Aanmelden en intake

Veelgestelde vragen - aanmeldingen-intake

Hoe kan ik mij aanmelden bij MBO Utrecht?

Ga naar www.mboutrecht.nl/aanmelden en doorloop de procedure stap voor stap.

 • Direct na aanmelding ontvang je een bevestiging op het opgegeven e-mailadres.
 • Zorg dat je Digitale Doorstroom Dossier (zie volgende vraag) compleet is.
 • Binnen 10 werkdagen na aanmelding en met je dossier compleet ontvang je een uitnodiging voor een AMN-test en/of intakegesprek via de post of mail.
 • Tijdens het intakegesprek bespreek je, aan de hand van je Digitale Doorstroom Dossier, jouw persoonlijke situatie met een docent. Zo wordt gekeken of je aan alle voorwaarden voldoet om de opleiding te kunnen volgen.
 • Indien je voorlopig bent geplaatst, word je uitgenodigd voor de plaatsingsdag. Daar wordt dan de onderwijsovereenkomst getekend en ontvang je onder andere informatie over de lesmaterialen, schoolboeken en je eerste schooldag.

Wat is een Digitaal Doorstroom Dossier?

Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD).

Net als andere mbo’s en vmbo’s in regio Utrecht hanteren wij hiervoor www.digitaaldoorstroomdossier.nl bij de intakeprocedure. Zit je op een vmbo in regio Utrecht, dan kan je mentor of decaan jou daar meer over vertellen.

Hieronder zie je wat je in welke situatie moet doen:

 • Je zit op het vmbo in regio Amersfoort of Utrecht: je hebt via je mentor een code gekregen om je doorstroomdossier te activeren en vervolgens in te vullen.
 • Op www.digitaaldoorstroomdossier.nl kun je jouw dossier aanmaken of verder afmaken.
 • Je komt van buiten regio Utrecht of Amersfoort of je zit nu niet op school: ga naar www.digitaaldoorstroomdossier.nl en gebruik de code PK4VYYVR om je dossier aan te maken. Deze activatiecode sturen wij ook al mee in de bevestigingsmail.
 • Je hebt je dossier al geactiveerd, maar je bent je wachtwoord vergeten? Op www.digitaaldoorstroomdossier.nl kun je een nieuw wachtwoord aanvragen.

Wat houdt de Talentscan in?

Een Talentscan geeft MBO Utrecht inzicht in jouw capaciteiten en persoonlijkheid.

De test bestaat uit twee onderdelen: een cognitieve test en een persoonlijkheidstest. Bij de cognitieve test worden de volgende elementen gemeten:

 • Verbale aanleg
 • Numerieke aanleg
 • Ruimtelijk inzicht
 • Redeneervermogen
 • Evaluatievermogen

De resultaten van de Talentscan worden tijdens het intakegesprek met jou besproken. Deze resultaten worden met name gebruikt om de gewenste begeleidingsstijl vast te stellen. Dit vergroot de kans op het succesvol doorlopen en afronden van de opleiding.

Welke instroommomenten zijn er?

Onze opleidingen starten in augustus/september en een aantal beginnen ook in januari/februari. Daarbij is het afhankelijk van de opleiding óf en wanneer je deze kunt starten. Kijk bij het opleidingsoverzicht bij de opleiding van jouw keuze naar de instroommomenten. Voor BBL-opleidingen is het mogelijk tussentijds in te stromen.

Informeer naar de mogelijkheden via aanmelden@mboutrecht.nl

Ik wil mijn aanmelding annuleren, hoe doe ik dat?

Om je af te melden, stuur je een mail met je naam en de opleiding naar aanmelden@mboutrecht.nl. Tevens willen we graag de reden voor jouw afmelding weten.

Welke naam kies ik bij DUO ?

MBO Utrecht staat officieel geregistreerd bij DUO onder de naam Stichting Interconfessioneel Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie Regio Utrecht. Kies voor deze naam bij DUO.

Mocht je vragen hebben aan DUO, bel naar 050-5997755 of raadpleeg de website van DUO.

Kan ik mijn BBL-opleiding starten, ook al heb ik nog geen leer-werkplek gevonden?

Studenten op een BBL-opleiding zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerwerkplek.

Toch kun je je – wanneer je zeker weet dat je een BBL-opleiding wilt gaan volgen – aanmelden voor een opleiding als je nog geen werkplek gevonden hebt. Als het je niet lukt om een leer-werkplek te vinden, dan heeft MBO Utrecht verschillende mogelijkheden om je te helpen zoeken naar een baan/werkplek.

Erkende leerbedrijven kun je vinden op www.stagemarkt.nl

Overige vragen

Staat je vraag er niet tussen?

Mail dan naar info@mboutrecht.nl en wij zullen jouw vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden!