Wat is de sfeer op school?’. Maar ook wat voor verschillen je te wachten staan. In deze video leggen we uit wat de verschillen zijn tussen het vmbo en mbo:

Wij begrijpen dat je daarbij best wat hulp kunt gebruiken. Daarom biedt MBO Utrecht je hulp bij het maken van een goede studiekeuze. Met studiekeuzetests, op de Open Dag, Oriëntatiemiddag en Meeloopdag.

Stap 1: oriënteren

Welke mbo-opleiding past bij mij?

Op het mbo leiden we je op voor het beroep dat je na de opleiding gaat doen. Het is Middelbaar Beroepsonderwijs. Om te weten welke opleiding goed bij je past, moet je dus eerst weten welk beroep bij je past. Check deze video voor tips bij je studiekeuze:

Om erachter te komen wat voor beroep bij jou past, kun je een beroepskeuzetest of onze mini-test doen. Je beantwoordt (online) een paar vragen. Die helpen je om te ontdekken welke beroepen aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden.

Er zijn online veel studie- en beroepskeuzetests te vinden, bijvoorbeeld Icares of 123testKiesMBO helpt je bij het kiezen van een beroep en bij het vergelijken van bijvoorbeeld twee opleidingen.

Maar bezoek ook mbo-voorlichtingen op je middelbare school, ga naar de studiekeuzebeurs en praat met je ouders en vrienden over je toekomstplannen.

Brunelle: “Ik voel me veilig op deze kleinschalige school en daardoor heb ik de ruimte mij te ontwikkelen en te groeien.”

Check het verhaal van Brunelle 

 

 

Stap 2: verkennen

Sfeertje proeven

Als je een beetje weet wat voor soort opleiding je wilt gaan doen, is het tijd voor de volgende stap. Kom naar één van onze studiekeuze-events. Kom bijvoorbeeld sfeer proeven op een Open Dag. Voel jij je thuis bij MBO Utrecht? Tijdens een Open Dag vertellen we je alles over opleidingen en stages. Maar je kunt ook praten met docenten en studenten van verschillende opleidingen. Daarnaast kun je je ook opgeven voor een oriëntatiemiddag of een meeloopdag. Check deze video voor uitleg over al onze studiekeuze-events:

Stap 3: verdiepen

Weet je alles al?

Ontdek of een studie bij je past. Probeer nu echt alles te weten te komen van de opleiding(en) die je hebt uitgekozen. Zoals niveaus, toelatingseisen, versnellingsmogelijkheden en BOL- of BBL-varianten. Check onze video’s met meer uitleg op YouTube.

 

Overzicht van mbo-opleidingen

Stap 4: kiezen

Echt iets voor mij?

Na het verkennen, onderzoeken en bespreken kun je nu waarschijnlijk een keuze maken. Deze vier tips helpen je daarbij:

  1. Maak een voor- en tegenlijst als je twijfelt tussen twee opleidingen.
  2. Als je twijfelt, bespreek dit dan met je mentor.
  3. Kies zelf een datum om de knoop door te hakken.
  4. Onze studiekeuzecoaches helpen je graag wanneer je het nog niet helemaal zeker weet. Mail dan naar studiekeuze@mboutrecht.nl.

Stap 5: aanmelden

Hoe werkt aanmelden en plaatsing?

Checklist aanmelden:

  • Heb jij je voor 1 april aangemeld?
  • Is jouw DDD compleet en ingestuurd?
  • Heb je deelgenomen aan de kennismakingsactiviteiten?
  • Past de opleiding echt bij jou?

Welkom bij MBO Utrecht! 😄 Meer over aanmelden en plaatsen vind je op deze pagina.

De opleiding is soms zwaar, maar ontzettend leuk. Ik ga met heel veel plezier naar school.

Iris

Houd mij op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van Open Dagen en studiekeuze-events komend schooljaar? Laat dan in onderstaand formulier je e-mailadres achter.

Houd mij op de hoogte