BOL/BBL

Veelgestelde vragen - bol-bbl

Wat is het verschil tussen BOL- en BBL-opleidingen?

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ga je de hele week naar school en doe je praktijkervaring op tijdens de stage bij een erkend leerbedrijf. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding ga je één dag per week naar school en werk je een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.

Hoeveel uren moet ik stage lopen bij een BOL-opleiding?

Hoeveel uur je jaarlijks stage loopt, hangt af van de opleiding. Wil je weten hoe dat zit met de opleiding die jij wilt gaan volgen, neem dan contact met ons op. Mail naar info@mboutrecht.nl of bel ons op 030- 28 151 00.

Ik heb nog geen leer-werkplek gevonden voor mijn BBL-opleiding. Wat moet ik doen?

Studenten op een BBL-opleiding zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerwerkplek. Toch kun je je – wanneer je zeker weet dat je een BBL-opleiding wilt gaan volgen – aanmelden voor een opleiding als je nog geen werkplek gevonden hebt. Als het je niet lukt om een leer-werkplek te vinden, dan heeft MBO Utrecht verschillende mogelijkheden om je te helpen zoeken naar een baan/werkplek. Erkende leerbedrijven kun je vinden op www.stagemarkt.nl

Hoeveel uur in de week moet ik minimaal werken bij een BBL-opleiding?

Over het algemeen werk je vier dagen in de week (32 uur). Het aantal uren dat je werkt moet in het contract staan; een 0-uren contract is niet toegestaan. Bij een BBL-opleiding moet je minimaal 20 uur per week werken. Is dit niet haalbaar? Maak dit dan bespreekbaar tijdens het intakegesprek.

 

Op welke dag volg ik theorie bij een BBL-opleiding?

De dag waarop MBO Utrecht theorie verzorgt, verschilt per opleiding. Wil je weten welke dag dat is voor de opleiding die jij wilt gaan volgen, neem dan contact met ons op. Mail naar info@mboutrecht.nl of bel ons op 030- 28 151 00.

 

Teruggave lesgeld BOL of cursusgeld BBL

BOL-studenten

Teruggave lesgeld: als BOL-student is het in sommige gevallen mogelijk om lesgeld terug te krijgen. Indien je je voor 1 mei uitschrijft bij je opleiding, dan kun je het betaalde lesgeld terugkrijgen. Je verzoek hiertoe moet uiterlijk 31 juli bij de DUO binnen zijn. Je hebt alleen recht op teruggave in de volgende gevallen:

 • Je hebt je diploma behaald
 • Je stapt over naar een opleiding waarvoor je wettelijk cursusgeld moet betalen
 • Je gaat scheiden of je ouders gaan scheiden waardoor je niet in staat bent de lessen te volgen
 • Je bent zwanger
 • Je kunt door (ernstige) medische omstandigheden het schooljaar niet afmaken
 • Je partner of een familielid wordt ernstig ziek
 • Bij het overlijden van je partner of een familielid

Teruggave lesgeld kun je aanvragen met het formulier ‘Verzoek terugbetaling lesgeld’. Stuur de gevraagde bewijsstukken met dit verzoek mee. Indien je bent ingeschreven maar niet begint aan de opleiding en dus zorgt dat je voor 1 oktober bent uitgeschreven, dan hoef je sowieso geen lesgeld te betalen.

Studentenreisproduct: let op: zet je studentenreisproduct stop vóór of op de 5e werkdag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. Je mag vanaf de 1e dag van die maand al niet meer met je studentenreisproduct reizen. Zet je te laat stop, dan kost je dat € 97,- per halve maand. De eerste helft van de maand loopt daarbij tot en met de 15e van de maand.

BBL-studenten

Ook als BBL-student kun je je cursusgeld terugkrijgen.

Vrijstelling cursusgeld: je hoeft geen cursusgeld te betalen als je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar bent.

Teruggave cursusgeld: als je de inschrijving beëindigt, kun je in de volgende situaties een deel van het cursusgeld terugkrijgen:

 • Je schrijft je uit vóór de eerste dag waarop de lessen beginnen
 • Je schrijft je in bij een BOL-opleiding in de cursusgeldperiode
 • Je bent ernstig ziek of overlijdt
 • Je hebt te maken met bijzondere familieomstandigheden
 • Je ontvangt een twaalfde deel voor iedere maand die je niet langer bent ingeschreven

Diploma gehaald en recht op teruggave cursusgeld: rond je de opleiding af met een diploma voor 30 april? Dan kun je een deel van het cursusgeld terugkrijgen. Je kunt hiervoor een verzoek indienen bij je opleiding.

Overige vragen

Staat je vraag er niet tussen?

Mail dan naar info@mboutrecht.nl en wij zullen jouw vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden!