Veelgestelde vragen coronavirus

De verspreiding van het coronavirus roept vragen op. Onderstaand vind je de meest gestelde vragen over hoe wij omgaan met het coronavirus. De adviezen van het RIVM zijn leidend voor onze gemaakte keuzes.

Onderwijs bij MBO Utrecht

Laatste update 19 mei 12.00 uur 

 • Gaan alle lessen gewoon door?

  De schoolgebouwen van MBO Utrecht zijn dicht voor reguliere lessen tot en met dinsdag 28 april 2020.

  • Tot en met 28 april vinden een groot deel van alle onderwijsactiviteiten digitaal en op afstand plaats. Hoe de onderwijsactiviteiten komende periode vorm krijgt bepaalt jouw opleiding.
  • De centrale examens op onze locaties gaan door volgens de richtlijnen van de RIVM voor vitale beroepen. Daarnaast gaan overige examens zoveel mogelijk door. (zie: Gaan de examens door?)
 • Zijn er na 15 juni weer lessen op school?

  Voor een heel beperkt aantal studenten en alleen in een bepaald tijdslot mogen wij lessen op locatie geven. We willen proberen om iedere student voor de zomervakantie nog een keer op school te zien. In een slb-gesprek, een praktijkles of en praktijkexamen. Dit zal maximaal 1 of 2 keer zijn, het meeste van de tijd volgen studenten lessen op afstand. Ook tot de zomervakantie.

 • Wat moet ik doen als ik thuis geen mogelijkheden heb om online onderwijs te volgen?

  Als jij thuis over onvoldoende faciliteiten beschikt kun je bij MBO Utrecht terecht. Kom niet naar school voordat jij je vooraf hebt aangemeld bij facilitair@mboutrecht.nl . We zorgen dan voor een ruimte die voldoet aan de RIVM eisen. De ruimte is alleen beschikbaar tijdens de openingstijden van de locatie.

 • Gaan de examens door?

  Examens op afstand
  Examens die op afstand genomen worden, gaan door. Denk bijvoorbeeld aan mondelinge examens voor talen en (praktijk)examens. Je hoort van je opleiding welke dit precies zijn en wanneer we deze inplannen.

  Praktijkexamens
  Examens in de praktijk of op locatie gaan door als dit kan volgens de richtlijnen van de RIVM voor vitale beroepen.

  Examen bij MBO Utrecht
  We starten alle centrale examens (Nederlands lezen/luisteren en schrijven, Engels lezen/luisteren en schrijven, Rekenen) weer op. Vanaf welke week deze examens starten, hoor je van je opleiding. Je krijgt altijd 2 weken van te voren een uitnodiging voor deze examens van BCE. Zo heb je altijd 2 weken om je voor te bereiden op je examen.

  Alle examens die in school worden afgenomen, kunnen worden opgestart volgens de richtlijnen van het RIVM voor vitale beroepen.

 • Waarom gaan de examens door?

  MBO Utrecht moet zich houden aan het beleid dat is opgesteld door het Ministerie van OC&W.  Studenten zijn daarom verplicht om aan examens mee te doen. Meer informatie hierover vind je op: Rijksoverheid: alle vragen over het coronavirus voor het onderwijs

 • Hoe zorgen we bij MBO Utrecht voor veilige examens?

  We houden ons aan de voorschriften van het RIVM voor vitale beroepen. Zo zorgen wij ervoor dat er niet te veel studenten in één ruimte aanwezig zijn en we hebben de indeling zo gemaakt dat studenten op een afstand van 1,5-2 meter van elkaar zitten. Denk er ook aan om je handen te wassen en om ook voor en na het examen een ruime afstand tot elkaar te bewaren. Let er ook zelf op bij binnenkomst en vertrek dat je 1,5 meter afstand tot elkaar bewaakt. Zo zorgen we samen voor een veilige omgeving om de examens op school toch door te laten gaan.

  Bij de uitnodiging van je examen ontvang je een uitgebreide instructie. Lees deze aandachtig door.

 • Ben ik verplicht om deel te nemen aan een examen?

  Studenten zijn verplicht om aan examens mee te doen.

  Als je grieperig, verkouden en/of snotterig bent en hebt een examen op locatie, meld jij je ziek via de normale procedure. Het kan ook zo zijn dat jij je ziek moet melden als iemand in huis ziek is of dat jij je niet makkelijk kunt verplaatsen naar de examenlocatie. Mocht je om deze redenen het examen missen, dan telt deze niet mee in het aantal kansen die je hebt om een examen te doen

 • Mag ik examen doen als ik ziek, verkouden of snotterig ben?

  Als jij je ziek voelt, ziek bent of als jouw gezin in gezinsquarantaine is, mag je niet deelnemen aan een fysiek examen zoals in de praktijk of op school. Je meldt je ziek volgens de normale procedure. Deze kans wordt niet meegeteld in het aantal kansen van je examen.

 • Hoe gaat het nu met stagelopen/BPV?

  De schoolgebouwen zijn dicht, het onderwijs en ook de BPV gaan door tenzij de overheid anders besluit. Een groot deel van ons onderwijs vindt plaats in de praktijk, op stage. Loop je stage dan volg je de richtlijnen van het stagebedrijf. Neem in de volgende gevallen z.s.m. contact op met je stagebegeleider:

  • Je voelt je onveilig en je kunt je niet vinden in de richtlijnen van je stagebedrijf
  • Je stagebedrijf moet activiteiten staken
  • Je stagebedrijf wil je niet meer begeleiden en/of je bent weggestuurd.
  • Als je denkt dat reizen naar je stageadres zorgt voor een risicovolle situatie

  Je stagebegeleider zal je helpen met het vinden van oplossingen.

 • Wat gebeurt er als mijn stage wordt afgebroken?

  Mocht de stage afgebroken of je kiest ervoor om zelf de stage af te breken, zoek je zo snel mogelijk contact op met je stagebegeleider. Zij kan met je overleggen welke consequenties dit heeft voor eventuele studievertraging of je helpen met een nieuwe stagebedrijf.

 • Hoe word ik begeleid op mijn stage?

  Je stagebegeleider zal je blijven begeleiden zolang onderwijs bij de leerbedrijven kan doorgaan en het leerbedrijf hier geen bezwaar tegen heeft. Samen met je begeleider kies je wel andere vorm te kiezen voor de begeleiding, bijvoorbeeld telefonisch of via Skype.

 • Hoe worden gemiste stage-uren gecompenseerd?

  Als je stage uren hebt gemist neem dan zo snel mogelijk contact op met je stagebegeleider. Samen bespreken jullie mogelijke oplossingen.

 • Telt nu een ingehaald examen als een herkansing?

  Het aantal herkansingen waar je nog recht op hebt vanaf 15 maart 2020 blijft staan.

 • Heb ik nog voldoende tijd om dit jaar mijn diploma te behalen?

  Er is op dit moment nog voldoende tijd om uitgestelde examens in te halen. Als je dit schooljaar nog wil en kan diplomeren, krijg je voorrang in het maken van examens. Wij doen er alles aan om studenten voor 1 oktober 2020 te laten diplomeren.

  Als die niet mogelijk er niet is, heb je nog de ruimte om voor 31 december 2020 je diploma te behalen en toch door te stromen naar het hbo.

 • Wat zijn de consequenties voor mijn studie? Loop ik risico studievertraging op?

  Het is nu nog lastig om daar iets over te zeggen en verschilt per student en per situatie. Gelukkig hebben wij met onderwijs op afstand veel van onze onderwijsactiviteiten hervat. We hopen zo eventuele studievertraging voor reguliere lessen tot het minimum te beperken.

  De meeste examens gaan ook door. Of jij je stage-activiteiten kunt voortzetten, is per situatie verschillend. We hopen je in deze onzekere periode zo snel mogelijk duidelijkheid over eventuele consequenties te kunnen geven. Neem contact op met je SLB-er als jij je veel zorgen maakt.

 • Ik ben mbo-student en loop een kleine studievertraging op, kan ik dan wel worden toegelaten op een hogeschool?

  Als je door deze crisis nog één of enkele kleine vakken of de stage nog niet hebt kunnen afronden voor 1 september, kan je toch door de hogeschool worden toegelaten tot het onderwijs. Je hebt vervolgens tot 1 januari 2021 de tijd om het mbo-diploma volledig af te maken.

 • Gaat diploma-uitreiking door?

  Diploma-uitreikingen kunnen vanaf 1 juli weer plaatsvinden, uiteraard op aangepaste wijze en binnen de richtlijnen van het RIVM. Je wordt door je opleiding geïnformeerd.

 • Ik heb aangepast onderwijs vanwege fysieke of andere beperkingen. Hoe gaat onderwijs op afstand dan in zijn werk?

  Wij proberen onderwijs op afstand in te richten voor elke student binnen de mogelijkheden die er zijn. Samen met je slb’er kun je bekijken wat dit voor jou betekent en wat voor jou wel of niet mogelijk is.

 • Gaan activiteiten/excursies die worden georganiseerd door school door?

  Alle activiteiten en excursies die tot en met 6 april gepland staan, gaan niet door. Studenten worden door de opleiding geïnformeerd.

 • Hoe moet ik mij ziekmelden?

  Vanwege de toename van ziekmeldingen vanwege het coronavirus hebben we een tijdelijke mogelijkheid om je digitaal ziek te melden. Dat kan via deze link.

  Studenten onder de 18 moeten ziekgemeld worden door hun ouders.

Studiekeuze

Laatste update 06 april 12.00 uur 

 • Zijn er in maart nog studiekeuze-events?

  Door nieuwe maatregelen kan MBO Utrecht tot en met 6 april geen offline studiekeuzeactiviteiten meer organiseren. Daarom hebben we een speciale pagina online studiekeuzehulp gelanceerd, waarmee we jou online willen helpen bij het maken van je studiekeuze. Zo kun je de virtuele rondleiding door het gebouw bekijken of je opgeven voor een online presentatie.

 • Geldt de aanmelddatum voor het mbo van 1 april nog steeds?

  Nee. De nieuwe datum om je aan te melden voor een mbo-opleiding is uiterlijk 1 mei. De jaarlijkse aanmelding wordt dus met een maand uitgesteld. Zo heb krijg je dus wat extra tijd om te ontdekken welke opleiding echt bij je past.

 • Worden er dus geen Open Dagen meer georganiseerd?

  Zolang het kabinet grote evenementen verbiedt vanwege het coronavirus kunnen wij geen Open Dagen organiseren. Check hoe wij je online willen helpen met het maken van je studiekeuze!

   

 • Kan ik nog wel voor 31 maart meedoen aan een meeloopdag?

  Nee, het is helaas niet mogelijk om een dagje mee te lopen. Check hoe wij je online willen helpen met het maken van je studiekeuze!

 • Gaat de oriëntatiemiddag op 24 maart nog door?

  Nee, de öriëntatiemiddag die op dinsdag 24 maart gepland stond gaat niet door. Check hoe wij je online willen helpen met het maken van je studiekeuze!

   

 • Hoe kom ik zonder Open Dag aan opleidingsinformatie?

  Op onze website kun je een hoop informatie vinden over opleidingen waar jij interesse in hebt. Er staan verhalen over studenten, filmpjes over de opleiding en gestructureerd uitgelegd wat de inhoud van de opleidingsjaren zijn. Ook kun je terecht op de pagina veelgestelde vragen om snel op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs.

  Verder hebben we een speciale pagina ingericht waarop we je online willen helpen met je studiekeuze.

 • Als ik vragen heb over studiekeuzes, kan ik MBO Utrecht dan bereiken.

  Je kan ons altijd bereiken via verschillende kanalen voor al jullie vragen over opleidingen, inschrijvingen en nog veel meer. Dat kan via Whatsapp, mail of telefonisch contact. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

 • Gaan de intakes en kennismakingsactiviteiten voor nieuwe studenten gewoon door?

  Alle kennismakingsactiviteiten worden thuis uitgevoerd (talentscan, beroepsbeeldentest ect). Gesprekken vinden plaats via skype of WhatsApp videobellen.

  De plaatsingsdagen zijn eind juni/begin juli. Begin juni hoor je van ons wanneer de plaatsingsdag voor jouw opleiding is en hoe deze eruit ziet.

Extra maatregelen MBO Utrecht

Laatste update 06 april 12.00 uur

 • Welke preventieve maatregelen neemt MBO Utrecht?

  Bij examens volgen wij de voorschriften van het RIVM voor vitale beroepen. Zo zorgen wij ervoor dat er niet te veel studenten in één ruimte zitten en we hebben de indeling zo gemaakt dat studenten op een afstand van 1,5-2 meter van elkaar zitten. Denk er ook aan om je handen te wassen en om ook voor en na het examen een ruime afstand tot elkaar te bewaren. Let er ook zelf op bij binnenkomst en vertrek dat je 1,5 afstand tot elkaar bewaakt. Zo zorgen we samen voor een veilige omgeving om de examens op school toch door te laten gaan.

  Bij de uitnodiging van je examen ontvang je een uitgebreide instructie. Lees deze aandachtig door.

  Daarnaast vragen studenten en medewerkers die nog op school moeten zijn voor onderwijsactiviteiten de gebruikelijke hygiënemaatregelen toe te passen die gelden voor alle virussen, die griep en verkoudheid kunnen geven:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg
  • We schudden geen handen

  We zorgen dat er voldoende voorraad is van zeep en papieren handdoekjes in de wc.

 • Op basis van welke adviezen neemt MBO Utrecht maatregelen?

  MBO Utrecht volgt de adviezen van het kabinet en de richtlijnen van het RIVM en de lokale GGD.

 • Hoe informeert MBO Utrecht haar studenten en medewerkers?

  Wij sturen regelmatig updates naar studenten, hun ouders en onze medewerkers via de gebruikelijke kanalen (e-mail en intranet).

  Bent u ouders/verzorger van een student bij ons op school? En heeft de afgelopen weken geen e-mail van ons gehad? Laat dan in dit formulier uw gegevens achter.

 • Waar kan ik actuele en betrouwbare informatie vinden over het virus?

  Het belangrijkste kanaal van de overheid om haar burgers te informeren is de NOS. Daarnaast vindt u informatie op de volgende sites: