Veel creativiteit bij project Bouwkunde

“Ik ben verrast hoe creatief de kids met hun afstudeerproject zijn omgegaan. Je ziet waar ze na drie jaar studie toe in staat zijn. Iedereen heeft zichzelf uitgedaagd. De een heeft de opdracht tot in detail uitgewerkt, terwijl een ander worstelde met de planning. Ik ben trots op het resultaat.”

André Hilderink, docent Bouwkunde, beoordeelde op donderdag 5 februari 28 maquettes van groep Y4BV3. De jury bestond uit Bouw Hoogteijling en oud-collega Willem de Wit. Zo’n zestig ouders, familieleden en vrienden luisterden in de aula van de Columbuslaan naar de presentaties van hun kinderen. Voordat de derdejaars van de afdeling Bouwkunde, Vormgeving, Design en Architectuur op stage gaan, presenteerden zij hun afstudeerproject.

Tandartspraktijk
De opdracht was helder: ontwerp in veertien weken een milieuvriendelijke woning voor tandarts SOTUCS met een tandartspraktijk aan huis. Daarin kwam alles aan bod: geluid, geluidbelasting van de gevels, een verlichtingsplan, alternatieve gevels en daken, verwarmingssystemen, staalconstructies en vormgeving. Het project werd in tweetallen uitgevoerd. De woning moest minimaal één grote woonkamer met keuken en een behoorlijke studeerkamer hebben. Voor het praktijkgedeelte waren twee behandelkamers nodig en een kantoorruimte voor de tandarts en een wachtkamer.

Complimenten
Bij de presentatie waren alle tekeningen, perspectieven, werkstukken en opdrachten te bewonderen. Veel ouders stelden vragen over de maquette, de gekozen vorm, kleuren, materialen en de digitale versie van het ontwerp. Het ontwerp van Bo Versluijs en Carolien Roos kreeg donderdagavond de meeste complimenten.

Vegetatiedak
Het gebouw is voorzien van een vegetatiedak, isolatie en zelfreinigend glas. Door het vegetatiedak komt het ontwerp natuurlijk over. De studenten haalden hun inspiratie uit een brug in Nieuwegein.“De brug zie je terug in de pijlers van de voorgevel. Ons uitgangspunt is bijzonder, maar we hebben vooraf de lat hoog gelegd. Zo was de ronde dakconstructie best ingewikkeld. Gelukkig klopt alles, ook de wiskundige berekeningen. Ik ben trots op ons project,” zegt Bo Versluijs.

bouwkunde mbo utrecht

Deel deze pagina: