Klaar of stoppen met opleiding

Veelgestelde vragen - klaar-stoppen-opleiding

Wat moet ik doen richting DUO als ik mijn diploma heb behaald?

Heb je binnen de termijn van tien jaar je diploma gehaald voor een opleiding op niveau 3 of 4? Dan zet DUO je beurs om in een gift. Hoeveel beurs wordt omgezet in een gift, is afhankelijk van de waarde van je diploma. Een eventuele rentedragende lening moet je wel altijd terugbetalen. De omzetting van lening naar gift gebeurt in de maand januari nadat je je diploma hebt gehaald. Je krijgt hierover eind januari een bericht. MBO Utrecht geeft automatisch aan DUO door dat je je diploma hebt gehaald. Dat hoef je dus niet zelf te doen. Ga je niet verder studeren? Dan moet je wel zelf je studiefinanciering stopzetten en eventueel je studentenreisproduct tijdig inleveren.

Wat moet ik doen als ik wil stoppen met mijn opleiding?

Als je met je opleiding stopt, moet je je studiefinanciering laten stopzetten bij www.duo.nl. Hiervoor schrijf je je uit bij de school. Die uitschrijfdatum geef je direct door aan DUO. DUO stopt dan de studiefinanciering. Dit is je eigen verantwoordelijkheid!

Als je studiefinanciering stopt, moet je ook zelf je studentenreisproduct stopzetten. Doe dit uiterlijk op de vijfde werkdag van je eerste maand zonder studiefinanciering, anders ontstaat er een schuld.

Wat moet je doen?
Log in op Mijn DUO om de einddatum van je opleiding door te geven. Ga naar ‘Mijn studies en diploma’s’ en kies voor ‘School/Studie’. Klik op ‘Wijzig’ achter je huidige opleiding. Je kunt nu je school- en studiegegevens wijzigen.

 

Wat moet ik doen als ik een andere opleiding wil gaan volgen?

Je gaat binnen het mbo naar een ander niveau of je gaat een hbo-studie doen. Of misschien ga je verder met dezelfde opleiding, maar dan op een andere school. Ga het gesprek aan met je SLB’er en geef het op tijd door aan DUO. Bij voorkeur voordat de opleiding start, dan loopt je studiefinanciering gewoon door.

Wat is de datum van uitschrijven indien ik mijn diploma heb behaald?

Het moment waarop je je laatste onderwijsactiviteit (bijvoorbeeld een theorie- of praktijktoets) voor een diploma behaalt, is niet de officiële einddatum van de opleiding. Er moeten namelijk nog veel zaken worden geregeld voordat je diploma officieel is vastgesteld.

Bijvoorbeeld de officiële aanvraag van een diploma en het vaststellen van het diploma door de examencommissie. Het onderwijsteam en de examencommissie bepalen vooraf per schooljaar de data waarop het diploma kan worden vastgesteld, de zogeheten vaststellingsdata. De vaststellingsdatum is tevens de officiële datum van uitschrijving. Die dien je ook bij DUO aan te geven voor het stopzetten van studiefinanciering en je studentenreisproduct.

Meer informatie hierover vind je op www.duo.nl

 

Kan ik naar het hbo na diplomering op het mbo?

Met een mbo-diploma op niveau 4 kun je doorstuderen op het hbo. Wij werken samen met de Hogeschool Utrecht (HU) om onze niveau-4 opleidingen zo goed mogelijk op het hbo te laten aansluiten.

Het niveau van de lesstof op het hbo is een stapje hoger dan op het mbo. Daar staat tegenover dat je met een mbo-diploma al behoorlijk wat praktijkervaring op zak hebt. MBO Utrecht biedt een aantal verkorte opleidingen aan, waardoor je sneller naar het hbo kunt gaan. Ook bieden wij mhbo-opleidingen aan waar je een aantal vakken volgt op hbo-niveau, waardoor de aansluiting makkelijker is.

Meer info hierover via www.mboutrecht.nl/academies/mhbo-academie.

 

Overige vragen

Staat je vraag er niet tussen?

Mail dan naar info@mboutrecht.nl en wij zullen jouw vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden!