10 Jaar – Alumnus Femke Bakker over die pieken en dalen tijdens haar studie

31 maart 2023

In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar, en welke lessen kunnen we leren uit tien jaar MBO Utrecht?

“Ik heb het gewoon heel leuk gehad!” Het enthousiasme waarmee Femke vertelt over de drie jaar dat zij bij MBO Utrecht studeerde, is aanstekelijk. Femke deed de opleiding tot evenementenmedewerker. In 2022 studeerde zij af in de richting marketing en communicatie. Toen Femke startte bij MBO Utrecht, kon zij nog niet weten dat haar studietijd door corona anders zou lopen dan verwacht. Hoe heeft zij dit ervaren en wat heeft deze periode haar gebracht?

Uitdagingen en kansen van studeren tijdens corona

“Ik ben altijd al een doorzetter geweest, maar corona heeft laten zien dat je moet doorzetten en niet bij pakken neerzitten.” Thuisonderwijs was niet leuk, maar door veel contact met studenten en docenten te houden hield Femke de moed er in. “Ik heb geleerd dat je er gewoon voor moet blijven gaan, ook al zit je thuis.”

Tijdens corona ontstond het idee om studiekiezers die geen fysieke open dag konden bezoeken kennis te laten maken met MBO Utrecht: de Insiders. Insiders zijn studenten van MBO Utrecht die de school en hun opleiding promoten. Femke werd een van de eerste Insiders. “Ze vroegen me en ik dacht we gaan er gewoon in en we zien het wel.” Als Insider gaf Femke een inkijkje in haar opleiding en leven als student. Ze liet zien welke vakken zij volgde, deed Q&A’s en maakte een vlog over haar stage bij Cliniclowns. “Ik hoop dat ik echt heb bijgedragen aan de studiekeuze van een aantal studenten voor MBO Utrecht.”

Ontmoeting met koningin Maxima

Over de vraag wat haar hoogtepunt was als Insider twijfelt Femke geen moment: “Ik mocht Maxima interviewen. Dat was een bizarre dag. Dat ik dat heb mogen meemaken, echt onbeschrijfelijk.” Maxima kwam langs om te kijken hoe MBO Utrecht online lessen organiseerde. Terwijl de koningin een rondleiding kreeg, liep Femke mee om alles op video vast te leggen. Op gegeven moment kwam het verzoek of Femke haar een vraag wilde stellen. “Ik vond het zo spannend, ik stond helemaal te shaken.” Welke vraag Femke stelde weet ze niet meer, maar de ervaring was onvergetelijk.

Verder ontwikkelen na MBO Utrecht

De rol van Insider paste zo goed bij Femke, dat ze na haar opleiding bij MBO Utrecht heeft gekozen voor een vervolgopleiding tot online content creator met marketing en communicatie. “Doordat ik insider was, heb ik ontdekt hoe leuk ik dit vind en het heeft me geholpen bij de keuze voor deze vervolgstudie.”

Hoe was het voor Femke om een half jaar na haar afstuderen weer bij MBO Utrecht te zijn? “Ik liep hier met een glimlach naartoe. Wat voelt het warm en goed om hier weer binnen te stappen. Meteen heel leuk en heel goed. Alsof ik nooit ben weggeweest.”