Veelgestelde vragen coronavirus

De verspreiding van het coronavirus roept vragen op. Onderstaand vind je de meest gestelde vragen over hoe wij omgaan met het coronavirus. De adviezen van het RIVM zijn leidend voor onze gemaakte keuzes.

Onderwijs bij MBO Utrecht

Laatste update 21 juli 12.00 uur 

We zijn blij dat we na de zomervakantie weer meer les kunnen geven op onze locaties. Je bent van harte welkom! We houden hierbij rekening met de richtlijnen vanuit het RIVM, waaronder het houden van afstand. Dat betekent dat onze lessen voor een deel online zijn en voor een deel op school, gewoonweg omdat de ruimte beperkt is. Op www.mboutrecht.nl/startschooljaar vind je heel veel informatie over de start van het schooljaar met name voor eerstejaars studenten.

We weten niet hoe de start van het schooljaar er precies uit gaat zien en welke maatregelen in september van kracht zijn. Via je opleiding word je geïnformeerd over je rooster en de manier waarop voor jou het onderwijs gaat plaatsvinden.

Hieronder hebben we alvast een aantal vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

 • Gaat de introductie voor eerstejaars door?

  We organiseren introductieactiviteiten omdat we het heel belangrijk vinden dat je de school en je klasgenoten leert kennen. Maar het zal wel in een aangepaste vorm zijn. Alle informatie over de start van het schooljaar vind je op www.mboutrecht.nl/startschooljaar. Daar vind je als eerstejaars alle informatie over de introductie, leermiddelen, de eerste lesweek en de coronamaatregelen. Tijdens de introductieweek krijg je meer informatie over je rooster en hoe je lesweken eruit gaan zien.

 • Wanneer krijg ik mijn rooster?

  Studeer je al bij MBO Utrecht? Via je opleiding hoor je hoe jouw start eruit ziet. De roosters zijn wat later bekend dat je van ons bent gewend, omdat we niet precies weten welke overheidsmaatregelen in september gelden. Vanaf maandag 31 augustus rekenen we erop dat je beschikbaar bent voor onderwijsactiviteiten.

 • Ga ik elke dag naar school?

  MBO Utrecht biedt onderwijs in verschillende vormen: individueel of in een groep op school voor (praktijk)lessen gecombineerd met online onderwijs. Daarvoor gebruiken we Microsoft Teams. Hoe dat er per week voor jou uitziet hoor je van je eigen opleiding.

 • Wat zijn de lestijden op school?

  We volgen de adviezen van de overheid en geven verschillende groepen studenten op verschillende momenten les op school, in blokken. Zo spreiden we het aantal studenten dat (voornamelijk via openbaar vervoer) bij ons in de gebouwen is.

 • Met hoeveel klasgenoten zit ik in de klas?

  We zorgen ervoor dat het mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Dat betekent dat we per ruimte hebben berekend hoeveel studenten er tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. De groepen op school worden een stuk kleiner.

 • Ik behoor tot een risicogroep, mag ik dan naar school?

  Als je tot een risicogroep behoort, ga dan in overleg met je SLB’er (mentor) om te kijken wat voor jou mogelijk en haalbaar is.

 • Ik heb hulp of ondersteuning nodig, waar kan ik die krijgen?

  Het kan zijn dat deze situatie voor jou niet prettig voelt en je er alleen niet meer uit komt. Geef dat aan bij je slb’er. Je kan ook een kijkje nemen op Check it MBOU. Daar vind je informatie en kun je direct contact opnemen met mensen van studentendienstverlening.

 • Wanneer mag ik niet naar school komen?

  Alleen samen houden we corona onder controle. We vragen alle studenten en medewerkers om alleen naar school te komen als ze klachtenvrij zijn. Heb je (verkoudheids)klachten of koorts? Kom dan niet naar school en laat je testen. Uiteraard geldt dit ook wanneer je in quarantaine moet blijven vanwege een zieke huisgenoot.

Extra maatregelen MBO Utrecht

Laatste update 21 juli 12.00 uur

 • Welke maatregelen neemt MBO Utrecht rondom voorkomen besmetting?

  Heel veel! Veiligheid en gezondheid van studenten en medewerkers vinden we belangrijk. Bij binnenkomst op elke locatie vragen we je gebruik te maken van desinfecterende middelen. We hebben looproutes gemaakt en in een ruimte mogen er niet te veel studenten tegelijk aanwezig zijn. Natuurlijk wordt er ook goed en vaak schoongemaakt.

 • Hoe gaat MBO Utrecht om met de anderhalvemeterregel?

  In het mbo geldt dat iedereen afstand moet houden, ook onze studenten die jonger zijn dan 18 jaar.

 • Op basis van welke adviezen neemt MBO Utrecht maatregelen?

  MBO Utrecht volgt de adviezen van het kabinet en de richtlijnen van het RIVM en de lokale GGD.

 • Hoe informeert MBO Utrecht haar studenten en medewerkers?

  Wij sturen regelmatig updates naar studenten, hun ouders en onze medewerkers via de gebruikelijke kanalen (e-mail en intranet).

  Bent u ouders/verzorger van een student bij ons op school? En heeft de afgelopen weken geen e-mail van ons gehad? Laat dan in dit formulier uw gegevens achter.

 • Waar kan ik actuele en betrouwbare informatie vinden over het virus?

  Het belangrijkste kanaal van de overheid om haar burgers te informeren is de NOS. Daarnaast vindt u informatie op de volgende sites: