Kosten opleiding en lesmateriaal

Veelgestelde vragen - kosten-opleiding-lesmateriaal

Wat kost mijn mbo-opleiding?

Naast het lesgeld/cursusgeld zijn er ook kosten voor het leermiddelenpakket.

Lesgeld BOL
Het lesgeld dat je aan de DUO moet betalen bedraagt voor schooljaar 2016-2017 € 1.137,-. N.B. genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Cursusgeld BBL
Het cursusgeld dat je aan MBO Utrecht moet betalen voor een BBL niveau 1/2 opleiding bedraagt €236,- voor schooljaar 2016-2017. Voor een BBL niveau 3/4 opleiding bedraagt dit €573,-.

Leermiddelenpakket
De kosten van het leermiddelenpakket zijn per opleiding verschillend. Deze kosten kun je binnenkort op de website vinden.

Voor meer vragen over de kosten van een opleiding kun je mailen naar info@mboutrecht.nl.

Hoe bestel ik mijn schoolboeken?

Je kunt je boeken bestellen via www.studers.nl

In juni 2017 krijg je een uitnodiging voor onze plaatsingsdag. Op deze dag maak je kennis, wordt er een foto gemaakt voor je schoolpas, ontvang je je boekenlijst en krijg je informatie over de start van het schooljaar.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor studiefinanciering?

Het (middelbaar) beroepsonderwijs bestaat uit een beroepsopleidende leerweg (BOL) en een beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Alleen als je een beroepsopleidende leerweg doet van één jaar of langer, heb je recht op studiefinanciering en eventueel een studentenreisproduct. Examendeelnemers en BBL’ers komen dus niet in aanmerking voor studiefinanciering. Voor meer informatie over studiefinanciering zie www.duo.nl

Wanneer kom ik in aanmerking voor een prestatiebeurs?


Niveau 1 en 2
Doe je een opleiding op niveau 1 of 2, dan zijn je basisbeurs, studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. Heb je naast je studiefinanciering nog een lening afgesloten, dan moet je deze na je opleiding terugbetalen.

Niveau 3 en 4
Doe je een opleiding op niveau 3 of 4? Dan worden de basisbeurs, studentenreisproduct en aanvullende beurs pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Heb je naast je studiefinanciering nog een lening afgesloten, dan moet je deze na je opleiding terugbetalen. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen: je basisbeurs, je aanvullende beurs, je lening en je studentenreisproduct.

 

Wanneer komen mijn ouders in aanmerking voor een tegemoetkoming?

Je ouders kunnen in aanmerking komen voor extra kindgebonden budget als je jonger bent dan 18 jaar en een vo-/mbo-opleiding volgt. Je ouders moeten dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden vind je terug op www.toeslagen.nl.

Ook kun je in aanmerking komen voor de ‘financiële ondersteuning leermiddelen’
Kies je voor een BOL opleiding en ben je jonger dan 18 jaar? Neem dan contact op met het loket financieel spreekuur.
Je kunt dit doen door een mail te sturen naar lmlsupport@mboutrecht.nl

Vermeld in deze mail :
• Je naam en studentnummer
• Bij welke opleiding je geplaatst bent
• Je woonplaats
• Voor inwoners uit de gemeente Utrecht: ben je in het bezit van een U-pas ?
• Voor studenten buiten Utrecht: heb je een stadspas van je woonplaats ?

Aan welke eisen moet mijn laptop voldoen?

Bij MBO Utrecht wordt het werken met digitale middelen gestimuleerd. Het is daarom belangrijk dat je een laptop aanschaft die aan een aantal minimale eisen voldoet. De eisen voor je laptop kun je vinden op: http://ict.mboutrecht.nl/nieuw-bij-mbo-utrecht.

Overige vragen

Staat je vraag er niet tussen?

Mail dan naar info@mboutrecht.nl en wij zullen jouw vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden!