Training Student coaches mooie oefening voor later

Op maandag 19 juni vierde de Utrechtse Zorgacademie een klein feestje. Onderwijs Directeur Judith Veltman zette met een aantal docenten tachtig studenten van de opleidingen Verzorgende en Verpleegkunde in het zonnetje. Zij hadden de training Student Coach (Peersupport) met succes afgerond.

“Weten jullie nog hoe je eerste dag op school was? Best spannend, dan kan je wel een maatje gebruiken. Het is waardevol dat jullie je voor Peersupport inzetten. Peer is letterlijk een arm door een andere arm heen. Jullie helpen volgend leerjaar eerstejaars door zelf uit je comfortzone te stappen. Iedereen enorm bedankt voor je inzet. Wij vinden het bij de Utrechtse Zorgacademie heel belangrijk dat er ruimte is voor persoonlijk contact, dat je je bij ons thuis voelt en dat je jezelf kunt zijn,” benadrukte Judith Veltman.

Wegwijs maken
Klassen 3015 (Verzorgende, niveau 3) en 4014-A, 4014-B en 4014-C (Verpleegkunde, niveau 4) trainden de afgelopen weken extra op competenties als sociale vaardigheden, culturele vaardigheden, communicatie, zelfregulering, probleemoplossend vermogen en samenwerken. Alle studenten ontvingen op 19 juni een bewijs van deelname omdat zij de training met succes hadden afgemaakt. Zij nemen in het nieuwe schooljaar 2017/2018 één of twee eerstejaars onder hun hoede. De eerste twee maanden maken ze in hun rol als gastheer/gastvrouw alle jongeren wegwijs op school,  in hun opleiding en in Utrecht. Daarna krijgen ze een nieuwe rol als coach. Het is de bedoeling dat onze studenten altijd en zeker  bij ernstigere problemen terug kunnen vallen op een groep docenten. Deze hebben de docententraining Peersupport eerder gevolgd.

Opsteker
Projectleider Annet de Bos: “Het mooie aan het hele traject is dat onze student Coaches het meeste gaan leren.. Hun vuurdoop is eind augustus bij de Introductiedag. Deze officiële afsluiting is een belangrijk moment, want zo laten we als onderwijsinstelling zien dat we de inzet van Student Coaches waarderen. Dit feestje is een mooie opsteker voor alle studenten en de betrokken docenten.”

Grens
Jasper Popken (19) uit Soest, derdejaars Verpleegkunde kijkt terug op een leuke ervaring. “Ik heb veel geleerd over het begeleiden van andere studenten. Ook het oefenen met een trainer/acteur was leuk. De eerstejaars leren straks van ons hoe je met bepaalde situaties omgaat. Bij onzekerheid of pesten is het belangrijk dat je een grens trekt. In het vierde leerjaar gaan wij tijdens onze BPV stagiaires begeleiden. Ik zie dit als een mooie oefening voor later. Als wij na onze opleiding verpleegkundige zijn, kunnen we terugvallen op een goede basis. Maar door de training weten we ook dat we niet alles hoeven op te lossen. Als er iets ernstigs is, sturen we de student door naar een docent of een Studie Loopbaan Begeleider,”vertelt de Student Coach.

Deel deze pagina: